15.1.14

Έγκλειστοι σε κέντρο κράτησης της Λέσβου 9 ανήλικοι Αφγανοί


Κατά παράβαση της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ, 9 ανήλικοι Αφγανοί βρίσκονται έγκλειστοι (οι 8 για περισσότερες από 22 ημέρες) στο κέντρο κράτησης της Μόριας Λέσβου, αναμένοντας την προώθηση τους, καθώς το κέντρο προστασίας ανηλίκων του νησιού δεν λειτουργεί πια.
Στην καταγγελία αυτή προχώρησε κλιμάκιο των Οικολόγων Πράσινων Λέσβου, το οποίο και επισκέφθηκε το κέντρο κράτησης κοντά στο χωριό Μόρια την Δευτέρα 13/1/2014.

Οι ανήλικοι, οι οποίοι σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού πρέπει να αντιμετωπίζονται ως δικαιούχοι προστασίας και σε καμία περίπτωση ως παραβάτες της μεταναστευτικής νομοθεσίας, αναμένουν έγκλειστοι την προώθηση τους σε μονάδες υποστήριξης της ηπειρωτικής Ελλάδας, καθώς το κέντρο προστασίας ανηλίκων μεταναστών στην Αγιάσο δεν λειτουργεί πια.

Να σημειωθεί πως η Ελλάδα, μεταξύ των ετών 2009 και 2012, έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ σε 11 περιπτώσεις που αφορούν τις συνθήκες κράτησης προσφύγων και μεταναστών που κρατούνται σε κέντρα κράτησης μεταναστών ή σταθμούς συνοριοφυλακής.



Παρατίθεται η ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων (η υπογράμμιση δική μας):

«Στην επίσκεψη που πραγματοποίησε κλιμάκιο των Οικολόγων Πράσινων Λέσβου στο κέντρο κράτησης κοντά στο χωριό Μόρια την Δευτέρα 13/1/2014 διαπιστώθηκε ότι κρατούνται 8 ανήλικοι Αφγανοί πάνω από 22 μέρες και ένας ανήλικος Αφγανός 16 μέρες κατά παράβαση της Διεθνής Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού κατά την οποία οι ανήλικοι δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως παραβάτες της μεταναστευτικής νομοθεσίας αλλά ως δικαιούχοι προστασίας.
Οι ημέρες περνάν, και οι ανήλικοι πρόσφυγες παραμένουν στη Μόρια, περιμένοντας την προώθηση τους σε μονάδες υποστήριξης της ηπειρωτικής Ελλάδας καθώς το κέντρο προστασίας ανηλίκων μεταναστών στην Αγιάσο δεν λειτουργεί πια.
Η Ελλάδα μεταξύ των ετών 2009 και 2012 έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ σε 11 περιπτώσεις που αφορούν τις συνθήκες κράτησης προσφύγων και μεταναστών που κρατούνται σε κέντρα κράτησης μεταναστών ή σταθμούς συνοριοφυλακής.
Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ που υπέδειξε στους αξιωματικούς και λοιπούς υπηρετούντες την ελληνική αστυνομία τρόπους έτσι ώστε να μετατρέπουν τη ζωή των μεταναστών σε βίο αβίωτο διαπιστώνουμε για μία ακόμα φορά ότι συνεχίζεται η πρακτική της κράτησης ανηλίκων για μεγάλο διάστημα μέχρι να μεταφερθούν σε κέντρα υποδοχής ανηλίκων.
Σε αυτές τις συνθήκες, μετανάστες και πρόσφυγες συνεχίζουν να φιλοξενούνται στα αστυνομικά τμήματα ενώ όσοι “περισσεύουν” οδηγούνται από την αστυνομία απροειδοποίητα, για περίθαλψη, στο ανοιχτό κέντρο υποδοχής ΠΙΚΠΑ που λειτουργεί αποκλειστικά με την φροντίδα εθελοντών πολιτών.
Οι Σύριοι, δικαίως θεωρούνται θύματα πολέμου και παίρνουν χαρτί διοικητικής απέλασης για 6 μήνες ενώ οι Αφγανοί κυρίως αλλά και άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες που έρχονται από χώρες σε καθεστώς πολέμου, αδίκως περιφέρονται στα κέντρα κράτησης σε καθεστώς φυλάκισης μέχρι και 18 μήνες.
Οικογένειες χωρίζονται μεταξύ τους ενώ τα μέτρα παρακολούθησης στη θάλασσα του Αιγαίου γίνονται όλο και πιο αυστηρά με την εφαρμογή του Eurosur. Τα ναυάγια στο Αιγαίο συνεχίζονται ενώ η ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει στις καταγγελίες της έκθεσης της ΜΚΟ Proasyl για τις κακοποιήσεις και επαναπροωθήσεις μεταναστών στην Τουρκία.
Δυστυχώς διαπιστώνεται για μια ακόμη φορά ότι η ελληνική Πολιτεία σε συνέχεια της αδυναμία χάραξης μεταναστευτικής πολιτικής από την Ε.Ε, συνεχίζει να λειτουργεί κυρίως αποτρεπτικά στην αντιμετώπιση προσφύγων και μεταναστών, παραβιάζοντας τις διεθνείς συνθήκες και μη φροντίζοντας να οικοδομήσει μία στοιχειώδη πολιτική για τη μετανάστευση».

Πηγή: thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.