24.3.14

«Ελληνική Αυγή» και διαχείριση απορριμμάτων: όταν η υποκρισία δεν έχει όρια!

Των Βαγγέλη Στογιάννη και 
Ηλέκτρας Κλείτσα (ιδρυτικά μέλη της ΠΡΩΣΥΝΑΤ)


Το Σάββατο 15 Μάρτη, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με την «Ελληνική Αυγή» (παράταξη της Χρυσής Αυγής στις αυτοδιοικητικές εκλογές) Η. Παναγιώταρος, παρουσίασε τη θέση της σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Για όσους τολμηρούς μπορούν να αντέξουν περίπου μια ώρα «ανάλυση» του τρόπου με τον οποίο οι «λαθρομετανάστες» εκτός από τις δουλειές μας κλέβουν και τα σκουπίδια, καθώς και του τρόπου με τον οποίο οι «αγνοί εθνικιστές» θα τους σταματήσουν, υπάρχει ολόκληρο το βίντεο της παρουσίασης.[1]

Πέρα όμως από το συνηθισμένο ρατσιστικό δηλητήριο, που είναι ακριβώς αυτό που περιμένουμε από τον Παναγιώταρο και την παρέα του, αυτή η παρουσίαση έχει κάτι καινούριο: την πλήρη «υιοθέτηση», ή ακόμη καλύτερα την λέξη προς λέξη αντιγραφή θέσεων κομματιών του περιβαλλοντικού κινήματος, που ντυμένες με λαϊκισμό και μεγάλες δόσεις μίσους προς τον αλλόφυλο κλέφτη σκουπιδιών, μετατρέπονται σε μια τοξική σούπα άνευ προηγουμένου.

Αν αφήσουμε ωστόσο έξω από τη συζήτηση τα δύο τελευταία και μείνουμε στην καθαρή παρουσίαση της «πρότασης της Ελληνικής Αυγής», το αποτέλεσμα (δια στόματος Παναγιώταρου) είναι αυτό:

«Μια διαχείριση των αστικών στερεών απορριμμάτων με το χαμηλότερο κόστος, με τις περισσότερες νέες θέσεις εργασίας, με την αποτελεσματικότερη προστασία του περιβάλλοντος, με την κοινωνικά δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου είναι εφικτή, όταν πρόκειται για δημόσια κοινωνική διαχείριση, αποκεντρωμένη σε επίπεδο δήμου ή μιας μικρής ενότητας δήμων, με μικρής κλίμακας εγκαταστάσεις. Και ολοκληρωμένη, δηλαδή να βασίζεται στους τρεις άξονες: μείωση - πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση-λιπασματοποίηση, έτσι ώστε στο τέλος μια πάρα πολύ μικρή, έως μηδενική ποσότητα απορριμμάτων να καταλήγει σε χώρο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων».

Για όσους σκέφτονται ότι κάπου έχουν ξανακούσει ή ξαναδιαβάσει κάτι παρόμοιο, υπενθυμίζουμε ότι αυτή η πρόταση πρωτοπαρουσιάστηκε από την «Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων» (στην οποία έχει ενεργή εμπλοκή το «Ξ») από την ημέρα της συγκρότησής της, περίπου τρία χρόνια πριν.

Στη συνέχεια, τοπικές κινήσεις, επιτροπές αγώνα, περιβαλλοντικές οργανώσεις, αυτοδιοικητικά σχήματα, και άλλες οργανώσεις και κόμματα από το χώρο της Aριστεράς, την υιοθέτησαν και παλεύουν μαχητικά για την εφαρμογή της.

Όμως, ο όψιμος ακτιβιστής του περιβαλλοντικού κινήματος, Η. Παναγιώταρος, προς το τέλος της παρουσίασης, εξηγεί ότι διάφοροι... σκοτεινοί κύκλοι κάνουν «copy paste» τις θέσεις του κόμματός του!

Ας δούμε όμως τι έλεγε μέχρι πολύ πρόσφατα η Χρυσή Αυγή για τα σκουπίδια.

