7.2.14

Θ/νίκη – 7/2/14: Πορεία υπέρ των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ στους χειμερινούς Ολυμπιακούς στη Ρωσία

Της Κατερίνας Κλείτσα 

Πριν από λίγους μήνες στην Ρωσία, ψηφίστηκε νόμος ενάντια στην «gay προπαγάνδα», που απαγορεύει στους ομοφυλόφιλους να εκφράσουν τις απόψεις για τα δικαιώματα τους σε ανήλικους! Ο στόχος του νόμου σύμφωνα με τον Πούτιν είναι να προστατεύσει τα παιδιά από την ομοφυλοφιλία και την παιδεραστία, εξισώνοντας τα δύο.

Με αφορμή τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες στην Ρωσία, ο Πούτιν έστειλε μήνυμα πως οι ομοφυλόφιλοι μπορούν να νιώθουν ευπρόσδεκτοι στους Αγώνες, αλλά θα πρέπει να «αφήσουν τα παιδιά στην ησυχία τους».

Οι ομοφυλόφιλοι της Ρωσίας και οι φιλοξενούμενοι, δε μπορούν όμως σε καμία περίπτωση να νιώθουν ασφαλείς και ευπρόσδεκτοι, σε μία χώρα που και θεσμικά πλέον τους στιγματίζει.


Οι οργανώσεις «Good As Youth, Κοινότητα Lgbtq νέων Θεσσαλονίκης» και «Thessaloniki Pride - ΗΟΜΟphonia» στην Θεσσαλονίκη, καλούν σε πορεία διαμαρτυρίας την Παρασκεύη 7/2 στις 18:00 στην Καμάρα, που θα καταλήξει στο Ρώσικο Προξενείο.

Στόχος είναι να καταδείξουν τα προβλήματα και τις διακρίσεις που δέχεται η ΛΟΑΤ κοινότητα στη Ρωσία αλλά και σε αρκετές ακόμη χώρες του κόσμου, όπου ένας ομοφυλόφιλος ή μία ομοφυλόφιλη, ένας διεμφυλικός ή μία διεμφυλική μπορούν να καταδικαστούν ακόμη και σε θανατική ποινή για το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή και την έκφραση φύλου τους! Το Ξεκίνημα θα συμμετέχει στην πορεία και θα μοιράζει την παρακάτω προκήρυξη.

 

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ρωσία: «Όλοι οι αθλητές είναι ίσοι, αλλά οι ετεροφυλόφιλοι αθλητές είναι πιο ίσοι!»


Πριν λίγους μήνες, στην Ρωσία ψηφίστηκε νόμος που απαγορεύει την gay «προπαγάνδα», με σκοπό να «προστατέψει» τους ανήλικους από την «έκθεση» τους σε ομοφυλόφιλους! Οι δε «παραβάτες», όσοι δηλαδή παρέχουν πληροφορίες για την ομοφυλοφιλία σε άτομα κάτω των 18 ετών,  τιμωρούνται είτε με χρηματικό πρόστιμο είτε με φυλάκιση!

Στις 7/2 στην Ρωσία, ξεκινάνε οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες και ο Πούτιν, κάτω από την πίεση οργανώσεων για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ ατόμων, διαβεβαιώνει ότι οι αθλητές και οι επισκέπτες που έχουν αυτόν τον «μη παραδοσιακό προσανατολισμό» δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο(!).  Το γεγονός και μόνο όμως ότι χρειάζεται να διαβεβαιώσει τους αθλητές ότι δεν κινδυνεύουν, δείχνει πόσο επικίνδυνος είναι ο νόμος ενάντια στην «gay προπαγάνδα» για το σύνολο της κοινωνίας:

  • Τα ΛΟΑΤ άτομα στιγματίζονται σαν «μολυσματικοί» για τη νεολαία, που αν έρθει σε επαφή μαζί τους θα «κολλήσει την ασθένειά» τους.
  • Οι φασίστες παίρνουν θάρρος και αυξάνουν τις επιθέσεις και τους βασανισμούς ΛΟΑΤ ατόμων (με χαρακτηριστικό παράδειγμα τρεις Ακροδεξιούς που σκότωσαν και έκαψαν 29χρονο γιατί τον θεωρούσαν ομοφυλόφιλο στις 30 Μαΐου το 2013)
  • Η κοινωνία αποπροσανατολίζεται από τα πραγματικά προβλήματα της φτώχειας, της ανεργίας και της καταπίεσης, χαρακτηριστικά της κυβέρνησης Πούτιν.

Και παρόλα αυτά, η περίπτωση της Ρωσίας, είναι μόλις η κορυφή στο παγόβουνο, σε σχέση με τη στάση χωρών ενάντια στους ομοφυλόφιλους. Σε 76 χώρες είναι παράνομο να είναι κανείς ομοφυλόφιλος και τιμωρείται με ποινές που κυμαίνονται από την επιβολή προστίμων σε σύντομες ή δια βίου ποινές φυλάκισης, σκληρή εργασία, αναγκαστική ψυχιατρική θεραπεία, εξορία, μαστίγωμα, αλλά και θάνατο με δημόσιο λιθοβολισμό.

Αλλά και στην Ελλάδα, τα δικαιώματα της ΛΟΑΤ κοινότητας παραμένουν περιορισμένα, ενώ οι επιθέσεις εναντίον τους αυξάνονται. Ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος δήλωσε πρόσφατα πως δεν εμπιστεύεται ομοφυλόφιλους στον Δημόσιο βίο και τους θέλει «μακρυά του». Ο μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ απείλησε όσους βουλευτές ψηφίσουν το νομοσχέδιο για το νέο σύμφωνο συμβίωσης που θα περιλαμβάνει και τα ομόφυλα ζευγάρια, με αφορισμό. Το ίδιο το σύμφωνο συμβίωσης μπήκε στην κατάψυξη από την κυβέρνηση παρά την καταδίκη της χώρας από το ευρωπαϊκό δικαστήριο. Στην Θεσσαλονίκη επί ένα μήνα η αστυνομία προσήγαγε αναίτια διεμφυλικές γυναίκες. Η Χρυσή Αυγή και ακροδεξιές ομάδες επιτίθενται σε ομοφυλόφιλους στο Γκάζι, μία από τις γειτονιές-στέκια ομοφυλόφιλων στην Αθήνα.

Την ίδια ώρα, όλη η κοινωνία βλέπει τα δικαιώματα της να καταπατούνται καθημερινά: Οι εκφραστές του ίδιου συστήματος με αυτό του Μιχαλολιάκου ψηφίζουν μνημόνια, βάζουν λουκέτα, οδηγούν χιλιάδες σε ανεργία. Απόψεις ίδιες με αυτές του Σεραφείμ μας κλείνουν σε καλούπια «κανονικότητας» και συντηρητισμού. Οι φασίστες της Χρυσής Αυγής απειλούν και επιτίθενται σε αριστερούς, αγωνιστές, μετανάστες, απεργούς.

Η μάχη απέναντι σε όσους μας στερούν το μέλλον πρέπει να είναι κοινή. Στους εργατικούς αγώνες και τα σωματεία μας, στις αντιφασιστικές επιτροπές, στα κοινωνικά κινήματα. Να μπολιάσουμε την ιδέα της συντροφικότητας και της κοινής πάλης με στόχο την ανατροπή του καπιταλισμού και το χτίσιμο της σοσιαλιστικής κοινωνίας.


Πηγή: Ξεκίνημα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.