8.7.13

Σχετικά με το πολιτικό πρόγραμμα της Χρυσής Αυγής


Aναδημοσίευση από το τεύχος του περιοδικού Μαρξιστική Σκέψη που κυκλοφορεί

του Τάκη Γιαννόπουλου*

Θα προτείναμε στους ψηφοφόρους ή υποψήφιους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής να διαβάσουν το πρόγραμμά της όπως είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της  1.
Ένα στοιχείο που δεν έχει αναδειχτεί επαρκώς στη μέχρι σήμερα ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση με τους Ναζί είναι ακριβώς η προγραμματική αντιπαράθεση, δηλαδή οι συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις που απαρτίζουν το πρόγραμμα των χρυσαυγιτών.
Η συνηθισμένη αντιπαράθεση με τους Ναζί στο πεδίο του «είστε Ναζί, χιτλερικοί, Εθνικοσιαλιστές» κτλ είναι απόλυτα σωστή αλλά αποδεικνύεται ταυτόχρονα ανεπαρκής όπως δείχνουν τα εκλογικά αποτελέσματα και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Για παράδειγμα σε μια σειρά έρευνες, όπως δυο πρόσφατες της GPO, εμφανίζεται σχεδόν το 1/3 της ελληνικής κοινωνίας –31.8% και 31.1% αντίστοιχα– να θεωρεί ότι «δεν αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία η ενδυνάμωση της Χρυσής Αυγής»2.
Σε αντίστοιχη έρευνα της Metron Analysis για την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία στις 21/4/2013 ένα ποσοστό 30% της ελληνικής κοινωνίας δήλωνε πως «στην δικτατορία τα πράγματα ήταν καλύτερα από ότι σήμερα»3. Και μπορεί η συγκεκριμένη έρευνα να ήταν αμφιλεγόμενη εξαιτίας του τρόπου διατύπωσης των ερωτημάτων αλλά παρόμοια ποσοστά είχε δείξει μια ανάλογη έρευνα πάλι της Ελευθεροτυπίας σε ανύποπτο χρόνο το 2000.
Ένα ποσοστό καθόλου ασήμαντο της ελληνικής κοινωνίας αποτελεί δεξαμενή ψήφων και επιρροής των Νεοναζί. Οι εύκολοι αφορισμοί του τύπου «είναι Ναζί ή ηλίθιοι» το μόνο που πετυχαίνουν είναι να χαρίζουν ψήφους και επιρροή στους χρυσαυγίτες.
Αναπόφευκτα ένα κατόρθωμα της ανόδου των Ναζί είναι το βίαιο κατέβασμα του επιπέδου της πολιτικής συζήτησης σε προδαρβινικά επίπεδα. Εν έτει 2013 και ενώ από τη μια η επιστήμη στέλνει τον ρομποτικό εξερευνητή «Curiosity» στον Άρη ή αναζητά το σωματίδιο Χιγκς (του «Θεού»), από την άλλη αναζητούμε αν υπήρξε ή όχι Ολοκαύτωμα 6.000.000 Εβραίων, αν υπήρξαν νεκροί κατά την εξέγερση του Πολυτεχνείου και αν ο μετανάστης/πρόσφυγας από το Αφγανιστάν ή αλλού φέρει στο DNA του την εγκληματικότητα, φταίει για την ανεργία, για τα χάλια των νοσοκομείων, των νηπιαγωγείων κοκ.


Μια πρώτη «έλλειψη» στο πρόγραμμα της Χρυσής Αυγής
Το πολιτικό πρόγραμμα της Χρυσής Αυγής ξεκινάει με ένα κομμάτι που κτυπάει στο μάτι για μια πρώτη «έλλειψη». Λείπει οποιαδήποτε αναφορά στις ευθύνες του καπιταλισμού και του κεφαλαίου για τα δεινά της χώρας. Αυτή η «έλλειψη» διαπερνά όλο το κείμενο των προγραμματικών θέσεων. Για ένα κόμμα που επαίρεται για την αντισυστημικότητά του μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρηθεί.
Το κείμενο διόλου τυχαία καταπιάνεται από την εποχή της μεταπολίτευσης και μετά. Πριν είχαμε την 7χρονη χούντα που η Χρυσή Αυγή θεωρεί παράδεισο. Το ότι από τον παράδεισο καταλήξαμε στην κόλαση της μεταπολίτευσης για τους χρυσαυγίτες οφείλεται στους προδότες πολιτικούς, τον βολεμένο λαό αλλά με τίποτα στο κεφάλαιο και το σύστημα. Επίσης ο λαός είναι λαός γενικά και αφηρημένα χωρίς τάξεις και κόμματα με ταξικές αναφορές.
