21.10.13

Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών Χίου: Διοργάνωση αντιφασιστικής εβδομάδας (21-25 Οκτώβρη) στα σχολεία


Το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών με αφορμή την πρόσφατη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Πέραμα και τη γενικότερη εγκληματική δράση του νεοναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής, ομόφωνα κηρύσσει την εβδομάδα 21-25 Οκτώβρη, ως εβδομάδα αντιφασιστικής δράσης στα σχολεία.
Η εβδομάδα αυτή θα κορυφωθεί την Πέμπτη 24 Οκτώβρη στις 6.30μμ στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο με:
·   Αντιφασιστική Εκδήλωση με θέμα: «Το φαινόμενο του φασισμού και ο διαπαιδαγωγικός ρόλος του δασκάλου στο σχολείο» με ομιλητή τον κ. Αλεξίου Αθανάσιο, καθηγητή Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου 
·   Προβολή ταινίας «Ο μεγάλος Δικτάτωρ» του Τσάρλι Τσάπλιν στις 8.30μμ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας, συναισθανόμενο την ευθύνη του δασκάλου και της νηπιαγωγού στις κρίσιμες ημέρες, που βρίσκεται ο τόπος παίρνει την πρωτοβουλία να προχωρήσει στην πραγματοποίηση αντιφασιστικής εβδομάδας, με εκδηλώσεις και αποστολή  ενός πρώτου υλικού για τη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου, θεωρώντας ότι ο ρόλος του δασκάλου στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού απέναντι στη βαρβαρότητα της εκάστοτε εξουσίας, όχι απλά είναι σημαντικός, αλλά καθοριστικός, αφού καθημερινά ‘χτίζει’ τη συνείδηση της αυριανής γενιάς των εργαζομένων.
Οφείλουμε και το απαιτούν οι σημερινές πολιτικές συνθήκες να διαμορφώσουμε συνειδήσεις που θα σέβονται τον Άνθρωπο, θα καλλιεργούν τις ουμανιστικές αρχές και αξίες και θα εμπνέουν στη νέα γενιά τα ιδανικά του ανθρωπισμού.
Θεωρούμε ότι ο φασισμός και ο ναζισμός είναι γνήσια τέκνα του καπιταλιστικού συστήματος και αυτό υπηρετούν. Δεν το αντιστρατεύονται, παρά τη δήθεν αντισυστημική φρασεολογία τους.
Αποτελούν  την πιο καταπιεστική μορφή που παίρνει το σύστημα προκειμένου να διαιωνίσει την εκμετάλλευση. Στη φάση της κρίσης του ο καπιταλισμός, προκειμένου να διαφυλάξει το βασικό του νόμο, το νόμο του κέρδους, παίρνει τη μορφή του φασισμού και του ναζισμού, τη μορφή της ωμής βαρβαρότητας.
Αποτελεσματικό μπορεί να είναι το χτύπημα στο φασισμό-ναζισμό μόνο όταν σημαδεύει στην καρδιά του, δηλαδή στις αιτίες που το δημιουργούν.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών- με πρόθεση να χτυπήσουμε το φασισμό και το ναζισμό στη ρίζα του, δηλαδή στον καπιταλισμό- καλεί τους συλλόγους Διδασκόντων των σχολείων να πάρουν απόφαση και να αφιερώσουν μία ημέρα κατά την εβδομάδα 21-25 Οκτώβρη, στην οργάνωση αντιφασιστικού-αντιναζιστικού μαθήματος.
 Για το σκοπό αυτό στέλνουμε σειρά υλικών προς αξιοποίηση και προσαρμογή στις ιδιαιτερότητες της ηλικίας και του μαθήματος. Κάνοντας πράξη τα λόγια του Μπρεχτ οι συνάδελφοι μπορούν να επιλέξουν οποιαδήποτε μορφή από τα παρακάτω ή όποια άλλη θεωρούν οι ίδιοι ότι εξυπηρετεί το στόχο της αντιφασιστικής εβδομάδας:
«Αυτοί που είναι αντίπαλοι του φασισμού χωρίς να 'ναι αντίπαλοι του καπιταλισμού, αυτοί που παραπονιούνται για τη βαρβαρότητα που αίτια τάχα έχει τη βαρβαρότητα την ίδια, μοιάζουν μ' ανθρώπους που θέλουν το μερτικό τους απ' τ' αρνί χωρίς όμως να σφαχτεί το αρνί. Θέλουν να φάνε το κρέας, να μη δουν όμως τα αίματα. Αυτοί θα ικανοποιηθούν αν ο χασάπης πλύνει τα χέρια του προτού φέρει το κρέας στο τραπέζι.
Δεν είναι κατά των σχέσεων ιδιοκτησίας, που προκαλούν τη βαρβαρότητα, παρά μονάχα κατά της βαρβαρότητας, υψώνουν τη φωνή εναντίον της, κι αυτό το κάνουν από χώρες όπου κυριαρχούν οι ίδιες σχέσεις ιδιοκτησίας, όπου όμως οι χασάπηδες πλένουν ακόμα τα χέρια τους προτού φέρουν το κρέας στο τραπέζι. …
Ορισμένες χώρες είναι σε θέση να κρατήσουν τις σχέσεις ιδιοκτησίας τους με λιγότερο βίαια για την ώρα μέσα απ' ό, τι άλλες. Εκεί η «δημοκρατία» προσφέρει ακόμα τις υπηρεσίες για τις οποίες άλλες χώρες αναγκάζονται να καταφύγουν στη βία, δηλαδή την εξασφάλιση της ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής.
Το μονοπώλιο στα εργοστάσια, στα ορυχεία, στα τσιφλίκια δημιουργεί πάντα βάρβαρες καταστάσεις σ' αυτές τις χώρες είναι όμως λιγότερο ορατές. Η βαρβαρότητα γίνεται ορατή απ' τη στιγμή που το μονοπώλιο δεν μπορεί πια να προστατευτεί παρά μονάχα με την ανοιχτή βία».» (Μπ. Μπρεχτ: Πέντε Δυσκολίες για να γράψει κανείς την αλήθεια).

Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου "Ο Αδαμάντιος Κοραής" 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.