14.4.14

Απόλυτα επιτυχημένη η 3ήμερη Πανευρωπαϊκή Αντιφασιστική Συνάντηση στην Αθήνα (φωτο)

Του Τάκη Γιαννόπουλου
Κανένας από όσους συμμετείχαμε στην ιδρυτική συνέλευση του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας-Πειραιά στις 29 του περασμένου Ιούνη στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι μόλις 10 μήνες μετά θα διοργανώναμε με απόλυτη επιτυχία ένα πανευρωπαϊκό τριήμερο συνάντησης αντιφασιστικών συλλογικοτήτων. Και δεν μπορούσαμε να το φανταστούμε γιατί πέρα από τις αντικειμενικές δυσκολίες το συνηθισμένο –ειδικά στις διαδικασίες του ελληνικού κινήματος – είναι οι ατέρμονες αντιπαραθέσεις, οι διασπάσεις και ο κατακερματισμός. Το να αναζητάς πρώτα τις διαφορές σου με τις άλλες συλλογικότητες και μετά τα υπόλοιπα. Όμως το εγχείρημα γεννήθηκε και προχώρησε.

Οι κινητοποιήσεις μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα έδωσαν νέα ώθηση και δυναμική στον αντιφασιστικό συντονισμό Αθήνας-Πειραιά και ευρύτερα στο αντιφασιστικό κίνημα. Με πρωτοβουλία του Αντιφασιστικού Συντονισμού οργανώθηκαν σημαντικές αντιφασιστικές κινητοποιήσεις με κορυφαία την αντιφασιστική πορεία πάνω από 20.000 αγωνιστών στις 25/9 από τα Προπύλαια στα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής στην οδό Μεσογείων.

Οι 15 αρχικές συλλογικότητες αυξήθηκαν σταδιακά και έφτασαν, σήμερα, τις 30. Ένα ευρύ φάσμα που περιλαμβάνει τοπικές συλλογικότητες και πρωτοβουλίες, πολιτικές οργανώσεις της Αριστεράς (κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής) ανένταχτους αγωνιστές και αγωνίστριες, τμήμα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Στη βάση αυτή σε μία από τις συνελεύσεις του Νοέμβρη έπεσε η πρόταση για τη διοργάνωση ενός μήνα πανελλαδικής αντιφασιστικής δράσης από τις 21 Μάρτη (παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού) ως τις 21 Απρίλη (μαύρη επέτειος της χούντας) που θα κορυφωνόταν με μια πανευρωπαϊκή αντιφασιστική συνάντηση η οποία θα γινόταν στις 11-13 Απρίλη.


Αφού ξεπεράστηκαν οι εύλογες αρχικές αμφιβολίες και δισταγμοί στην παναττική συνέλευση στις 7 Δεκέμβρη στην ΑΣΟΕΕ ψηφίστηκαν οι σχετικές προτάσεις, βγήκε η οργανωτική επιτροπή του τριημέρου και ξεκίνησε ο σχεδιασμός της όλης διοργάνωσης.

Ο μήνας αντιφασιστικής δράσης

Το σκεπτικό για το μήνα δράσης ήταν να εκφραστεί με ενιαίο τρόπο η δυναμική του αντιφασιστικού κινήματος πανελλαδικά. Να συνειδητοποιήσει πρώτα το κίνημα και μετά ο αντίπαλος τη δύναμη του αντιφασιστικού κινήματος. Να ξεπεραστούν τα σημάδια κόπωσης που εμφανίστηκαν σε μια σειρά αντιφασιστικές επιτροπές μετά τις κινητοποιήσεις για το Φύσσα και τις συλλήψεις των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής.

Στην πραγματικότητα ο μήνας αντιφασιστικής δράσης ξεκίνησε πριν τις 21 Μάρτη. Μια σειρά εκδηλώσεις με αναφορά στον μήνα έγιναν νωρίτερα. Για παράδειγμα στα Πατήσια η εκδήλωση έγινε στις 12 Μάρτη. Το φεστιβάλ παραστατικών τεχνών στο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ ξεκίνησε από τις 10 Μάρτη για να τελειώσει στις 23/3.

