1.10.13

Ένα χρυσαυγίτικο μαχαίρωμα «με υπογραφή»


Συνέντευξη με τον Α.Πραντούνα, θύμα ναζιστικής επίθεσης πριν 11 χρόνια


Κλείνουν μεθαύριο (3/10) 11 χρόνια από την επίθεση που δέχτηκαν μέλη του Ξεκινήματος και της Νεολαίας Ενάντια στον Ρατσισμό στην Ευρώπη (YRE, πλέον Antinazi ZoneYRE) στα ΤΕΙ Αθήνας από 11μελή ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής. Μιλήσαμε με τον σ. Αλέξανδρο Πραντούνα που τραυματίστηκε με μαχαίρι εκείνη την μέρα από τους Ναζί για να μας θυμίσει τι συνέβη ακριβώς και ποια ήταν τότε η στάση της αστυνομίας.


Αλέξανδρε, πες μας με δυο λόγια τι ακριβώς είχε συμβεί στις 3/10/2002 στον χώρο που σπούδαζες;

Εκείνη την περίοδο ήμουν φοιτητής στα ΤΕΙ Αθηνών και συμμετείχα σε μια σπουδαστική παράταξη που είχαμε δημιουργήσει μαζί με άλλους συντρόφους – την «Ματσέτα». Ήταν – αν θυμάμαι καλά – περί την 13.00, όταν ειδοποιηθήκαμε από άλλους σπουδαστές πως στον χώρο των ΤΕΙ είχε καταφτάσει 11μελής ομάδα Χρυσαυγιτών που μοίραζε στον προαύλιο χώρο φυλλάδια για την Γιορτή Νεολαίας που διοργάνωναν. Εμείς εκείνοι την στιγμή ήμασταν στον χώρο του κεντρικού διαδρόμου του ΤΕΙ στο τραπεζάκι της παράταξης. Ήμασταν συνολικά 3 άτομα. Γνωρίζοντας την τραμπούκικη δράση της Χρυσής Αυγής, ήμασταν βέβαιοι ότι αν φεύγαμε θα κατέστρεφαν τον χώρο της παράταξης – έτσι επιλέξαμε να μείνουμε παρότι  φοβόμασταν ότι οι Ναζί θα ήταν πιθανά εξοπλισμένοι – πράγμα φυσικά που δεν ίσχυε για μας.


Αφού μοίρασαν φυλλάδια στον προαύλιο χώρο (και τραμπούκισαν όπως μάθαμε αργότερα και κάποιους σπουδαστές που αρνήθηκαν να πάρουν το φυλλάδιο τους ή το πέταξαν κάτω) μπήκαν στον κεντρικό διάδρομο του ΤΕΙ ο οποίος εκείνη την ώρα ήταν γεμάτος με εκατοντάδες σπουδαστές. Όταν πέρασαν μπροστά από το τραπεζάκι μας – και αφού «εντόπισαν» αντιφασιστική αφίσα που είχαμε αναρτημένη στο ταμπλό μας – δυο από αυτούς μας επιτέθηκαν. Ο ένας με κράνος και κρυπτονάιτ (σημ: μεγάλο λουκέτο για μηχανές) και ο άλλος αρχικά μόνο με τις γροθιές του. Καταφέραμε να τους απωθήσουμε και τότε ο δεύτερος ήρθε καταπάνω μας κραδαίνοντας ένα μαχαίρι. Προσπάθησε να με χτυπήσει στην κοιλιά, όμως πρόλαβα να βάλω το χέρι μου μπροστά με αποτέλεσμα να μου προκαλέσει ένα διαμπερές τραύμα στον πήχυ. Ήμουν τυχερός που δεν μου κατέστρεψε τελείως τον τένοντα – την γλίτωσα με ημιδιατομή και χρειάστηκε να μην κινώ καθόλου το χέρι μου για περίπου έναν μήνα.

Οι Ναζί αφού ολοκλήρωσαν την επίθεση έφυγαν ζητωκραυγάζοντας και απειλώντας πως «την άλλη βδομάδα θα έρθουμε να σας σφάξουμε όλους». Άλλοι σπουδαστές τους είδαν στην συνέχεια να αποχωρούν με στρατιωτικό βηματισμό και χαιρετώντας ναζιστικά.

Κατέθεσες μήνυση στην αστυνομία; Τι αντιμετώπιση είχες από τους αστυνομικούς;

Κατ’ αρχήν θέλω να πω πως 2 άνδρες της Ασφάλειας ήρθαν και με βρήκαν στο νοσοκομείο πριν καν εγχειριστώ. Ο ένας από τους δύο ήταν πολύ εριστικός απέναντι μου, κάνοντας μου σχόλια του στυλ

«Δηλαδή θέλεις να μας πεις ότι εσύ δεν τους προκάλεσες καθόλου» ή «Δεν μπορεί, και συ θα τους χτύπησες» κτλ.

Μόλις βγήκα από το νοσοκομείο πήγα στην Διεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής για να καταθέσω μήνυση. Η αλήθεια είναι πως και πριν πάω δεν είχα αυταπάτες για τη στάση της αστυνομίας απέναντι τους.. Πήγα κυρίως για πολιτικούς λόγους – για να καταγραφεί δηλαδή το περιστατικό, να γίνει όσο το δυνατόν περισσότερο γνωστό και να ενισχυθούν οι προσπάθειες οργανώσεων σαν την δική μας που πάλευαν ενάντια στην Χρυσή Αυγή.