Λέτε ψέματα θα σπεύσουν να μας συνετίσουν οι μαθητές του Γκέμπελς αφού στο ιδεολογικό μας κείμενο λέμε ότι: «..Πιστεύουμε στον Λαϊκό Εθνικισμό και μαχόμαστε τόσο τον απάνθρωπο καπιταλισμό μιας διεθνούς ολιγαρχίας, όσο και τον εξίσου απάνθρωπο μαρξισμό…»4
Από αυτή τη θέση θα περίμενε κανείς να προκύπτει η αντίθεση στην ιδιωτική πρωτοβουλία, την ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής που αποτελούν ζωτικά όργανα του «απάνθρωπου» καπιταλισμού. Όμως στο ίδιο κείμενο παρακάτω διαβάζουμε: «… Πιστεύουμε στην ιδιοκτησία, πιστεύουμε στην ιδιωτική πρωτοβουλία, όχι όμως στην ανήθικη και ασύδοτη κερδοσκοπία…»5
Επομένως οι χρυσαυγίτες μάχονται τον ασύδοτο καπιταλιστή και τον ανήθικο κερδοσκόπο, αλλά στηρίζουν τον ηθικό καπιταλιστή που δεν έχει το κέρδος σαν σκοπό. Θα μπορούσαν μήπως να μας δείξουν κάποιο καπιταλιστή που να πληρεί αυτά τα κριτήρια;
Αυτό που έχουμε δει από τη μέχρι σήμερα θητεία τους στη Βουλή είναι ότι οι μόνοι συγκεκριμένοι Έλληνες με ονοματεπώνυμο που ευνοήθηκαν από τις ψήφους των χρυσαυγιτών είναι εφοπλιστές, μεγαλοτραπεζίτες, μεγαλοεπιχειρηματίες κτλ. Και μια και αυτό δεν έγινε κατ’ εξαίρεση, παραθέτουμε στο τέλος σε ειδικό παράθεμα αρκετά παραδείγματα – τα διαπιστευτήρια της χρυσαυγίτικης αντισυστημικότητας…6

Για την εθνική ανεξαρτησία
Πρώτος δηλωμένος στόχος των χρυσαυγιτών η εθνική ανεξαρτησία. Λένε στο πρόγραμμα: «Άμεση στροφή, επενδυτική και ενεργειακή κατ’ αρχάς, προς τη Ρωσία».
Γιατί αλήθεια η Ρωσία θα είναι καλύτερος εταίρος από οποιαδήποτε από τις άλλες μεγάλες δυνάμεις που κυριαρχούν σήμερα στη διεθνή οικονομία και σκηνή; Μήπως επειδή ο Πούτιν είναι καλύτερος άνθρωπος; Πρώην πράκτορας της KGB είναι που στήριξε με όλα τα μέσα τα σταλινικά καθεστώτα με τα οποία υποτίθεται ότι διαφωνούν οι χρυσαυγίτες. Βγήκε στην εξουσία στηριγμένος σε μαφιόζους της ρώσικης ολιγαρχίας οι οποίοι τον θεωρούν άνθρωπό τους.
Θα κάνουν επωφελείς συμφωνίες για τον ελληνικό λαό οι ρώσοι μαφιόζοι που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι τα κέρδη τους, ίσως και κανένα νησί όπως ο Σκορπιός που αγόρασε από την Χριστίνα Ωνάση ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ έναντι 130 εκ. ευρώ; Η περίπτωση της κινέζικης COSCO που λειτουργεί σαν κράτος εν κράτει στο λιμάνι του Πειραιά με μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις δείχνει ότι αν μη τι άλλο το πρόβλημα δεν είναι αν ο καπιταλιστής είναι αμερικάνος, κινέζος, ρώσος ή πολυεθνικός αλλά ότι είναι καπιταλιστής.
Για το ζήτημα της ΑΟΖ λέει στο πρόγραμμά της η Χρυσή Αυγή:
«Μια κεραυνοβόλος ανακήρυξη ΑΟΖ και εξόρυξη των ελληνικών ενεργειακών κοιτασμάτων αναβαθμίζει άμεσα τον ρόλο της Ελλάδος και το ειδικό της βάρος έναντι των ΗΠΑ, της Ρωσίας αλλά και της Δυτικής Ευρώπης».
