3.7.14

18Σ - 8Ν: Κινητοποιήσεις στον 1 χρόνο από τη δολοφονία του Π. Φύσσα - Πανευρωπαϊκή Μέρα Αντιφασιστικής Δράσης


18Σ - 8Ν

Η ακροδεξιά και οι νεοναζί απειλούν

Εμείς απαντάμε

Από την Γαλλία ως την Ουκρανία NO PASARAN!

Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 2014 – Κινητοποιήσεις στον 1 χρόνο από τη δολοφονία του Π. Φύσσα

Σάββατο 8 Νοέμβρη 2014 – Πανευρωπαϊκή Μέρα Αντιφασιστικής Δράσης και κινητοποιήσεων 


Από την Γαλλία ως την Ουκρανία NO PASARAN! Αυτό ήταν το μήνυμα-απόφαση της πρώτης πανευρωπαϊκής συνάντησης αντιφασιστικών συλλογικοτήτων που έγινε στην Αθήνα(Σχολή Καλών Τεχνών) 11-13 Απρίλη.

32 συλλογικότητες από 20 ευρωπαϊκές χώρες στη συνάντηση αυτή αποφάσισαν επίσης  μια πανευρωπαϊκή μέρα αντιφασιστικής δράσης το Σ/Κ 8 & 9 Νοέμβρη 2014 με στόχο σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες, περισσότερες πόλεις αυτές τις ημερομηνίες να ακουστεί δυνατά και καθαρά η φωνή των λαών και του αντιφασιστικού κινήματος.

Η επιλογή της ημερομηνίας δεν ήταν τυχαία. Η 9η Νοέμβρη έχει οριστεί σαν η παγκόσμια μέρα κατά του φασισμού και του αντισημιτισμού με αφορμή την ιστορική μνήμη του πογκρόμ των Ναζί του Χίτλερ την νύχτα 8 προς 9/11/38 σε βάρος του εβραϊκού πληθυσμού της Γερμανίας που έμεινε στην ιστορία ως η Νύχτα των Κρυστάλλων.

Τα πρόσφατα αποτελέσματα των ευρωεκλογών έδειξαν πολύ καθαρά το είδος και το μέγεθος της απειλής.

Στη Γαλλία, αναδείχτηκε πρώτο κόμμα το ακροδεξιό Γαλλικό Μέτωπο της Μ.Λεπέν.
Στην Ολλανδία, την Αυστρία, τις σκανδιναβικές χώρες ακροδεξιά κόμματα έχουν διψήφια ποσοστά ή συμμετέχουν στις κυβερνήσεις.

Σε Ουγγαρία, Βουλγαρία, Κύπρο και Ελλάδα ακραιφνή νεοναζιστικά κόμματα εμφανίζουν άνοδο και απειλούν.


Σε άλλες χώρες εκτός ΕΕ αλλά εντός Ευρώπης – π.χ Ουκρανία  – νεοναζί και φασίστες αγκαλιά με ότι πιο αντιδραστικό υπάρχει συγκυβερνούν.

Η ιστορία το έχει δείξει πολύ καθαρά και όχι μόνο μία φορά. Τα φασιστικά και ναζιστικά κινήματα ξεκινούν από ολιγομελείς ομάδες, που φορούν το προσωπείο του αντισυστημικού και επιλέγουν ένα εύκολο, «ξένο» ή «διαφορετικό» εχθρό, για να μαζικοποιηθούν και όταν έρθουν στην εξουσία βασικό τους μέλημα είναι το τσάκισμα του κινήματος (εργατικού, λαϊκού) και η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου που τους χρηματοδοτούσε και τους στήριζε ασύστολα και απροκάλυπτα.

Στις σημερινές συνθήκες της βαθιάς κρίσης του καπιταλισμού, του τεράστιου πολιτικού κενού, η επίκληση της ιστορικής μνήμης δεν αρκεί.

Χρειάζονται σύγχρονες απαντήσεις στα σημερινά προβλήματα των κοινωνιών συνδεδεμένες με το όραμα της κοινωνικής ανατροπής και ενός κόσμου χωρίς καταπίεση και εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Αυτό δεν μπορούν και δεν θέλουν να το κάνουν κυβερνήσεις υποταγμένες στις οικονομικές ολιγαρχίες των τραπεζιτών και των πολυεθνικών. Ούτε βέβαια οι δικαστές και τα ΜΜΕ που αυτοί διορίζουν και πληρώνουν.

