18.11.13

Το Πολυτεχνείο ζει! Το Μεταξουργείο θυμάται...


Του Γιάννη Παππά

Το Σάββατο το βράδυ 16/11, παραμονή της συμπλήρωσης 40 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν ήταν κάποια κινητοποίηση που έφερε κοντά τον κόσμο της γειτονιάς του Μεταξουργείου, τους αντιφασίστες και τις αντιφασίστριες. Η ελεύθερη συζήτηση, η ανταλλαγή απόψεων, η μουσική, ο στίχος, το τραγούδι ήταν αυτά που ένωσαν ανθρώπους όλων των ηλικιών, μέσα σε ένα ζεστό, συντροφικό κλίμα.

Πραγματοποιήθηκε λοιπόν, με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση της Αντιφασιστικής Επιτροπής Μεταξουργείου – Κεραμεικού – Ακαδημίας Πλάτωνα με τίτλο Τέχνη & Αντιφασιστικό Κίνημα. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προγραμματισμένη συζήτηση που εξελίχθηκε σε μια πολύ ζωντανή και ενδιαφέρουσα κουβέντα. Εκεί όπου το λαϊκό αντιστασιακό τραγούδι και τα αντάρτικα, συνάντησαν το punk και το hip hop. Εκεί που μαρτυρίες για τους κυνηγημένους αγωνιστές της χούντας του Πινοσέτ στη Χιλή, συνάντησαν τις μνήμες από τον αντιδικτατορικό αγώνα στην Ελλάδα.


Μετά το άνοιγμα του συντονιστή της συζήτησης, Θοδωρή Λάδη, μίλησαν ο τραγουδοποιός Λεωνίδας Μαριδάκης και ο Παύλος Κατσίβελης από τους Τέχνη εν Κινήσει. Στην συζήτηση παρέμβηκε ο Φώντας Λάδης όπου μετέφερε μέσα σε λίγες κουβέντες μια ιστορία 4 δεκαετιών στο αντιφασιστικό τραγούδι. Ο Alexandro Diaz από τη Χιλή, προτίμησε να μιλήσει ανάμεσα στα τραγούδια του μεταφέροντας μνήμες από τον αγώνα του λαού της Χιλής .

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με το μουσικό πρόγραμμα και τράβηξε μέχρι το πρωί. Το πρόγραμμα ήταν πλούσιο και όλοι όσοι ήταν μέσα στο μαγαζί (αλλά και εκείνοι που κάθισαν έξω γιατί δεν χώρεσαν) διασκέδασαν και σιγοτραγούδησαν.  


Η χτεσινή βραδιά έδειξε οτι τέτοιου είδους  εκδηλώσεις χρειάζονται ως απόδραση από την καθημερινή βραβαρότητα των μνημονίων και τη σαπίλα της οσμής του φασισμού, αλλά και ως έναυσμα και έμπνευση για τους αγώνες που έρχονται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.