Ας δούμε πρώτα τι είναι η ΑΟΖ:
«Σύμφωνα με τη Διεθνή Συνθήκη του ΟΗΕ περί Δικαίου της Θάλασσας (1982), η αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) θεωρείται η θαλάσσια έκταση, εντός της οποίας ένα κράτος έχει δικαίωμα έρευνας ή άλλης εκμετάλλευσης των θαλασσίων πόρων, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ενέργειας από το νερό και τον άνεμο… Γενικά, η ΑΟΖ μιας χώρας εκτείνεται στα 200 ναυτικά μίλια (370 χλμ) από την ακτογραμμή της. Εξαίρεση σ’ αυτόν τον κανόνα αποτελούν οι περιπτώσεις όπου οι ΑΟΖ δύο ή περισσοτέρων χωρών αλληλοεφάπτονται, όταν δηλαδή οι ακτογραμμές των εν λόγω χωρών απέχουν λιγότερο από 400 ναυτικά μίλια (740 χλμ). [Τότε] έγκειται στις χώρες που τις διεκδικούν να ορίσουν από κοινού θαλάσσια σύνορα» (http://el.wikipedia.org).
Η πρόταση για κεραυνοβόλο ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) πρακτικά σημαίνει ένταση με την Τουρκία (και με όλη τη διεθνή διπλωματία ενάντια στην Ελλάδα). Και αυτό γιατί μέρος της ΑΟΖ ανήκει σε περιοχή που η Τουρκία δεν αναγνωρίζει σαν ελληνική και έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσει έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου. Από το 1995 υπάρχει η θέση του casus belli από την Τουρ-κία σε περίπτωση που επεκταθούν τα ελληνικά ναυτικά μίλια σε 12.
Η Κύπρος ανακήρυξε την δική της ΑΟΖ αλλά αυτό σε τίποτα δεν εμπόδισε την Τουρκία να ξεκινήσει έρευνες με δικά της πλοία σε δυο τμήματα (οικόπεδα) της κυπριακής ΑΟΖ. Το ίδιο θέλει να κάνει και σε θαλάσσια οικόπεδα νότια της Ρόδου και ανοικτά του Καστελόριζου.
Επειδή ΑΟΖ σημαίνει εκμετάλλευση του θαλάσσιου πλούτου, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που διαθέτει η περιοχή, η μάχη θα είναι λυσσαλέα. Αν η Ελλάδα ανακηρύξει ΑΟΖ και η Τουρκία την παραβιάσει είναι πιθανό να έχουμε εντάσεις ή και πολεμικό επεισόδιο με ανυπολόγιστες συνέπειες. Εννοείται βέβαια ότι ένας τέτοιος πόλεμος δεν θα έχει καμιά σχέση με τα συμφέροντα ή την εθνική ανεξαρτησία του ελληνικού ή του τουρκικού λαού, αλλά θα είναι μια προσπάθεια των κυρίαρχων τάξεων να ξεπεράσουν την κρίση τους μέσω της πολεμικής σύρραξης και ταυτόχρονα να συντρίψουν τα κινήματα των λαών για μια ουσιαστική αλλαγή της κατάστασης. Σε αυτά τα σχέδια αξιοποιούν σαν αιχμή του δόρατος τους «αντισυστημικούς» χρυσαυγίτες.
Λένε ακόμα οι χρυσαυγίτες: «Εφαρμογή του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδος - Κύπρου, που σε συνδυασμό με τις εφαπτόμενες ΑΟΖ των δύο κρατών, θα ισοδυναμεί με de facto Ένωση της νήσου με την Ελλάδα».
Αν η ανακήρυξη ΑΟΖ δεν οδηγεί κατ’ ανάγκη και αναπόφευκτα σε πολεμικό επεισόδιο, η ανακήρυξη της ένωσης της Ελλάδας με την Κύπρο το κάνει: οδηγεί απευθείας σε πόλεμο όπως έδειξε και η εμπειρία του 1974. Η τουρκική αστική τάξη δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί εδαφική και οικονομική επέκταση της ελληνικής αστικής τάξης σε βάρος της και πολύ περισσότερο να μετατραπεί η τουρκοκυπριακή πλευρά του νησιού σε μειονότητα του ελληνοκυπριακού κράτους. Εκτός αν... όταν λένε «ένωση» οι χρυσαυγίτες εννοούν «διπλή ένωση» – δηλαδή ένωση του Νότου με την Ελλάδα και του Βορρά με την Τουρκία. Αν αυτό εννοούν τότε να το πουν καθαρά – εξάλλου αυτό ζητά η Τουρκία εδώ και δεκαετίες. Αν όμως εννοούν ένωση της Κύπρου σαν σύνολο με την Ελλάδα, τότε να πουν επίσης καθαρά ότι προτείνουν πόλεμο με την Τουρκία.
Έχει ενδιαφέρον όμως τι προτείνουν να γίνει οι χρυσαυγίτες μετά την ανακήρυξη
της ΑΟΖ:
«Προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την ανάθεση του τεράστιου έργου της έρευνας και εξόρυξης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που περικλείει η ελληνική ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης».