Είναι καθήκον του κινήματος σε πανευρωπαϊκή και διεθνή κλίμακα να τσακίσει τα σχέδια του συστήματος και της ακροδεξιάς.

Έχουμε ακόμα το χρόνο και την πλειοψηφία με το μέρος μας. Γιατί το ότι οι ακροδεξιοί και οι νεοναζί αυξάνονται είναι η μια όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη είναι ότι οι αντιφασίστες παραμένουν η μεγάλη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Τα ακροδεξιά και ναζιστικά κόμματα είναι ακόμα μειοψηφίες και ποσοστά χωρίς αντίστοιχη οργανωτική ανάπτυξη ή δυνατότητα άμεσης μετατροπής σε μαζικά κινήματα.

Αυτή η κατάσταση δεν θα διαρκέσει για πάντα. Στην πραγματικότητα δίνουμε έναν αγώνα δρόμου με δύο επιλογές: είτε την παραπέρα ανάπτυξη των νεοναζί  και το τσάκισμα του κινήματος είτε το τσάκισμα τους από το κίνημα ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ανατροπή του συστήματος και των κυβερνήσεων που το υπηρετούν.

Εμείς επιλέγουμε και προτείνουμε τον δεύτερο δρόμο. Μέσα από ένα ενωτικό, μαζικό, διεθνιστικό και μαχητικό αντιφασιστικό κίνημα που να συσπειρώνει όλους και όλες όσους αντιστέκονται με συνέπεια στο σύστημα, τις πολιτικές του και το μακρύ του χέρι το φασισμό.

Σε αυτόν τον αγώνα σας καλούμε.

Στις 8-9 Νοέμβρη είναι το πρώτο πανευρωπαϊκό ραντεβού.

Θα προηγηθούν οι κινητοποιήσεις στις 18 Σεπτέμβρη ημέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από την δολοφονία του αντιφασίστα αγωνιστή Π.Φύσσα από τα δολοφονικά τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής.

Το Σάββατο 8 Νοέμβρη θέλουμε να δείξουμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και  σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης ότι το αντιφασιστικό κίνημα είναι η μεγάλη πλειοψηφία. Ότι δεν θα χαρίσουμε τις ελευθερίες και τις κατακτήσεις δεκαετιών στους εχθρούς της ελευθερίας και σε όσους μισούν την διαφορετικότητα των ανθρώπων.

Απευθύνουμε ένα πλατύ ενωτικό κάλεσμα σε όλες τις συλλογικότητες του κινήματος και σε ανένταχτους-ες για συμμετοχή σε αυτές τις κινητοποιήσεις.

Ειδικά στον αγώνα κατά του φασισμού δεν χωρούν μικροκομματικές λογικές ή διασπαστικές πρακτικές. Η δολοφονία του Παύλου είναι μια ξεκάθαρη προειδοποίηση για το που οδηγεί η έλλειψη ενός αντιφασιστικού κινήματος κεντρικά και σε κάθε γειτονιά που να μπορεί να υπερασπίζει τον εαυτό του από τις επιθέσεις των Ναζί.

Ο Αντιφασιστικός Συντονισμός επιτροπών-πρωτοβουλιών-συλλογικοτήτων Αθήνας-Πειραιά κλείνοντας ένα χρόνο ζωής και συσπειρώνοντας 31 συλλογικότητες από ένα πολύ ευρύ πολιτικό και ιδεολογικό φάσμα είναι ένα ζωντανό παράδειγμα των δυνατοτήτων του κινήματος και της ενωτικής δράσης.

Στην αντιφασιστική συνέλευση του αντιρατσιστικού φεστιβάλ Αθήνας το Σάββατο 5 Ιουλίου στην Πανεπιστημιούπολη Ιλισίων στις 8.30μμ και στην ανοικτή πλατιά σύσκεψη την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου στο στέκι Μεταναστών(Τσαμαδού 13) στις 7.30μμ θα συζητήσουμε αναλυτικά ιδέες και προτάσεις για την καλύτερη οργάνωση αυτών των δράσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.