Με αφορμή τον αγώνα των κατοίκων της Ευκαρπίας ενάντια στην κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην περιοχή τους, η Περιφερειακή Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονία της Χρυσής Αυγής, περιγράφοντας τη θέση της για τη διαχείριση των σκουπιδιών, έγραψε ανάμεσα σε άλλα τα εξής:     

«... ενημέρωση και υποχρέωση των πολιτών και φορέων, με παροχή οικονομικών κινήτρων για την μείωση του όγκου των παραγόμενων οικιακών, βιομηχανικών και νοσοκομειακών απορριμμάτων, ανακύκλωσή τους στο μέγιστο δυνατό βαθμό και ενεργειακή αξιοποίηση του μειωμένου όγκου απορριμμάτων σε ειδικά σχεδιασμένα εργοστάσια αξιοποίησης...”[2]

Ενεργειακή αξιοποίηση, σημαίνει καύση των απορριμμάτων – με το τεράστιο οικονομικό (για την κοινωνία) και περιβαλλοντικό κόστος που συνεπάγεται. Και αυτή ακριβώς ήταν μέχρι πρόσφατα (δηλαδή μέχρι και λίγο πριν την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας) η θέση της Χ.Α. Μια θέση που παρά τα μεγάλα λόγια τους, υπηρετεί τα συμφέροντα των εργολάβων.

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που οι «αντικαθεστωτικοί» νεοναζί παίρνουν ανοιχτά θέσεις που στηρίζουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Τα παραδείγματα είναι πολλά, αλλά μιας και μιλάμε για θέματα περιβάλλοντος, αρκεί να θυμηθεί κανείς την προκλητική τους θέση υπέρ της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική στο όνομα της δημιουργίας θέσεων εργασίας.[3]

Είναι προφανές ότι η πρόσφατη «αλλαγή» θέσης της Χ.Α. δεν είναι παρά ένα ακόμη προεκλογικό τρικ που πατάει πάνω στο λαϊκισμό και τις υποσχέσεις για δημιουργία θέσεων εργασίας, μείωση των δημοτικών τελών και προστασία του περιβάλλοντος.

Δεδομένου ότι επί της ουσίας, τέτοιου είδους θέσεις, μόνο από το χώρο των κινημάτων μπορούσαν να αλιευθούν, προκειμένου να μην ακούγονται «εξωγήινες» εξερχόμενες από το στόμα του Παναγιώταρου, ντύθηκαν με μεγάλες δόσεις ρατσισμού . Αρκεί να παρατηρήσει κανείς ότι σε όλη την παρουσίαση, ο βασικός εχθρός δεν είναι ο εργολάβος, αλλά οι «στρατιές λαθρομεταναστών» που φέρνει μαζί του!

Το περιβαλλοντικό κίνημα, οι κάτοικοι των περιοχών που υποφέρουν από τις ανεξέλεγκτες χωματερές και απειλούνται από τα σχέδια για δημιουργία μονάδων «ενεργειακής αξιοποίησης» των σκουπιδιών, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα που απειλούνται από την απώλεια των θέσεων εργασίας τους, οι δημότες που βλέπουν τα δημοτικά τέλη να αυξάνονται, ξέρουν πολύ καλά ότι σύμμαχός τους στη μάχη για τη ζωή, την εργασία, το περιβάλλον, δεν είναι οι Νεοναζί που θα κάνουν κάθε είδους κωλοτούμπα προκειμένου να ψαρέψουν ψήφους.

Σε κάθε μας βήμα, οφείλουμε να αποκαλύπτουμε την απύθμενη υποκρισία τους. Καθώς σε τελική ανάλυση απειλούν όχι μόνο το περιβάλλον, τις θέσεις εργασίας, τις τσέπες των δημοτών, κλπ, αλλά  και την ίδια μας την ελευθερία.       ______________
Σημειώσεις
1. new.livestream.com/xa/ellhnikh-aygh-diaxeirhsh-aporrimmaton2. http://xathess.blogspot.gr/2013/02/blog-post_1.html3. http://www.xekinima.org/arthra/view/article/pio-xrysi-de-ginetai/

Πηγή: Ξεκίνημα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.