Αν δεν έχουμε καταλάβει ακριβώς τι προτείνει η πατριωτική Χρυσή Αυγή που καμαρώνει για το Έθνος και τον εθνικισμό της, ας το ξεκαθαρίσουμε: ο ελληνικός λαός θα κάνει και πόλεμο αν χρειαστεί για τα «εθνικά» συμφέροντα και μετά θα δώσει την ΑΟΖ, προς εκμετάλλευση σε κάποια... πολυεθνική.
Παρακάτω μάλιστα οι χρυσαυγίτες γίνονται ακόμα πιο σαφείς:
«… Ως παράδειγμα θα αναφέρουμε και πάλι τους ισραηλινούς και το κοίτασμα φυσικού αερίου Λεβιάθαν. Στις σχετικές διαπραγματεύσεις ξετίναξαν κυριολεκτικά τους αμερικανούς παράγοντες, που ζήτησαν την σύμπραξη του State Department. Τελικά η εβραϊκή Delek απόκτησε μέρος των μετοχών του κολοσσού Noble Energy που ανέλαβε το σχετικό έργο…»
Εδώ, για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, κατ’ αρχήν δεν μπορούμε να κρύψουμε την έκπληξή μας! Τελικά τι είναι οι Εβραίοι; Ό,τι πιο μισητό και επάρατο έχει υπάρξει ποτέ, υπεύθυνοι για όλα τα δεινά γενικά της ανθρωπότητας και ειδικά του ελληνισμού, ή κάποιο πρότυπο στο οποίο τρέφουν απεριόριστο θαυμασμό;
Ποια είναι η Delek στην οποία αναφέρονται; Ο υπεύθυνος οργανισμός για την ανακάλυψη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις περιοχές Leviathan και Τamar στα χωρικά ύδατα του Ισραήλ και η οποία ελέγχεται από τον Ισραηλινό πολυεκατομμυριούχο Yitzhak Tshuva, ο οποίος ήταν ο 8ος πλουσιότερος ισραηλινός στη σχετική λίστα του Forbes για το 2012 με προσωπική περιουσία πάνω από 1.9 δις δολάρια. Και η Noble Energy; Είναι αμερικάνικη πολυεθνική που έχει ήδη κάνει τις σχετικές έρευνες σε Ισραήλ και Κύπρο και λύνει και δένει σχετικά με το φυσικό αέριο στην περιοχή.
Αυτό είναι το μοντέλο των χρυσαυγιτών. Να γίνουν μεσάζοντες για μια μεγάλη πολυεθνική, ίσως όχι των ΗΠΑ αλλά της Ρωσίας, που θα αναλάβει το θέμα του φυσικού αερίου. Τι θα κερδίσει ο ελληνικός ή ο κυπριακός λαός από αυτό; Ό,τι κέρδισε η Νιγηρία από τη Shell ή το Μεξικό από την BP: ανυπολόγιστη καταστροφή! Καθόλου αντισυστημικά όλα αυτά…
Η Χρυσή Αυγή θέλει να σπείρει το μίσος για γειτονικούς λαούς και ειδικά για την Τουρκία. Όπως όμως αποδεικνύει περίτρανα αυτές τις μέρες η εξελισσόμενη λαϊκή εξέγερση υπάρχουν δυο Τουρκίες: από τη μια η Τουρκία του Ερντογάν, του βαθέως κράτους και του στρατού, της καταπίεσης. Από την άλλη η Τουρκία των εκατομμυρίων φτωχών, ανέργων και καταπιεσμένων που εξεγείρεται.
Στην πραγματικότητα ο τεράστιος υποθαλάσσιος πλούτος της περιοχής ανήκει στους λαούς. Οι οποίοι θα πρέπει να παραμερίσουν τις αντιδραστικές κυβερνήσεις, να αρνηθούν να γίνουν κρέας για τα κανόνια τους, να διώξουν τα αιμοδιψή για κέρδη γεράκια των πολυεθνικών και να κάνουν το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης και κοινής εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων από εθνικοποιημένες επιχειρήσεις. Με σεβασμό στο περιβάλλον και με γνώμονα τις ανάγκες των λαών.

Για οικονομία, μνημόνιο και χρέος
«Εθνικό νόμισμα ισοδυναμεί με εθνική ανεξαρτησία και αυτός οφείλει να είναι ο βασικότερος στόχος μιας εθνικής ηγεσίας» λένε στο πρόγραμμά τους οι Ναζί.
Στο θέμα του νομίσματος οι πιρουέτες των χρυσαυγιτών είναι αξιοθαύμαστες.
