7.1.15

Το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο Αθήνας δεν είναι «συμπληρωματική δομή» εξυπηρέτησης των δημόσιων νοσοκομείων


Έξι μήνες μετά την «ευγενική» παραχώρηση του Υπ. Υγείας και της τρόικας για «δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων σε φάρμακα» (28/6/2014), η καθημερινά αυξανόμενη προσέλευση ασφαλισμένων και ανασφάλιστων στο Κοινωνικό Ιατρείο & Φαρμακείο Αθήνας (ΚΙΦΑ) για την προμήθεια των συνταγογραφούμενων φαρμάκων τους, αμφισβητεί αυτή την καινοφανή υπόσχεση. 

Οι εθελοντές και εθελόντριες του ΚΙΦΑ καλούμαστε διαρκώς να εξυπηρετήσουμε ένα ευρύ φάσμα ανασφάλιστων και ασφαλισμένων, οι οποίοι/ες με την παρουσία τους  επιβεβαιώνουν την «επιτυχία» της νεοφιλελεύθερης μεταρρύθμισης του Π.Ε.Δ.Υ., την αξία των «κλειστών προϋπολογισμών» των νοσοκομείων, την ιδεολογική εμμονή στη μη υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης, την επιβολή του πλαφόν συνταγογράφησης, τις πολυάριθμες συμμετοχές στην αγορά φαρμάκων θετικής λίστας, την αύξηση της λίστας των ΜΗΣΥΦΑ (Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων) και των φαρμάκων που δεν αποζημιώνονται (αρνητική λίστα).

Επιπλέον, διαρκώς με έκπληξη και οργή αντιλαμβανόμαστε ότι αρκετοί/ές που απευθύνονται στο ΚΙΦΑ για να προμηθευτούν τα συνταγογραφούμενα φάρμακά τους, προέρχονται κατευθείαν από διάφορα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής με συνταγή ιατρού, η οποία γράφει τα εξής: «Να εκτελεστεί από κοινωνικό φαρμακείο, έχει τρίμηνη ισχύ» (Εικόνα 1) ή «Προς Κοινωνικό Φαρμακείο» (Εικόνα 2) κ.ο.κ.

Στις περιπτώσεις όπου στις συνταγές από δημόσια νοσοκομεία δεν αναγράφεται ρητά η παραπομπή του/της ιατρού σε κοινωνικό ιατρείο/ή ΜΚΟ για τη χορήγηση φαρμάκων (Εικόνες 3, 4), ρωτάμε τους ίδιους/ίδιες τους/τις ενδιαφερόμενους/ες: «Γιατί δεν εξυπηρετηθήκατε άμεσα από το φαρμακείο του Νοσοκομείου;» για να λάβουμε την εξής  απάντηση: «Στο Νοσοκομείο, μας λένε ότι δεν έχουν φάρμακα να μας δώσουν και μας στέλνουν σε εσάς». Να σημειώσουμε, εξάλλου, ότι συνταγές που προορίζονταν για ΜΚΟ δεν εξυπηρετήθηκαν εκεί και κατέληξαν στο ΚΙΦΑ.

Πέρα από τις περιπτώσεις εκείνες που οι ανασφάλιστοι/ες-κάτοχοι βιβλιαρίου αντιμετωπίζουν πολύ συχνά τη σφραγίδα «ΣΤΕΡΟΥΜΕΘΑ» από τα φαρμακεία των νοσοκομείων (Εικόνα 5), διανύοντας αποστάσεις για να βρουν εναγωνίως τα φάρμακά τους όπως για παράδειγμα η ασθενής Χ, της οποίας το φαρμακείο του Νοσοκομείου «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» δεν της χορήγησε το πολύ σημαντικό φάρμακο για θεραπεία προχωρημένου καρκίνου του μαστού (Εικόνα 6) υπάρχουν και εκείνες οι περιπτώσεις που τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων και οι Διοικητές τους επαναπαύονται με την ύπαρξη των κοινωνικών φαρμακείων. Οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων καθησυχάζονται διπλά, αφού οι ασθενείς ενδεχομένως να βρουν τα φάρμακά τους και οι ίδιοι/ες δεν προβαίνουν σε νέες παραγγελίες φαρμάκων, για να μη «ξεφύγουν» από τους λογιστικούς στόχους των προϋπολογισμών τους, ικανοποιώντας το Υπ. Υγείας που τους διόρισε.