Εδώ ο αντιφασιστικός συντονισμός είχε να αντιμετωπίσει ένα διπλό καθήκον. Από τη μια να συμβάλλει στην επιτυχία των εκδηλώσεων του μήνα και από την άλλη να οργανώσει το πανευρωπαϊκό τριήμερο. Και αυτό ενώ αρκετές από τις συλλογικότητες που τον απαρτίζουν είχαν εμπλοκή με τις επερχόμενες εκλογές (δημοτικές-περιφερειακές-ευρωεκλογές) πέρα από τα άλλα πολύ σημαντικά κινήματα στα οποία συμμετείχαν εκτός από το αντιφασιστικό.

Για να ξεπεραστεί το πρόβλημα προχωρήσαμε στην δημιουργία 6 ομάδων δουλειάς (προγράμματος-οικονομικών-πολιτιστικών-καμπάνιας-διερμηνείας-παρέμβασης στα σχολεία) με συγκεκριμένο αντικείμενο η καθεμιά που ετοίμαζε τις προτάσεις για το αντικείμενό της και μετά τις έφερνε για έγκριση στην συνέλευση του συντονισμού που πλέον γινόταν κάθε βδομάδα.

Στο σχεδιασμό του μήνα δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στα σχολεία. Για το λόγο αυτό βγήκε ένα ειδικό μαθητικό αντιφασιστικό φυλλάδιο με κόμικ – προσφορά από γνωστούς σκιτσογράφους – το οποίο εξαντλήθηκε μέσα σε λίγες μέρες.

Τελικά οι αντιφασιστικές εκδηλώσεις όλων των ειδών από τοπικά φεστιβάλ μέχρι συζητήσεις/προβολές και παρεμβάσεις σε χώρους έφτασαν σε περισσότερες από 17 γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά: Παλλήνη, Πειραιά, Χαϊδάρι, Π. Φάληρο, Ν. Σμύρνη, Ν. Ψυχικό, Πετρούπολη, Νέα Ιωνία, Χολαργό, Νίκαια, Πολύγωνο, Πατήσια. Πέραμα, Κερατσίνι, Πεντέλη, Εξάρχεια, Βάρη.

Έφτασαν ακόμα σε 6 άλλες πόλεις πανελλαδικά: Βόλος, Λάρισα, Θεσ/νίκη, Κομοτηνή, Πάτρα, Κέρκυρα.

Επίσης διοργανώθηκαν πάνω από 100 παρουσιάσεις του νέου ντοκιμαντέρ ΦΑΣΙΣΜΟΣ Α.Ε του Α.Χατζηστεφάνου και της ομάδας Infowar

Ωστόσο το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο μήνας έδεσε καλύτερα τις γραμμές του αντιφασιστικού κινήματος. Σε μια σειρά περιπτώσεις (Παλλήνη, Χαιδάρι, Πατήσια κ.α) συνέβαλλε στο να δημιουργηθούν αντιφασιστικές συλλογικότητες ή νεολαιίστικες πρωτοβουλίες σε περιοχές που δεν υπήρχαν. Βοήθησε να γίνουν πολύ σημαντικά ανοίγματα στον κρίσιμο χώρο των μαθητών.

Το πανευρωπαϊκό τριήμερο

Το αποκορύφωμα του μήνα δράσης ήταν το πανευρωπαϊκό τριήμερο συνάντησης αντιφασιστικών συλλογικοτήτων.

Η απόλυτη επιτυχία του τριημέρου σε όλα τα επίπεδα (προσέλευση – οργανωτικό – οικονομικό – πολιτικό) ήταν ένα στοίχημα που κερδήθηκε.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.
  • Συμμετείχαν 32 συλλογικότητες από 20 χώρες της Ευρώπης
  • Πέρασαν πάνω από 4.000 άτομα και τις τρεις μέρες
  • Καλύφτηκε το δυσβάστακτο  οικονομικό κόστος της διοργάνωσης που ξεπέρασε τα 10.000 ευρώ.

Στην κεντρική εκδήλωση του Σαββάτου με ομιλητές  τον Αλέν Κριβίν και τον Τζο Χίγγινς η αίθουσα (των 320 καθισμάτων) ήταν κατάμεστη και είχε αρκετούς όρθιους – που σημαίνει ότι τουλάχιστον 400 άτομα την παρακολούθησαν.

Στα 10 θεματικά εργαστήρια συμμετείχαν εκατοντάδες ακτιβιστές, καθώς η συμμετοχή κυμάνθηκε από 20 ως 75 άτομα στο καθένα.

