25.2.14

Καταδίκη οδηγού ΟΑΣΘ για ρατσιστική συμπεριφορά

Σήμερα, 24/02/2014, εκδικάσθηκε στη Θεσσαλονίκη ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου, η υπόθεση του οδηγού του Ο.Α.Σ.Θ., ο οποίος στις 10 Απριλίου 2013 κατέβασε από το λεωφορείο της γραμμής 26 δύο επιβάτες αφρικανικής καταγωγής, προφανώς επειδή δεν του άρεσε το χρώμα του δέρματός τους. Το πρόσχημά του ήταν ότι δεν είχαν εισιτήρια, πλην, όμως, κανένας άλλος επιβάτης δεν ελέγχθηκε. Μάλιστα, όταν άλλοι επιβάτες διαμαρτυρήθηκαν για τη ρατσιστική του συμπεριφορά, παραδέχτηκε ο ίδιος ότι είναι «χρυσαυγίτης». Δε δίστασε να παραθέσει και άλλα ενδιαφέροντα προσωπικά στοιχεία προς επίρρωση αυτής της δήλωσης φρονημάτων, όπως ότι φορούσε μενταγιόν που είχε τον μαίανδρο και ότι είχε και τατουάζ με το σύμβολο της οργάνωσης στο μπράτσο του. Το περιστατικό αυτό μεταφέρθηκε την ίδια ημέρα στην Άμεση Πράξη Κατά Της Ρατσιστικής Βίας Στη Θεσσαλονίκη (ΝΑFΤΗΑ) από μία αυτόπτη μάρτυρα (επιβάτη του ιδίου λεωφορείου) και την επόμενη ημέρα κατατίθεται έγγραφη αναφορά στον ΟΑΣΘ, που υπογράφεται από 11 δικηγόρους-μέλη της NAFTHA.Αμέσως το περιστατικό λαμβάνει δημοσιότητα και ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης διατάσσει αυτεπάγγελτη προανακριτική έρευνα. Σήμερα λοιπόν ο συγκεκριμένος οδηγός οδηγήθηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 μηνών και χρηματική ποινή 1000 ευρώ με τριετή αναστολή της ποινής φυλάκισης για παραβίαση του Ν. 3304/2005, με τον οποίο ενσωματώθηκε στο εθνικό μας δίκαιο η Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2000/43/ΕΚ για την καταπολέμηση των διακρίσεων και την προώθηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως εθνικής ή φυλετικής καταγωγής.


Το δικαστήριο δέχτηκε ότι πράγματι ο εν λόγω οδηγός του Ο.Α.Σ.Θ. αρνήθηκε την παροχή υπηρεσίας που διατίθεται συναλλακτικά στο κοινό στους δύο επιβάτες αφρικανικής καταγωγής για λόγους φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής τους, με αποτέλεσμα αυτά να τύχουν λιγότερο ευνοϊκής μεταχείρισης από αυτή που θα τύγχανε ένα άλλο πρόσωπο άλλης φυλετικήςή εθνοτικής καταγωγής σε ανάλογη περίπτωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την προσβολή της αξιοπρέπειας του παθόντος προσώπου και τη δημιουργία εκφοβιστικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος. Αναμένουμε τώρα και από τον Ο.Α.Σ.Θ., ο οποίος ανέστειλε καταρχήν την πειθαρχική διαδικασία εναντίον του συγκεκριμένου οδηγού με το πρόσχημα της εκκρεμούσης ποινικής διαδικασίας, να εφαρμόσει τάχιστα τις πειθαρχικές διαδικασίες που προβλέπονται από τον Εσωτερικό Κανονισμό Προσωπικού (ΦΕΚ β' 1930/ 2009), προκειμένου να επιδειχθεί και έμπρακτα ο σεβασμός του Οργανισμού όχι μόνο προς το επιβατικό κοινό και τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες (όπως ο ίδιος ο Οργανισμός αναφέρει σε έγγραφό του) αλλά και στη νομιμότητα.

Αυτή η απόφαση μας δίνει μεγάλη ικανοποίηση διότι δίνει ένα ηχηρό μήνυμα στην κοινωνία ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Η απόφαση αυτή προκαλεί ένα νομολογιακό προηγούμενο για τα δικαστήρια, τουλάχιστον της Θεσσαλονίκης, και καθιστά φανερό ότι ο νόμος αυτός μπορεί να εφαρμοσθεί εφόσον οι πολίτες, που τυγχάνουν μάρτυρες σε τέτοιου είδους συμπεριφορές, τις καταγγέλλουν στις αρμόδιες αρχές, με την παράλληλη υποστήριξη του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος. Ο φασισμός και ο ρατσισμός στους δρόμους της πόλης μας δε θα περάσει.

Άμεση Πράξη Κατά της ΡατσιστικήςΒίας Στη Θεσσαλονίκη
NAFTHA- Nazi-free Thessaloniki Assembly ([email protected])

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.