Ο Μιχαλολιάκος στη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο των ιδιωτικοποιήσεων (25/10/2012) δήλωνε ότι: «Σήμερα βέβαια, με τον τρόπο που έχουν διαμορφωθεί οικονομικά τα πράγματα, εάν βγούμε από το ευρώ, χωρίς να έχουμε εθνική παραγωγή, θα είναι καταστροφή».
Ακόμα ότι: «Δεν είμαστε, λοιπόν, υπέρ της αποχωρήσεως από το ευρώ, για τον εξής απλούστατο λόγο –και είμαστε κατά του μνημονίου– το ευρώ το έχουμε πληρώσει πανάκριβα.
Όχι, δε θα τους κάνουμε τη χάρη να φύγουμε από το ευρώ.
Αυτή τη στιγμή, όμως, άμα φύγουμε από το ευρώ, όπως είναι δομημένη η ελληνική οικονομία, θα είναι σα να κάνουμε ένα μεγάλο δώρο, αυτή τη στιγμή στην κυρία Μέρκελ, και να παραδίδουμε την Ελλάδα κυριολεκτικά στα νύχια των παγκόσμιων τοκογλύφων»7.
Σύντομα μετά οι χρυσαυγίτες υιοθέτησαν τη θέση για επιστροφή στη δραχμή. Μιλάμε για πολύ σοβαρό και αξιόπιστο οικονομικό επιτελείο. Τι άλλαξε εν τω μεταξύ; Βασικά το κλίμα στην Ευρώπη καθώς άρχισε να ανεβαίνει η δυσαρέσκεια για τις πολιτικές της ευρωζώνης και οι χρυσαυγίτες κατά το πώς φυσάει ο άνεμος προσαρμόστηκαν όπως ο χαμαιλέοντας, χωρίς πολλές - πολλές εξηγήσεις και σίγουρα μετά από… πλατιά και δημοκρατική συζήτηση στο εσωτερικό τους.
Το νόμισμα λοιπόν είναι «το βασικό». Δηλαδή όσο είχαμε δραχμή ήμασταν εθνικά ανεξάρτητοι; Αυτό είναι αστείο να το ισχυριστεί κάποιος για μια χώρα που είναι υποχείριο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού για ολόκληρη τη μεταπολεμική περίοδο και υποχείριο (όλων σχεδόν) των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων πριν τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Σήμερα αν πάμε στη δραχμή (και είτε μείνουμε στην καπιταλιστική Ε.Ε. είτε βγούμε απ’ αυτήν) θα είμαστε ανεξάρτητοι; Με κανέναν τρόπο και με καμία δύναμη. Οικονομική και πολιτική ανεξαρτησία στα πλαίσια του καπιταλισμού δεν μπορεί να υπάρξει. Ανάμεσα στις συμπληγάδες της κρίσης και του διεθνούς ανταγωνισμού των υπερδυνάμεων, όποιος ονειρεύεται την «πτωχήπλην τίμια» Ελλάδα είναι άσχετος ή (φασίστας) δημαγωγός.
Συνεχίζουν ακάθεκτοι οι χρυσαυγίτες:
«Το πρόβλημα όμως αυτό (Σ.Σ.: εννοεί της ύφεσης και της ανεργίας) εδράζεται στις θλιβερές μεταπολιτευτικές πολιτικές που οδήγησαν σε διάλυση κάθε παραγωγικής εργασίας και στο να πλημμυρίσει η χώρα με λαθρομετανάστες. Σε όσες επιχειρήσεις δεν έκλεισαν, τα μεροκάματα έπεσαν λόγω της μαύρης εργασίας των λαθρομεταναστών. Για τη λύση του προβλήματος ανεργία, η Χρυσή Αυγή προτείνει μια λύση άμεση και μία μεσοπρόθεσμη: απέλαση λαθρομεταναστών και στροφή στην εθνική παραγωγή… Απέλαση όλων των λαθρομεταναστών σημαίνει εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας».
Το χρυσαυγίτικο πλυντήριο του κεφαλαίου σε πλήρη ανάπτυξη. Πουθενά δεν φταίει το κεφάλαιο, τα γκόλντεν μπόις, τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές. Φταίνε μόνο οι πολιτικοί και οι μετανάστες… Το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις άρχισαν να κλείνουν και η ανεργία να αυξάνεται προτού έρθουν τα πρώτα μαζικά κύματα μεταναστών στην Ελλάδα παρακάμπτεται.
Τα μεροκάματα πέφτουν, οι απολύσεις αυξάνονται, η μαύρη εργασία που ξεπερνά το 39.4% το α΄ τρίμηνο του 2013 σύμφωνα με το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας αφορά σε μεγάλο ποσοστό τους έλληνες εργαζόμενους. Οι εργασιακές σχέσεις συνολικά επιστρέφουν στον μεσαίωνα σαν συνέπεια, όχι των μεταναστών, αλλά των πολιτικών του κεφαλαίου και της τρόικα, εσωτερικού και εξωτερικού.
