23.10.13

Βαρκελώνη: φασιστικές προκλήσεις και η απάντηση του κινήματος

Tου Νίκου Κοκκάλη
Στις 12 Οκτωβρίου, ημερομηνία που αποτελεί εθνική γιορτή για την Ισπανία, φασιστικές οργανώσεις προσπάθησαν να πορευτούν μέσα από την εργατική συνοικία Sants της Βαρκελώνης, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην αυτονομία της Καταλωνίας και τη μετανάστευση.

Όμως, η αντίδραση των αντιφασιστών  ήταν άμεση. Απέναντι στους 400 περίπου ακροδεξιούς, βρέθηκαν πάνω από τρεις χιλιάδες αντιφασίστες, οι οποίοι δεν άφησαν τη φασιστική παρέλαση να περάσει από τους δρόμους της γειτονιάς.  


Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν και στην Ισπανία οι προκλήσεις της ακροδεξιάς. Πολλοί νεολαίοι που πρόσκεινται στην δεξιά πτέρυγα του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (η οποία αποτελεί περίπου το 20% των μελών και ψηφοφόρων του) κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες στις οποίες επιδίδονται σε φασιστικούς χαιρετισμούς, ή φοράνε ρούχα με φασιστικά σλόγκαν. Παράλληλα, τους τελευταίους μήνες, τοπικοί άρχοντες που πρόσκεινται στην ίδια πτέρυγα του Λαϊκού Κόμματος, διοργανώνουν γιορτές εθνικιστικού χαρακτήρα, με μηνύματα τόσο ενάντια στην αυτονομία της Καταλονίας, όσο και υπέρ της προσάρτησης του Γιβραλτάρ στην Ισπανία.



Είναι φανερό ότι όσο περισσότερο χώρες με άλυτα εθνικά προβλήματα όπως η Ισπανία (π.χ. Καταλανικό, Βασκικό, Γιβραλτάρ, κλπ) θα βυθίζονται πιο βαθιά στην κρίση, τόσο περισσότερο ένα κομμάτι του πληθυσμού θα έλκεται από τον εθνικισμό και το φασισμό. Μόνη λύση για τα προβλήματα των λαών της Ιβηρικής, είναι ο κοινός αγώνας ενάντια στις επιλογές του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.