25.2.14

Βόλος: πετυχημένη εκδήλωση της Αντιφασιστικής για τον «Παστίτσιο»

Του Νίκου Κανελλή
Το Σάββατο 22/03 η Αντιφασιστική Κίνηση Μαγνησίας πραγματοποίησε ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση με αφορμή την καταδίκη του Φίλιππου Λοΐζου για την υπόθεση του «Γέροντα Παστίτσιου»[*].  Κεντρικοί ομιλητές εκτός από τον Φ. Λοΐζο ήταν ο Γιώργος Κατρούγκαλος (συνταγματολόγος και καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) και ο Κ. Παπαδάκης (δικηγόρος, μέλος της Κίνησης για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα της Εποχής μας, ΚΕΔΔΕ).

Η ημέρα της εκδήλωσης ίσως δεν ήταν η καλύτερη δυνατή (Σάββατο της αποκριάς) παρόλα αυτά περισσότεροι από 100 άνθρωποι πέρασαν από το αμφιθέατρο για να παρακολουθήσουν τις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των ομιλητών αλλά και για την πλούσια συζήτηση που ακολούθησε.

Οι εισηγήσεις, εκτός από τη συγκεκριμένη υπόθεση του «Γέροντα Παστίτσιου», αναφέρθηκαν στα ευρύτερα ζητήματα των δημοκρατικών ελευθεριών και της περιστολής τους μέσα στις σημερινές συνθήκες «έκτακτης ανάγκης». Τόσο ο Γ. Κατρούγκαλος όσο και ο Κ. Παπαδάκης τόνισαν ότι ενώ οι μάχες για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες πρέπει να δίνονται και μέσα στις αίθουσες των δικαστηρίων, ουσιαστικά κρίνονται στο κοινωνικό πεδίο, από τους μαζικούς αγώνες του κινήματος. Από τον Κ. Παπαδάκη αναφέρθηκε ότι σήμερα επιβιώνουν διάφοροι μετεμφυλιακοί νόμοι που χρησιμοποιούνται για διώξεις απέναντι στο κίνημα όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο από την πλευρά του κράτους (πχ διώξεις για τα διόδια, επιστρατεύσεις απεργών, Σκουριές κοκ). Ενώ ο Γ. Κατρούγκαλος σημειώσε ότι σήμερα, όπως και την μετεμφυλιακή περίοδο, υπάρχει ένα «παρα-Σύνταγμα» που αναιρεί θεμελιώδεις ελευθερίες και δικαιώματα που είναι κατοχυρωμένα από το Σύνταγμα και αυτό γίνεται με τη δικαιολογία της «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» της κρίσης και των μνημονίων.


Απέναντι σε αυτή την όξυνση του κρατικού αυταρχισμού αλλά και την ενίσχυση του φασισμού και οι δυο ομιλητές τόνισαν ότι είναι απολύτως απαραίτητη η μαζική κινητοποίηση, αγώνας και αντίσταση. Σε αυτή την κατεύθυνση και οι δυο μίλησαν με τα πιο ενθαρρυντικά λόγια για την προσπάθεια της Αντιφασιστικής Κίνησης Μαγνησίας. Αξίζει τέλος να σημειώσουμε ότι στο τραπεζάκι της Αντιφασιστικής μαζεύτηκαν δεκάδες υπογραφές υποστήριξης στο Φίλιππο αλλά και σημαντική οικονομική ενίσχυση.

_________
Σημειώσεις
* Δείτε και τη συνέντευξη του Φ. Λοΐζου  http://www.antinazizone.gr/2014/01/blog-post_4047.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.