 Η εμπειρία ήταν άκρως αποκαλυπτική. Ενώ εγώ έλεγα στον (υψηλόβαθμο μάλιστα) αστυνόμο που μου έπαιρνε την κατάθεση πως πριν μου επιτεθούν μοίραζαν φυλλάδια με την υπογραφή της οργάνωσης τους – του έδωσα μάλιστα και ένα αντίτυπο – και μπορώ να φέρω δεκάδες σπουδαστές που να το καταθέσουν, αυτός δεν ενδιαφέρθηκε καθόλου. Όταν τον ρώτησα αν θα επισκεφτεί η Ασφάλεια τα γραφεία τους – με δεδομένο ότι η επίθεση είχε υπογραφή – μου είπε πως με χτύπησαν συγκεκριμένα άτομα και όχι κάποια οργάνωση.

Στην συνέχεια, του ζήτησα να μου δείξει φωτογραφίες μελών της Χρυσής Αυγής προκειμένου να διαπιστώσω αν κάποιος από αυτούς συμμετείχε στην επίθεση. Τότε ο αστυνόμος εκνευρίστηκε και μου είπε χαρακτηριστικά πως

«σε ένα δημοκρατικό καθεστώς δεν φακελώνονται οργανώσεις ή άνθρωποι με βάση τις πολιτικές τους πεποιθήσεις».

Ήξερα βέβαια ότι αυτό είναι ψέματα. Άλλωστε κάποια χρόνια πριν την επίθεση, όταν άλλα μέλη της οργάνωσης μας είχαν προσαχθεί για «παράνομη αφισοκόλληση», ο αξιωματικός υπηρεσίας είχε ξεδιάντροπα ανοίξει μπροστά τους τον φάκελο στον οποίο κρατούσαν ότι στοιχεία είχαν για τα μέλη της Οργάνωσής μας προκειμένου να τους τρομοκρατήσει.

Μετά από λίγο και αφού ολοκληρώθηκε η κατάθεση, αποχώρησα από την Ασφάλεια. Από τότε και για 11 ολόκληρα χρόνια η αστυνομία δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα. Και μιλάμε για μια επίθεση μέρα-μεσημέρι, μέσα σε ακαδημαϊκό χώρο, μπροστά σε εκατοντάδες ανθρώπους και αφού πρώτα οι Χρυσαυγίτες είχαν μοιράσει ανακοινώσεις με την υπογραφή της οργάνωσης τους.



Πως βλέπεις τις σημερινές εξελίξεις με τις συλλήψεις της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής;

Είναι προφανές ότι χαίρομαι ιδιαίτερα να βλέπω αυτά τα καθάρματα με χειροπέδες. Όμως πιστεύω πως τίποτα από αυτά δεν θα γινόταν (τουλάχιστον σε αυτόν τον βαθμό) χωρίς την πάλη και την πίεση του αντιφασιστικού κινήματος – που ιδιαίτερα μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα πήρε πολύ μαζικές διαστάσεις.

Ταυτόχρονα, οργίζομαι με τους όψιμους «αντιφασίστες» τύπου Θέμου Αναστασιάδη, Μπάμπη Παπαδημητρίου, Φαήλου Κρανιδιώτη κ.α. που μέχρι πριν λίγες μέρες εκθείαζαν τους Ναζί ή χαριεντιζόντουσαν μαζί τους και τώρα «συνειδητοποιούν» πως πρόκειται για εγκληματική οργάνωση.

Δήθεν τώρα «ανακαλύπτουν» τι συνέβαινε εδώ και δυο δεκαετίες τουλάχιστον, όταν ήταν αυτοί που όχι απλώς αφήναν στο απυρόβλητο μια εγκληματική ναζιστική συμμορία να προχωρά σε δεκάδες επιθέσεις – και σε δολοφονίες στην περίπτωση των μεταναστών – αλλά στην πραγματικότητα την εξέθρεψαν με τις πολιτικές τους και την προπαγάνδα τους. Ήταν οι ίδιοι πολιτικοί και τα ίδια ΜΜΕ που έσπειραν τον ρατσισμό και το μίσος, ήταν οι ίδιοι άνθρωποι που χρόνια προσπαθούσαν να παρουσιάσουν την Αριστερά σαν υπεύθυνη για την βία.


Σήμερα το κράτος και η αστυνομία κτυπάνε τη Χ.Α., γιατί το «τέρας» ξέφυγε από τον έλεγχο τους, αλλά ούτε όλους πρόκειται να τους συλλάβουν ούτε οι ναζιστικές ιδέες πρόκειται έτσι απλά να εξαφανιστούν από την κοινωνία, ιδιαίτερα στις συνθήκες της κρίσης που ζούμε. Σαν αντιφασιστικό κίνημα όμως έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία να περάσουμε στην αντεπίθεση. Ο φόβος όμως πρέπει να αλλάξει στρατόπεδο!


_____________________________


Δείτε παρακάτω απόσπασμα από την εκπομπή Transit που προβλήθηκε το 2005 στη ΝΕΤ με θέμα την ακροδεξιά. Ο σ. Α. Πραντούνας μιλάει για το περιστατικό από το 18:43 του βίντεο και μετά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.