Στην προβολή του ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΑΕ η αίθουσα ήταν κατάμεστη πριν ξεκινήσει η προβολή ενώ πολλοί παρακολούθησαν και τις άλλες 2 προβολές καθώς και τις 4 θεατρικές παραστάσεις του τριημέρου.

Οι  προτάσεις του Αντιφασιστικού Συντονισμού εμπλουτίστηκαν και έγιναν δεκτές από τη συνέλευση των συλλογικοτήτων. Αυτό το τελευταίο ας το σημειώσουμε γιατί αποτυπώνει και το κλίμα της συνέλευσης! Και είναι πραγματικά εντυπωσιακό αν αναλογιστούμε ότι στο τριήμερο συμμετείχαν αγωνιστές και αγωνίστριες από πολλά διαφορετικά ιδεολογικά ρεύματα και αντιλήψεις και από 20 διαφορετικές χώρες. Επίσης ότι συμμετείχαν αγωνιστές από χώρες οι οποίες δοκιμάστηκαν από εμφύλιους πολέμους (πχ Βόσνιοι με Σέρβους και Κροάτες) ή έχουν  πολύ σημαντικές συγκρούσεις (πχ Ρώσοι με Ουκρανούς). Ωστόσο όχι μόνο συμφώνησαν με ουσιαστικό τρόπο αλλά αυτό έγινε μέσα σε ένα συντροφικό κλίμα και μετά από συζήτηση 2 ημερών.

Σε αυτό ασφαλώς έπαιξε καταλυτικό ρόλο και η ίδια η εμπειρία του αντιφασιστικού συντονισμού Αθήνας-Πειραιά. Όπου μετά από μια επίπονη διαδικασία μηνών έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα κλίμα αλληλεγγύης και εμπιστοσύνης μεταξύ των συλλογικοτήτων που τον απαρτίζουν και αυτό αντανακλάστηκε στο τριήμερο.

Το σχετικό κείμενο-κοινή απόφαση είναι το παρακάτω:

Κατάληξη της Ευρωπαϊκής Αντιφασιστικής Συνάντησης

Εβδομήντα χρόνια μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την ήττα του φασισμού, η Ευρώπη δοκιμάζεται από την άνοδο της ρατσιστικής και της ναζιστικής ακροδεξιάς.

Όμως οι ρατσιστές και οι νεοναζί έχουν αντίπαλο: το μαζικό και πολύμορφο κίνημα το οποίο στους δρόμους όλης της Ευρώπης αγωνίζεται, όχι μόνο κατά της φασιστικής τρομοκρατίας, αλλά και όλων εκείνων που τη συντηρούν και την προστατεύουν: των αντιλαϊκών πολιτικών, της αστυνομικής ασυδοσίας, του νεοφιλελεύθερου απολυταρχισμού και του συστήματος που τον επιβάλλει.

Στις 11, 12 και 13 Απρίλη οι αντιστάσεις συναντήθηκαν στην Αθήνα και μέσα από συνελεύσεις, πολιτικές εκδηλώσεις, εργαστήρια και συζητήσεις ανταλλάξαμε εμπειρίες και κάναμε ένα σημαντικό βήμα για την οργάνωση της διεθνιστικής αλληλεγγύης και του συντονισμένου αντιφασιστικού αγώνα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Δώσαμε ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στον φασισμό, το σεξισμό, το ρατσισμό, τον ολοκληρωτισμό του κράτους και το αδιέξοδο του καπιταλισμού.

Καταλήξαμε στις εξής προτάσεις:
  • Κοινή ημέρα πανευρωπαικής δράσης το Σάββατο 8 Νοέμβρη 2014, με βάση το ότι τη Κυριακή 9 Νοέμβρη είναι η μαύρη επέτειος από «την νύχτα των πογκρόμ».
  • Διεθνείς ημέρες μνήμης και αλληλεγγύης τις ημερομηνίες όπου είχαμε δολοφονίες αντιφασιστών από φασίστες με συμβολικές κινητοποιήσεις σε πόλεις ή πρεσβείες:
  • Ελλάδα: 1 χρόνος από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 2014
  • Γαλλία: 1 χρόνος από τη δολοφονία του αντφασίστα Κλεμάν Μερίκ στο Παρίσι Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014
  • Δημιουργία κοινής διαδικτυακής πλατφόρμας αντιπληροφόρησης, αλληλοενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων ώστε να οργανώνονται με έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο οι διεθνείς δράσεις και η διεθνής αλληλεγγύη.
Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Αντιφασιστικής Συνάντησης

Σημαντικές αποφάσεις των εργαστηρίων


Στις επιτυχίες του τριημέρου είναι απαραίτητο να τονιστούν οι σημαντικές αποφάσεις που πήραν μερικά από τα εργαστήρια που έγιναν.

