2.10.13

Παραμάγαζο της Χ.Α. το Α.Τ. Αγ. Παντελεήμονα - Συνελήφθη ο πρώην διοικητής του - Επί χρόνια γίνονταν καταγγελίες...

Συνελήφθη ο πρώην διοικητής στο αστυνομικό τμήμα Αγίου Παντελεήμονα, υποδιευθυντής της ασφάλειας, καθώς εις βάρος του έχουν προκύψει στοιχεία για συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή.



Ενώ οι εκτεταμένες έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για την ανακάλυψη του οπλοστασίου της Χρυσής Αυγής βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η άκρη του νήματος ενδεχομένως να βρίσκεται στους κόλπους της αστυνομίας, πιθανότατα, μάλιστα, με εμπλοκή ανώτερων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.

Η σύλληψη του αστυνομικού υποδιευθυντή εν ενεργεία πιθανόν να σχετίζεται με αυτές τις έρευνες. Ο εν λόγω αστυνομικός ανακρινόταν μέχρι αργά χθες το βράδυ και φέρεται να ήταν ο «πασαδόρος» της Χρυσής Αυγής σε ολόκληρο το κέντρο της Αθήνας, τα τελευταία χρόνια. Έως χθες υπηρετούσε σε νευραλγικό πόστο στην ασφάλεια, με επιχειρησιακό τομέα ευθύνης την Αθήνα, ενώ μέχρι και πριν από έναν χρόνο, ήταν διοικητής στο τμήμα της επίμαχης περιοχής του Αγίου Παντελεήμονα. 


Εναντίον του σχηματίστηκε δικογραφία για κακουργηματικού χαρακτήρα για κατάχρηση εξουσίας, πλαστογραφία, ψευδή βεβαίωση νόθευση κατ’ εξακολούθηση, κατοχή και εμπορία όπλων, λαθρεμπορία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και άλλα περεμφερή αδικήματα. Από τις έρευνες στα δύο σπίτια του εντοπίστηκαν όπλα, χρήματα και ναρκωτικά.

Οι ίδιες κατηγορίες βαρύνουν και μία 52χρονη γυναίκα, ενώ αναζητούνται ακόμη 2 ημεδαποί.

Ο υποδιευθυντής τέθηκε σε διαθεσιμότητα και διατάχτηκε ΕΔΕ. 




Σε κέντρο αστυνομικής αυθαιρεσίας και υπόθαλψης του ρατσισμού της Χ.Α. είχε μετατραπεί εδώ και χρόνια το ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα

 

Δεκάδες είναι οι καταγγελίες ότι όσοι πολίτες κατέφευγαν στο τμήμα Αγ. Παντελεήμονα ή με οποιόνδηποτε τρόπο ζητούσαν τη συνδρομή του συγκεκριμένου ανώτερου αξιωματικού, εκείνος τους παρέπεμπε, «λόγω αδυναμίας» και για...καλύτερη εξυπηρέτηση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής.
Ταυτόχρονα, όσοι μετανάστες κατέφευγαν στο τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα, προκειμένου να καταγγείλουν ρατσιτσική επίθεση σε βάρος τους, τους αποθάρρυνε με διάφορες δικαιολογίες κι αν επέμεναν, τότε τους απειλούσε ότι θα τους συλλάβει, καθώς βρίσκονταν παράνομα στη χώρα.

Δεκάδες επίσης ήταν οι καταγγελίες για βασανισμούς μεταναστών και προκλητικής ανοχής στους τραμπουκισμούς των φασιστιειδών. Καταγγελίες που δεν είχαν ευαισθητοποιήσει εδώ και χρόνια το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που συγκάλυπτε έκνομες ενέργειες αστυνομικών.

«Το Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα καταγγέλλεται συστηματικά τουλάχιστον για τη βάναυση μεταχείριση μεταναστών, την πρακτική της σύλληψης των μαρτύρων ρατσιστικών επιθέσεων και τη συγκάλυψη εγκλημάτων σε βάρος τους» ανέφερε πριν ένα χρόνο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τσουκαλάς.


Ο κατάλογος των καταγγελιών για το ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα μακρύς:


 - «Το βράδυ της 25ης Σεπτεμβρίου 2012, ομάδα 15-20 ατόμων επιτέθηκε σε καταστήματα μεταναστών γύρω από την Πλατεία Αμερικής και μεταξύ άλλων στον σύλλογο της Κοινότητας των Τανζανών στην οδό Λεμεσού, τον οποίο κατέστρεψε ολοσχερώς. Νωρίτερα, ένοικος είχε απειλήσει μετανάστη καταστηματάρχη της περιοχής ότι αν δεν κλείσει το μαγαζί του, θα έχει συνέπειες.
Στη διάρκεια της επόμενης μέρας, κάποιοι από τους εμπλεκόμενους στις επιθέσεις αναγνωρίστηκαν και οι μάρτυρες μεταφέρθηκαν με περιπολικά της Άμεσης Δράσης στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα για κατάθεση, μαζί με τους αναγνωρισμένους. Ωστόσο, όταν ο πρώτος από τους μετανάστες κατέθεσε, περιγράφοντας και αναγνωρίζοντας τον δράστη, τέθηκε υπό κράτηση, με το πρόσχημα της πιθανής υποβολής μήνυσης από τον αναγνωριζόμενο, ενώ ταυτόχρονα, υπό την απειλή του αυτοφώρου, πιέστηκε από τους αστυνομικούς προανακριτικούς υπαλλήλους να ανακαλέσει την καταγγελία του και μάλιστα να την διαψεύσει. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν να φοβηθούν και οι υπόλοιποι μετανάστες και να απόσχουν από μαρτυρικές καταθέσεις, ώστε για μια ακόμη φορά να μη συλληφθεί κανένας για τις επιθέσεις, οι οποίες συνεχίστηκαν αμείωτες και τις επόμενες μέρες.

