26.4.14

Το αντιφασιστικό κίνημα μπροστά σε νέα καθήκοντα


Του Τάκη Γιαννόπουλου

Η επιτυχία της πρώτης πανευρωπαϊκής αντιφασιστικής συνάντησης που έγινε 11-13 Απρίλη στην Αθήνα δείχνει τις δυνατότητες του αντιφασιστικού κινήματος και ανοίγει νέους δρόμους συντονισμένων και ενωτικών αγώνων σε πανελλαδικά και πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η απόφαση για πανευρωπαϊκή μέρα αντιφασιστικής δράσης το Σάββατο 8 Νοέμβρη με αφορμή την παγκόσμια μέρα κατά του Φασισμού και του Αντισημιτισμού στις 9/11 είναι μια πολύ σημαντική απόφαση που  μπορεί να αποτελέσει μια μέρα-σταθμό για το αντιφασιστικό κίνημα.

Προϋποθέτει άμεσα καλό σχεδιασμό και δυναμική εκστρατεία από όλες τις αντιφασιστικές συλλογικότητες του ελληνικού και ευρωπαϊκού κινήματος. Για να γίνει ένα γεγονός που θα κινητοποιήσει χιλιάδες ανθρώπους σε δεκάδες πόλεις της Ευρώπης με κοινό στόχο: ένα πανευρωπαϊκό ΝO PASARAN! στο φασισμό και την ακροδεξιά.

Αυτό θα είναι ακόμα πιο σημαντικό αν αναλογιστούμε το γεγονός ότι τα ναζιστικά και ακροδεξιά κόμματα καταγράφουν ήδη σημαντικά ποσοστά σε μια σειρά χώρες της Ευρώπης. Στις πρόσφατες εκλογές στην Ουγγαρία το ναζιστικό Jobbik έφτασε το 21% σημειώνοντας αύξηση 4.5% από τις προηγούμενες εκλογές. Σε 4 χώρες της ΕΕ (Γαλλία, Αυστρία, Ολλανδία, Βέλγιο) τα ακροδεξιά κόμματα καταγράφουν ποσοστά 20-25% στις δημοσκοπήσεις για τις ερχόμενες ευρωεκλογές. Στην Ελλάδα η Χρυσή Αυγή δείχνει να διατηρεί τις δυνάμεις της ενώ σε Νορβηγία και Ουκρανία ακροδεξιοί και Ναζί συμμετέχουν στα κυβερνητικά σχήματα.

Υπάρχουν μερικοί σημαντικοί σταθμοί στο δρόμο για τις 8 Νοέμβρη.


Ο πρώτος είναι στις 5 Ιούνη όπου το γαλλικό αντιφασιστικό κίνημα θα κάνει σειρά δράσεων και κινητοποιήσεων με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου από την εν ψυχρώ δολοφονία του αντιφασίστα Κλεμάν Μερίκ από φασίστες στο Παρίσι, ενώ θα καλεστούν και κινητοποιήσεις αλληλεγγύης και σε άλλες χώρες.

Ο δεύτερος είναι τα αντιρατσιστικά φεστιβάλ που θα γίνουν σε μια σειρά πόλεις: Αθήνα (4-6 Ιούλη) Θεσ/νίκη, Βόλος, Λάρισα, Χανιά, κοκ.

Ο τρίτος είναι τα αντιρατσιστικά-αντιφασιστικά κάμπινγκ διαφόρων συλλογικοτήτων στα τέλη Ιούλη

Ο τέταρτος είναι η συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από χρυσαυγίτες την Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη με κινητοποιήσεις στην Αθήνα και δράσεις αλληλεγγύης σε άλλες χώρες.

Πέρα από αυτά είναι πολύ σημαντικό να αξιοποιηθεί όλη αυτή η εκστρατεία για τη δημιουργία νέων αντιφασιστικών επιτροπών όπου δεν υπάρχουν ή για την αναζωογόνηση άλλων αντιφασιστικών επιτροπών εκεί όπου υπάρχουν αλλά αντιμετωπίζουν κάμψη στη δράση τους.