Η δημιουργία αντιφασιστικών δικτύων στο χώρο των συνδικάτων και του αθλητισμού καθώς και το ξεκίνημα του παρατηρητηρίου ενάντια στον φασιστικό και ρατσιστικό λόγο στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι πολύ σημαντικά βήματα γιατί έχουν να κάνουν με κρίσιμους μαζικούς χώρους με πολύ σημαντική κοινωνική εμβέλεια.

Συνδικαλιστές, ποδοσφαιριστές και οπαδοί, δημοσιογράφοι ξεκινούν εγχειρήματα που ουσιαστικά οργανώνουν το αντιφασιστικό κίνημα στους χώρους τους και σχεδιάζουν με καλύτερο τρόπο την παρέμβασή τους.

Ανάλογης σημασίας βήματα έγιναν και σε άλλα εργαστήρια όπως αυτά για τις ΛΟΑΤ συλλογικότητες, την εκπαίδευση και το μεταναστευτικό.

Πιο αναλυτικά για τις αποφάσεις των εργαστηρίων θα αναφερθούμε σε επόμενα άρθρα.


Σάββατο 8 Νοέμβρη – Πανευρωπαϊκή μέρα αντιφασιστικής δράσης


Τώρα μπροστά μας έχουμε την υλοποίηση των αποφάσεων της πανευρωπαϊκής συνέλευσης του τριημέρου που ουσιαστικά θα βάλουν τις βάσεις για την δημιουργία ενός Πανευρωπαϊκού Αντιφασιστικού Συντονισμού.

Οι πιο σημαντικές από τις αποφάσεις είναι αυτές για την πανευρωπαϊκή μέρα αντιφασιστικής δράσης στις 8 Νοέμβρη και για την δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού αντιφασιστικού site. Το πανευρωπαϊκό site αν δουλευτεί και οργανωθεί σωστά μπορεί να γίνει ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του αντιφασιστικού κινήματος σε όλη την Ευρώπη.

Η μέρα δράσης το Σάββατο 8 Νοέμβρη θα είναι το πρώτο κρίσιμο τεστ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Επιλέχθηκε καθώς στις 9 Νοέμβρη είναι η παγκόσμια μέρα κατά του Φασισμού και του Αντισημιτισμού με αφορμή το πογκρόμ κατά των Εβραίων που εξαπολύθηκε από τους Ναζί του Χίτλερ στις 9 Νοέμβρη του 1938 και ουσιαστικά αποτέλεσε το έναυσμα για το Ολοκαύτωμα 6.000.000 ανθρώπων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Αυτή τη μέρα θα επιδιώξουμε χιλιάδες αντιφασίστες να βρεθούν στους δρόμους σε όσο το δυνατόν περισσότερες πόλεις και χώρες της Ευρώπης.

Θα είναι μια πρώτη πανευρωπαϊκή απάντηση στους αποθρασυνόμενους Ναζί και ακροδεξιούς και σε ενδεχόμενες εκλογικές τους επιτυχίες στις ερχόμενες ευρωεκλογές.

Κάθε συλλογικότητα θα επιλέξει το δικό της τρόπο συμμετοχής παίρνοντας υπόψη και το κλίμα που επικρατεί σε κάθε χώρα χωριστά. Όμως το μήνυμα θα είναι κοινό και θα είναι δυνατό.

Και ασφαλώς το ελληνικό αντιφασιστικό κίνημα έχει πολλά να συνεισφέρει σε αυτό. Η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος, η Πάτρα και άλλες μεγάλες πόλεις θα είναι μπροστά σ’ αυτή τη μάχη.

Ο στόχος είναι μεγάλος και θέλει άμεσο σχεδιασμό και προετοιμασία. Αλλά όπως έλεγε και το κεντρικό σύνθημα της αφίσας του πανευρωπαϊκού τριημέρου:

«Από την Γαλλία ως την Ουκρανία και από την Νορβηγία ως την Ελλάδα: NO PASARAN!»
























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.