Ο επίσημος αριθμός των νόμιμων μεταναστών είναι 537.232 το Φλεβάρη του 2013 σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών ενώ για τους χωρίς χαρτιά δεν υπάρχουν στοιχεία. Τα όποια επίσημα στοιχεία του ΕΛΙΑΜΕΠ αναφέρουν ότι: «Το 2008, οι μετανάστες χωρίς έγγραφα ανέρχονταν μεταξύ 167.000 και 280.000 άτομα. Στο τέλος του 2010, ο αριθμός αυτός είχε αυξηθεί σημαντικά όπως και σε όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, και κυμαίνονταν μεταξύ 330.000 και 440.000». Καμία σχέση δηλαδή με τα 3 ή 4 εκατομμύρια που διαδίδει ο ακροδεξιός συρφετός ασύστολα και ανερυθρίαστα για να ενισχύσει τα ρατσιστικά αντανακλαστικά. Και από αυτούς τους μετανάστες όμως πολλοί φεύγουν ή θέλουν να φύγουν από τη χώρα και εμποδίζονται από τη συμφωνία Δουβλίνο 2 ενώ επανεμφανίζεται μαζικά το φαινόμενο Ελλήνων που μεταναστεύουν ή θέλουν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Αλλοδαπών της Ελληνικής Αστυνομίας από το 2005 ως το 2010 είχαμε 343.322 απελάσεις και επαναπροωθήσεις μεταναστών. Όμως η ανεργία όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά θεριεύει και ειδικά στη νεολαία κάτω των 25 ετών ξεπερνάει το 58.4% σύμφωνα με τα (πιο πρόσφατα) επίσημα στοιχεία.
Οι χρυσαυγίτες, ακολουθώντας πιστά τους μέντορές τους, θέλουν τους μετανάστες σαν σύγχρονους αποδιοπομπαίους τράγους για όλα τα δεινά. Ακριβώς όπως ο Χίτλερ χρησιμοποίησε τους Εβραίους για να στραφεί τελικά ενάντια σε ολόκληρη την ανθρωπότητα και να προκαλέσει 50.000.000 νεκρούς εκ των οποίων τα 7.500.000 ήταν Γερμανοί πολίτες.
Προτείνουν ακόμα την εν ψυχρώ και με το νόμο κλοπή από το κράτος σπιτιών, καταστημάτων και οικοπέδων από νόμιμους μετανάστες όταν λένε:
«Πλήρη πολιτικά δικαιώματα ΜΟΝΟ στους Έλληνες και τις Ελληνίδες στο γένος και την συνείδηση, οι λοιποί να έχουν μόνον αστικά. Η ιδιοκτησία της γης και των ακινήτων είναι μόνον για όσους έχουν πλήρη πολιτικά δικαιώματα, όσοι έχουν μόνον αστικά, αυτοδίκαια ανήκει στο δημόσιο στο 99ο έτος»8.
Για να μη μείνει καμία αμφιβολία για το μοντέλο τους, προτείνουν συγκεκριμένα για τους λαθρομετανάστες: «Μέχρι τον οριστικό επαναπατρισμό τους προβλέπεται η μεταφορά τους σε ειδικούς χώρους κράτησης μακράν των κατοικημένων τόπων της ελληνικής επικράτειας, όπου οι συνθήκες δεν θα ομοιάζουν με ξενοδοχείο 5 αστέρων… Ιδιώνυμο όποιο έγκλημα τελεί αλλοδαπός. Οι ποινές δεν θα εκτίονται σε φυλακές αλλά σε ειδικούς χώρους κράτησης όπου παράλληλα θα παράγεται έργο υπέρ του Δημοσίου».
Αναμφίβολα ο νους μας πάει σε σύγχρονα Άουσβιτς ή ξερονήσια της εξορίας στην καλύτερη περίπτωση. Και βέβαια –όπως η ιστορία όλων των φασιστικών καθεστώτων έχει δείξει– σε αυτά δεν θα πάνε μόνο μετανάστες αλλά οποιοσδήποτε διαφωνεί με τον Φύρερ και την παρέα του. Άλλωστε οι ίδιοι δεν παραλείπουν να απειλούν στα ντοκουμέντα τους με «Δέσμευση της περιουσίας σε όσους μισθώνουν ακίνητα ή απασχολούν ξένους χωρίς άδεια παραμονής και κάρτα εργασίας». Όχι μόνο οι παράνομοι και οι νόμιμοι μετανάστες, λοιπόν, αλλά και εκείνοι οι έλληνες πολίτες που έχουν τον επικίνδυνο ανθρωπισμό να νοικιάσουν το σπίτι τους σε ένα παράνομο μετανάστη θα χάνουν την περιουσία τους, πέραν βεβαίως των «απάτριδων» μαρξιστών κτλ!!!