Έχει τεράστια σημασία για τη δομή και τη μαζικότητα του αντιφασιστικού κινήματος η ύπαρξη ζωντανών και μαχητικών αντιφασιστικών επιτροπών σε γειτονιές, χώρους δουλειάς, σχολεία και σχολές. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 30 συλλογικότητες (17 κοινωνικές – 13 πολιτικές) σε επίπεδο Αθήνας-Πειραιά και περίπου άλλες τόσες πανελλαδικά. Από αυτές οι μισές έχουν καλή και τακτική λειτουργία ενώ οι άλλες μισές αντιμετωπίζουν προβλήματα και έλλειψη συστηματικής δράσης.

Στο πανευρωπαϊκό τριήμερο έγιναν πολύ σημαντικά προχωρήματα στη δημιουργία αντιφασιστικών δικτύων σε 3 πολύ σημαντικούς χώρους-κλειδιά: τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στο χώρο του ποδοσφαίρου και στα εργατικά συνδικάτα.

Επίσης είχαμε την δημιουργία 4 νέων αντιφασιστικών επιτροπών ή πρωτοβουλιών στην Αθήνα σε Πατήσια-ΛαμπρινήΝέα ΙωνίαΧαϊδάριΠαλλήνη ενώ κυοφορείται ανάλογη πρωτοβουλία σε Βάρη-Βουλιαγμένη-Βάρκιζα.

Σημαντικό είναι ακόμα το γεγονός της δυνατότητας διεύρυνσης του Αντιφασιστικού Συντονισμού με συλλογικότητες από 2 πόλεις κοντινές στην Αθήνα: την Κόρινθο όπου η τοπική Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Κορίνθου εκδήλωσε την διάθεσή της για συμμετοχή στον Συντονισμό και στη Χαλκίδα όπου υπάρχουν σε εξέλιξη διεργασίες για τη δημιουργία τοπικής αντιφασιστικής επιτροπής.

Οι αποφάσεις της συνέλευσης

Στην απολογιστική συνέλευση του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας-Πειραιά που έγινε στις 25/4 είχαμε την παρουσία για πρώτη φορά μελών της Αντιφασιστικής Πρωτοβουλίας Σαλαμίνας η οποία ξεκινάει ξανά τη δράση της μετά από σχεδόν 2 χρόνια και θα αποτελεί πλέον την 31η συλλογικότητα του Συντονισμού. Η συνέλευση έγινε σε πολύ καλό κλίμα όπου σημειώθηκε από όλους  η μεγάλη επιτυχία του τριημέρου σε όλα τα επίπεδα. Παράλληλα εντοπίστηκαν κάποιες αδυναμίες όσον αφορά την εκστρατεία. Η συνέλευση αποφάσισε ανάμεσα σ’ άλλα και τα εξής:

- Δημιουργία 2 ομάδων: η μία  για τον σχεδιασμό της εκστρατείας για την πανευρωπαϊκή μέρα δράσης το Σάββατο 8 Νοέμβρη και η δεύτερη για το πανευρωπαϊκό αντιφασιστικό site ενημέρωσης και πληροφόρησης.

- Την έκδοση αφίσας του Αντιφασιστικού Συντονισμού και τη διακίνησή της ιδιαίτερα στις περιοχές όπου αναπτύσσει έντονη δράση η Χρυσή Αυγή (Α. Παντελεήμονας,  Πέραμα, Αν. Αττική κοκ)

- Την πραγματοποίηση κινητοποίησης αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές, πιθανά έξω από τη Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα, την Πέμπτη 5 Ιούνη σε ένδειξη αλληλεγγύης στο γαλλικό αντιφασιστικό κίνημα που εκείνες τις μέρες κινητοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 1 χρόνου από τη δολοφονία του Κ.Μερίκ από φασίστες.

- Την διεξαγωγή της 2ης παναττικής συνέλευσης του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας-Πειραιά το Σάββατο 5 Ιουλίου στα πλαίσια του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Αθήνας όπου ο Συντονισμός θα συμπληρώσει 1 χρόνο ζωής και δράσης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.