Στο Αστυνομικό Τμήμα, εξάλλου, συγκεντρώθηκαν σε ελάχιστο χρόνο δεκάδες άτομα και δημιουργήθηκε με την ανοχή των αστυνομικών φρουρών μία συγκέντρωση με απειλητικές διαθέσεις για τους μετανάστες μάρτυρες, καθώς και για τη συνήγορο δικηγόρο κ. Γιάννα Κούρτοβικ, που βρίσκονταν μέσα στο Τμήμα. Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι ότι κάποιοι από τους συγκεντρωμένους έξω κινούνταν ανενόχλητοι και μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα, κατά περίπτωση μάλιστα μία εξ αυτών αφέθηκε να έχει πρόσβαση σε υλικά της δικογραφίας και επιχείρησε να αφαιρέσει το DVD που είχε παραδοθεί από την Άμεση Δράση με καταγραμμένη την επίθεση στον σύλλογο των Τανζανών, κίνηση που αποτράπηκε τελικά μόνο μετά τις διαμαρτυρίες της δικηγόρου.

Σημειώνουμε ότι σε συμπαράσταση των συλληφθέντων και αναγνωριζόμενων ως εμπλεκόμενων στις επιθέσεις εναντίον των μεταναστών κατέφθασαν στο Αστυνομικό Τμήμα ο Βουλευτής Β' Αθήνας της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος, και η υποψήφια της Χρυσής Αυγής Θέμις Σκορδέλη.
Παρά το γεγονός ότι με παρέμβασή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στον αρχηγό της αστυνομίας είχε σταλεί στην περιοχή μεγάλη αστυνομική δύναμη, κανείς δεν επιχείρησε να απομακρύνει το συγκεντρωμένο πλήθος που είχε γίνει πιο απειλητικό μετά την άφιξη των στελεχών της Χρυσής Αυγής. Έτσι, όταν η δικηγόρος κ. Γιάννα Κούρτοβικ επιχείρησε να αποχωρήσει από το Α.Τ., δέχθηκε επίθεση από τους συγκεντρωμένους με ύβρεις, απειλές και προσπάθειες προπηλακισμού της, χωρίς οι αστυνομικοί να αντιδρούν και χωρίς να τους σταματήσουν, ενώ από όλους τους συγκεντρωμένους και παρά την επιμονή της συνηγόρου, μόλις μία γυναίκα συνελήφθη και κανένας άλλος, μολονότι οι πρωταγωνιστές φαίνονται και στο γνωστό video να ασχημονούν εναντίον της».



 - Ο Αντιπρόεδρος του Αφγανικού Πολιτιστικού Συλλόγου "ΝΟΥΡ" καταγγέλλει: «Οι οργανώσεις μας υπενθυμίζουν ότι το 2011 αστυνομικοί του Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα καταδικάστηκαν για βασανιστήρια σε βάρος προσφύγων, τον Δεκέμβρη του 2004, σε ποινές 5 χρόνων και 5 χρ. συν 5 μηνών αντίστοιχα. Τα βασανιστήρια γινόντουσαν στο υπόγειο γκαραζ του Α.Τ. από ομάδα αστυνομικών ενώ την ίδια περίοδο με εισβολές σε σπίτια ομάδες αστυνομικών κακοποιούσαν μετανάστες. Κανείς όμως άλλος δεν κλήθηκε να λογοδοτήσει για εκείνα τα γεγονότα». 


 

 - Καταγγελία από το 2009: «Αστυνομικοί  του ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα τη Πέμπτη 19 Νοέμβρη συνέλαβαν αφού πρώτα  κακοποίησαν μητέρα από την Αρμενία μπροστά στα μάτια του δίχρονου παιδιού της στην γωνία Επτανήσου και Κεφαλληνίας στη Κυψέλη.
Το περιστατικό ρατσιστικής αστυνομικής βίας ξεδιπλώθηκε έξω από Σούπερ Μάρκετ όπου βγήκε η Σ.Α. μετά από ψώνια και προσπαθούσε να διασχίσει το δρόμο  με το παιδί στα καροτσάκι  και με τα αυτοκίνητα να μην σταματάνε. Μια  γυναίκα άρχισε να φωνάζει «σταματήστε ζώα!». Τότε  αστυνομικοί που βγήκαν από  αυτοκίνητο της ζήτησαν εξηγήσεις θεωρώντας ότι αυτή φώναζε, τη ρώτησαν «αν είναι ρουμάνα!» ενώ φώναζαν «αυτά να πάς να τα κάνεις στη χώρα σου!». Η συνέχεια ήταν ο δημόσιος ξυλοδαρμός της γυναίκας και το πέρασμα χειροπέδων ενώ η ίδια σοκαρισμένη αναζητούσε λύση για το παιδί της».


Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.