9.7.13

Mια όμορφη νύχτα στο Κατράκειο….


Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου όλα ήταν όμορφα στο Κατράκειο της Νίκαιας.

Σε μια ιστορική γειτονιά που προβάλλει απειλητικά η φιγούρα των νεοναζί, η κολλεκτίβα των Αγάπη Ρε Ματζόρε κατέθεσε την δική της άποψη.

Για πρώτη φορά με αυτοοργανωμένο τρόπο αυτή η γενιά των καλλιτεχνών πήρε την απόφαση να  δράσει με θετικό τρόπο ενάντια στο ρατσισμό.

Και η πρώτη της δράση δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από αυτό που ξέρουν καλύτερα να κάνουν: το τραγούδι.

Επί σκηνής λοιπόν: Νατάσα Μποφίλιου, Στάθης Δρογώσης, Μανώλης Φάμελος, Φοίβος Δεληβοριάς, Θέμης Καραμουρατίδης, Μαριέττα Φαφούτη, Σπύρος Γραμμένος, Radio Sol, Γιώργος Καραδήμος, Κωστής Μαραβέγιας…. και γκεστ ο Γιάννης Χαρούλης..

Από κάτω 7.000 άτομα που είχαν γεμίσει το θέατρο σε κάθε γωνιά του.


Τραγούδια, άνετη ατμόσφαιρα, με ενδιάμεσα μηνύματα για το νόημα της κολλεκτίβας καθώς και  την απαίτηση για άμεση απελευθέρωση του απεργού πείνας Κ.Σακκά, ήταν το σκηνικό της τρίωρης συναυλίας.

Ένα κοινό στοιχείο που σύνδεε τους πάνω με τους κάτω –πέρα από το τραγούδι-ήταν τα γελαστά πρόσωπα. Που μέσα στην καταχνιά των καιρών που ζούμε αναζητούσαν ένα δικό τους τρόπο έκφρασης.

Ασφαλώς δεν ήταν μια συναυλία που έμοιαζε με αντίστοιχες άλλες άλλων εποχών όσον αφορά την πολιτικοποίηση, τον παλμό ή τις σφιγμένες γροθιές. Ήταν όμως το σκίρτημα μιας γενιάς καλλιτεχνών και κοινού. Που υπόσχεται να συνεχίσει.

Το Antinazi zone – YRE ήταν εκεί. Μαζί με το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά, το Μητροπολιτικό Ιατρείο Ελληνικού. Και ο κόσμος ερχόταν στα τραπεζάκια των οργανώσεων, ήθελε να υποστηρίξει, να μάθει, να ενημερωθεί.

Παρακολουθήσαμε από την πρώτη στιγμή την δημιουργία και την εξέλιξη της κολλεκτίβας των Αγάπη Ρε+. Γιατί θεωρήσαμε εξαιρετικά σημαντικό μια γενιά καλλιτεχνών να δράσει ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό. Και με αυτό τον τρόπο να απευθυνθεί ειδικά στη νεολαία που μολύνεται καθημερινά με το δηλητήριο του ρατσισμού και του φασισμού.

Η μεγάλη επιτυχία της συναυλίας θα δώσει αέρα στα πανιά στα σχέδια της κολλεκτίβας. Όλοι έλεγαν μετά το τέλος της συναυλίας ότι ήταν μόνο η αρχή…


Είπαν:

Γιάννης Χαρούλης

Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε οποιαδήποτε προσπάθεια από ανθρώπους  που θέλουν να βοηθήσουν ανθρώπους από οποιαδήποτε χώρα προέλευσης και οποιασδήποτε άποψης ή ανάποδης και αντίθετης γνώμης. Η διαφορετικότητα καλό είναι να γίνει σεβαστή κάποια στιγμή. Είμαστε εδώ για να το στηρίξουμε αυτό.


Στάθης Δρογώσης

Σήμερα μια ελπίδα γεννιέται. Πάρα πολύς  κόσμος στην συναυλία για να στηρίξει έναν σκοπό πάρα πολύ καλό, για να βοηθήσουμε δίκτυα αλληλεγγύης από τα κάτω, σχολεία μεταναστών και κοινωνικές οργανώσεις,  Νομίζω έτσι πρέπει να γίνεται πια. Έχει κουραστεί ο κόσμος με την ξύλινη γλώσσα και τον θυμό. Πρέπει να μιλήσουμε για τα θετικά του πράγματος. Αγωνιστικά μεν αλλά θετικά υπέρ της αδελφοσύνης, της αγάπης. Είμαι σίγουρος ότι η ομάδα μας θα συνεχίσει. Δεν θα διαλυθούμε θα κάνουμε  και άλλες δράσεις και συναυλίες και συζητήσεις. Θα απευθυνθούμε στη νεολαία εκεί είναι το κλειδί. Να καταλάβει η νεολαία ότι δεν βρίσκεται η λύση της κρίσης στο μίσος, στο ξύλο, στη βία αλλά ίσα ίσα στην συντροφικότητα και στην αλληλεγγύη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.