Η τραγική ειρωνεία είναι ότι και στο θέμα της οικονομίας και της αυτάρκειας οι Ναζί έχουν για μοντέλο τους… ξανά το Ισραήλ! Γράφουν χαρακτηριστικά: «… Μπορούμε να ξεκινήσουμε και πάλι από το μηδέν και εδώ θα φέρουμε για παράδειγμα το κράτος του Ισραήλ. Οι Ισραηλινοί καταφέρνουν να φυτεύουν και να καλλιεργούν πάνω στην έρημο, πάνω στην άμμο και έχουν μια τεράστια παραγωγή και μπορούν με τις τεχνικές τις οποίες διαθέτουν, να αποτελέσουν για εμάς σήμερα παράδειγμα».
Βέβαια δεν ήταν ανέκαθεν τόσο φιλικοί απέναντι στους Εβραίους. Στην ιδρυτική τους διακήρυξη ιδεολογικών αρχών στο 3ο κεφάλαιο με τίτλο «ΕΒΡΑΙΟΣ ΤΟ ΠΑΡΑΣΙΤΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» αναφέρουν: «…Ποιος θρασύδειλος παρίας της Ιστορίας ιδιοποιείται χιλιετηρίδες τώρα την πολιτιστική δημιουργία και τον εξαίσιο μόχθο του Αρίου Ανθρώπου συσσωρεύοντας για λογαριασμό του πακτωλούς χρυσού με τον οποίο διαφθείρει και αγοράζει ταπεινές και αμβλυμένες συνειδήσεις; Είναι ο απανταχού ΕΒΡΑΙΟΣ όλων των αιώνων! Ο μοναδικός παντοδύναμος κυρίαρχος του σημερινού κόσμου μας, ο καταχθόνιος υπονομευτής του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, ο αιώνιος αντίπαλος του Αρίου Δημιουργού».
Όμως ακόμα και αυτή η παρανοϊκή αναλογία τι είδους παράδειγμα είναι; Το Ισραήλ είναι κράτος φτιαγμένο στην άμμο από τον ιμπεριαλισμό και τοπικός χωροφύλακάς του. Εξοπλισμένο σαν αστακός, καταπιέζει στυγνά Άραβες και Εβραίους πολίτες για να θησαυρίζουν οι διάφορες Delek και παράλληλα να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στην εύφλεκτη αυτή περιοχή. Είναι ένα στρατοκρατούμενο καθεστώς, η φτώχεια και η ανεργία θερίζουν, η στρατιωτική θητεία διαρκεί 3 χρόνια και η εμπόλεμη κατάσταση μια ζωή.

Για την υγεία: προτιμάτε Έλληνες καπιταλιστές, όχι ξένους
Στο θέμα της υγείας-κοινωνικής πρόνοιας οι χρυσαυγίτες λένε: «Η Χρυσή Αυγή αγωνίζεται για την ανάπτυξη ενός Εθνικού Συστήματος Δωρεάν Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας προς τον Ελληνικό Λαό».
Στην αμέσως όμως επόμενη πρόταση διαβάζουμε: «Η Χρυσή Αυγή διακρίνει ριζικά την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία από τους πολυεθνικούς φαρμακευτικούς κολοσσούς. Επιδότηση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας».
Το φυσιολογικό ερώτημα που προκύπτει είναι πώς και γιατί να έχουμε δωρεάν δημόσια υγεία αλλά ιδιωτική φαρμακοβιομηχανία; Και χωρίς μάλιστα πουθενά να προτείνεται η γενναία αύξηση των κρατικών δαπανών για την υγεία; Το δεύτερο ερώτημα είναι γιατί οι Έλληνες καπιταλιστές φαρμακοβιομήχανοι, π.χ. ο υπόδικος Λαυρεντιάδης της Alapis ή ο Γιαννακόπουλος κτλ είναι καλύτεροι από τους ξένους; Η απάντηση των χρυσαυγιτών είναι: επειδή είναι Έλληνες. Αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτα για τις τσέπες των καταναλωτών, τα κυκλώματα εμπορίας, τη διαφθορά, τις απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις στα εργοστάσια των Ελλήνων φαρμακοβιομηχάνων. Η εκμετάλλευση προφανώς δεν έχει εθνικά σύνορα.
