12.12.14

Κύπρος: “Μεμονωμένα” ρατσιστικά περιστατικά στην κερκίδα; Poté ξανά!

Της Ελένης Ιωάννου
Την Κυριακή 30.12, στον αγώνα μεταξύ ΑΠΟΕΛ και Ομόνοιας σημειώθηκε ακόμα ένα περιστατικό “μεμονωμένης” ρατσιστικής βίας. Το περιστατικό γνωστό (και βγαλμένο από το παρελθόν, αφού δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στην κερκίδα του ΑΠΟΕΛ). Κάποιοι οπαδοί μιμούμενοι πιθήκους, χλεύαζαν τον Αφρικανό παίκτη της Ομόνοιας Μικαέλ Ποτέ. Όταν ο παίκτης διαμαρτυρήθηκε για τη συμπεριφορά της κερκίδας, ο διαιτητής έδειξε κίτρινη κάρτα στον παίκτη!
Στην πραγματικότητα, η διαιτησία, βάσει του άρθρου 11.1(ε) των Πειθαρχικών Κανονισμών της ΚΟΠ 2014 μπορούσε να σταματήσει τον αγώνα αν σημειώνεται ρατσιστική συμπεριφορά. Ούτε η διαιτησία όμως έδρασε ενάντια στο περιστατικό, ούτε και η ΚΟΠ, γνωστή για τις δεξιές της καταβολές, τοποθετήθηκε δημόσια μέχρι τη στιγμή που γράφεται το άρθρο, για το γεγονός.
Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η ΚΟΠ κάνει τα στραβά μάτια μπροστά στις ρατσιστικές, εθνικιστικές ή και φασιστικές συμπεριφορές οπαδών του ΑΠΟΕΛ. Θα καταντήσουμε γραφικοί να υπενθιμίζουμε τις φορές που ακούστηκαν εθνικιστικά συνθήματα στην κερκίδα του ΑΠΟΕΛ,ή εμφανίστηκαν φασιστικά σύμβολα. Οι ευχαριστίες της Χρυσής Αυγής που δημιούργησε τον πρώτο πυρήνα Χρυσαυγιτών στην Κύπρο μέσα στους οργανωμένους οπαδούς του ΑΠΟΕΛ, οι σβάστικες που “κοσμούν” το οίκημά τους, και οι πρόσφατοι τραμπουκισμοί οδηγών έξω από το οίκημά τους, πριν από μερικές εβδομάδες καταδεικνύουν με ακρίβεια το πολιτικό χρώμα της πλειοψηφίας των οπαδών τους.
Εθνικιστές από τα γεννοφάσκια τους
Άλλωστε ο εθνικισμός έρχεται σύμφυτος με την ιστορία του σωματείου. Η δημιουργία του ΑΠΟΕΛ το 1926 ήταν το αποτέλεσμα διαφωνίας για το κατά πόσο το σωματείο “Τραστ” (από το οποίο αποσχίστηκε το ΑΠΟΕΛ) θα δεχόταν μέλη από διάφορες εθνοτικές ομάδες και μειονότητες. Όσοι υποστήριζαν τη δημιουργία ενός αθλητικού σωματείου που θα δεχόταν αμιγώς Έλληνες Ορθόδοξους, ήταν που το ’26 δημιούργησαν τον Ποδοσφαιρικό Όμιλο Ελλήνων Λευκωσίας που αργότερα μετονομάστηκε σε ΑΠΟΕΛ.
Το ’48, περίοδο έντονης πολιτικής πόλωσης στην Ελλάδα, που αναπόφευκτα μεταφέρθηκε και στην Κύπρο, η ηγεσία του ΑΠΟΕΛ τοποθετήθηκε ενάντια στον εμφύλιο, χαρακτηρίζοντας το αντάρτικο “εθνοκτόνο ανταρσία”. Σαν επακόλουθο ήταν η αποστασιοποίηση των πιό αριστερών στοιχείων και η δημιουργία απο αυτούς της Ομόνοιας.
Η ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου δικαιολογεί και την έντονη πολιτικοποίηση του. Αυτό δε σημαίνει ότι μπορεί να γίνεται ανεκτή ρατσιστική, εθνικιστική ή φασιστική συμπεριφορά στις κερκίδες, όπως δεν θα ‘πρεπε να γίνεται ανεκτή μέσα στην κοινωνία. Αλλά οι συμπεριφορές στα γήπεδα αντανακλούν συμπεριφορές μέσα στην κοινωνία (ίσως σε πιο οξύ βαθμό λόγω οπαδικής κόντρας). Και κακά τα ψέματα, όταν μέσα στην κοινωνία ο ρατσισμός είναι θεσμικός (βλέπε μεταναστευτική πολιτική, κέντρα κράτησης μεταναστών), όταν η παιδεία είναι βαθειά εθνικιστική και όταν η κυρίαρχη προπαγάνδα των ΜΜΕ βασίζεται στις ανάγκες του συστήματος που συντηρείται από το ρατσισμό, μπορούμε να καταλάβουμε γιατί όλα πάνε “δεξιά” γιά τους οπαδούς του ΑΠΟΕΛ, και γιατί τέτοιες συμπεριφορές περνούν ατιμώρητες.
Πρόστιμα, κυρώσεις, ποινές.
Αν και θέλουμε την ΚΟΠ να καταδικάσει το συμβάν, και να τιμωρήσει το σωματείο για τη συμπεριφορά αυτή των μελών της, η πραγματικότητα είναι ότι όσα πανό και αν κατασχεθούν πριν τον αγώνα, ή o,τι περιορισμός ή πρόστιμο και να μπει στην ομάδα, -που άλλωστε θα είναι ψίχουλα για την ομάδα που πίσω της έχει μεγάλους επιχειρηματίες και δικηγόρους- αυτά δεν αρκούν για να “σβήσουν” το ρατσισμό από τους οπαδούς του ΑΠΟΕΛ, όταν μέσα στους κύκλους της γίνεται κατήχηση ρατσισμού, και όσο ζούμε σ’ ένα σύστημα που τρέφεται και τρέφει το ρατσισμό.
Για να πάψουν οι κερκίδες να είναι εκκολαπτήρια ρατσιστών, πρέπει η κοινωνία η ίδια να ανατρέψει τις συνθήκες που ευνοούν την άνοδό τους. Γι αυτό και η πάλη ενάντια στο ρατσισμό στις κερκίδες πρέπει να συνενώνει οπαδούς αντιρατσιστές από όλες τις ομάδες, παίκτες και τα ίδια τα σωματεία αλλά και αντιρατσιστικές οργανώσεις, και οργανώσεις εργαζομένων -που καταφέρνουν να συσπειρώσουν εργαζόμενους διαφόρων εθνοτήτων ώστε να γίνει μέρος μιας γενικευμένης διεκδίκησης ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα που πάει χέρι χέρι με το ρατσισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.