Έτσι, οι περιπτώσεις όσων παραπέμπονται στο ΚΙΦΑ με συνταγή ιατρού δημόσιου νοσοκομείου για τη χορήγηση των φαρμάκων τους είναι πολλές και διαφορετικές και αφορούν τους/τις ανασφάλιστους/ες, των οποίων το βιβλιάριο πρόνοιας έχει λήξει και δεν εξυπηρετούνται από φαρμακεία νοσοκομείων ακόμα κι αν έχουν αριθμό πρωτοκόλλου για την ανανέωσή του, τους/τις κατόχους βιβλιαρίου πρόνοιας, τους ανασφάλιστους/ες μετανάστες/μετανάστριες με ΑΜΚΑ, ασφαλισμένους/ες μέχρι και τους/τις θεραπευόμενους/ες των μονάδων του ΟΚΑΝΑ (Εικόνες 7,8,9,10).

Συγκεκριμένα για τους/τις θεραπευόμενους/ες του ΟΚΑΝΑ τα παραδείγματα είναι καθημερινά και μας δημιουργούν ερωτήματα σχετικά με το γιατί οι ιατροί των μονάδων, τους/τις υποβάλλουν σε μια απίστευτη ταλαιπωρία παραπέμποντάς τους στα κοινωνικά ιατρεία-φαρμακεία ή σε διάφορες ΜΚΟ (πχ PRAKSIS, Γιατροί του Κόσμου) για να αναζητήσουν τα φάρμακά τους; Γιατί δεν τους/τις εξυπηρετούν άμεσα τα φαρμακεία των νοσοκομείων, αφού οι μονάδες του ΟΚΑΝΑ στα νοσοκομεία το 2011 στήθηκαν με τόση «επιτυχία» από τον πρώην Υπ. Υγείας Α. Λοβέρδο και την πρώην Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ Μ. Μαλλιώρη;

Μετά από όλα αυτά τα στοιχεία και τα ερωτήματα, ως Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο Αθήνας θα επαναλάβουμε σε κάθε τόνο ότι δεν είμαστε «συμπληρωματική δομή» ούτε των μονάδων του ΟΚΑΝΑ ούτε εθελοντική «φαρμακαποθήκη» των δημόσιων νοσοκομείων για να ικανοποιούμε τους λογιστικούς στόχους των «κλειστών προϋπολογισμών» τους και των ορίων της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης. Ανασφάλιστοι/ες και ασφαλισμένοι/ες με συνταγή ιατρού δημόσιου νοσοκομείου οφείλουν να εξυπηρετούνται άμεσα κι ολοκληρωμένα από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, χωρίς καμία ρητή ή άρρητη παραπομπή στα κοινωνικά φαρμακεία. 

Πολιτικό μας καθήκον είναι να ξεβολεύουμε όσους/ες έχουν επαναπαυθεί με τα κοινωνικά ιατρεία-φαρμακεία, ασκώντας κριτική στις πρακτικές τους· μέχρι τη στιγμή που η καθολική και ισότιμη πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική ανακούφιση θα είναι μια πραγματικότητα και η δική μας παρουσία άσκοπη.

Κοινωνικό Ιατρείο & Φαρμακείο Αθήνας
Δεκέμβριος 2014


Εικόνα 1 : Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «Δρομοκαΐτειο» : Η παρούσα χορηγείται για κοινωνικό ιατρείο και έχει τρίμηνη ισχύ (12-09-2014)





Εικόνα 2: Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι» :Προς Κοινωνικό Φαρμακείο (25-11-2014)



Εικόνα 3: Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν»: Χορηγείται για να χρησιμοποιηθεί για τους γιατρούς του Κόσμου 



Εικόνα 4: Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας, «Κλίμακα»: Η παρούσα χορηγείται για να λάβει την φαρμακευτική αγωγή του από το φαρμακείο των Γιατρών του Κόσμου. (30-10-2014)



Εικόνα 5: Φαρμακευτικό Τμήμα, Γενικό Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο «Ο Άγιος Σάββας»: ΣΤΕΡΟΥΜΕΘΑ (10-12-2014) βιβλιάριο σε ισχύ


Εικόνα 6: Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αλεξάνδρα» (19-12-2014)



Εικόνα 7: Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός» (17-10- 2014)



Εικόνα 8: Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (7-11-2014)






Εικόνα 9: Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, Τμήμα Εξωτερικών Ιατρείων (5-11-2014)






Εικόνα 10: Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γιώργος Γεννηματάς» (14-4-2014)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.