Είναι αποκαλυπτικό το πώς οι χρυσαυγίτες εμφανίζονται αντισυστημικοί και αντίθετοι στον απάνθρωπο καπιταλισμό αλλά όπου επιχειρήσουν να γίνουν συγκεκριμένοι προτείνουν να δοθούν τα πάντα στο κεφάλαιο – αλλού ελληνικό (και μάλιστα, αυστηρά και μόνο ελληνικό) αλλού… ξένο (π.χ. ενέργεια, εξορύξεις). Όσο για τους μετανάστες στον συγκεκριμένο τομέα οι χρυσαυγίτες κάνουν… μια «ανθρωπιστική» παραχώρηση προτείνοντας: «Καμιά παροχή υγείας σε λαθρομετανάστες, παρά μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις».
Για τα χάλια των νοσοκομείων το βασικό πρόβλημα είναι ξανά οι μετανάστες που προηγούνται στις ουρές από τους Έλληνες. Άσε που μας παίρνουν και το αίμα. Όχι οι ελλείψεις στα φάρμακα, τα φακελάκια, τα ράντζα, οι ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και η ενίσχυση της πανάκριβης ιδιωτικής υγείας κοκ.

Ασφάλεια, άμυνα και δημόσια τάξη
«Υποχρεωτική στράτευση ανδρών και γυναικών (με εξαίρεση τις μητέρες) στα 18 έτη για 14 μήνες.
Καλλιέργεια επιθετικού πνεύματος (Σ.Σ.: εννοεί για τους αστυνομικούς) και απαλλαγή από το σύνδρομο ενοχής για τη χρήση του ατομικού οπλισμού.
Θέσπιση ιδιώνυμου αδικήματος για τα βαριά αδικήματα που διαλύουν την κοινωνική συνοχή και καταστρέφουν τον εθνικό κορμό».
Αυτά είναι 3 από τα μέτρα που προτείνονται για την άμυνα, την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη. Ας αναλογιστούμε τι σημαίνουν στην πράξη.
Η υποχρεωτική στράτευση ανδρών και γυναικών στα 18 και για 14 μήνες σημαίνει από το σχολείο στο στρατό. Ούτε σπουδές ούτε δουλειά. Και βέβαια μπορεί ο καθένας να φανταστεί τι είδους στρατός θα είναι αυτός.
Η καλλιέργεια επιθετικού πνεύματος στους αστυνομικούς της ΕΛΑΣ σημαίνει πράσινο φως για κάθε Κορκονέα (δολοφόνο του Α. Γρηγορόπουλου το 2008), Μελίστα (δολοφόνο του Μ. Καλτεζά το 1987) κτλ να πυροβολεί διαδηλωτές, γενικά διαμαρτυρόμενους πολίτες και εν ψυχρώ δολοφονίες.
Όσο για το ιδιώνυμο αδίκημα σημαίνει φυλακίσεις, εξορίες και δολοφονίες του οποιουδήποτε θα κρίνει ο Φύρερ ότι καταστρέφει τον εθνικό κορμό. Άλλωστε ο πρώτος διδάξας του ιδιώνυμου, ο φιλελεύθερος Βενιζέλος, έδωσε σαφή δείγματα γραφής και δεν ήταν και Ναζί. Με τη θέσπιση του ιδιώνυμου το 1929, που είχε δηλωμένο στόχο τους κομμουνιστές, τέθηκαν εκτός νόμου τα συνδικάτα και η Αριστερά, νομιμοποιήθηκαν οι εξορίες και οι βασανισμοί κοκ. Πάνω σε αυτό βασίστηκε και ο δικτάτορας Μεταξάς –άλλο πρότυπο για τους χρυσαυγίτες και αυτός– για να εντείνει τις διώξεις και τις φυλακίσεις. Το ίδιο έκανε και η χούντα του Παπαδόπουλου το πιο πρόσφατο κρατικό πρότυπο του Μιχαλολιάκου και της παρέας του.
Αυτά θέλουν να επαναφέρουν και σήμερα οι χρυσαυγίτες. Και όταν αυτά τα λένε όταν έχουν το 7% μπορούμε να φανταστούμε τι εννοούν και τι θα κάνουν αν μεγαλώσουν τα ποσοστά τους.

Παιδεία-αθλητισμός-πολιτισμός
Εδώ το πρόγραμμα των χρυσαυγιτών είναι απευθείας βγαλμένο από το πρόγραμμα των 25 σημείων του Γερμανικού Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος (NSDAP) του Χίτλερ.
«Ουσιαστική κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και απαγόρευση των κομματικών παρατάξεων, που αποτελούν φορείς διαφθοράς στην ανώτατη εκπαίδευση.
Επανεγγραφή των ιστορικών βιβλίων και… ειδικές εξετάσεις για τους διδάσκοντες ώστε να βεβαιωθεί το γνωστικό τους επίπεδο και η εθνική τους συνείδηση.
Ανεξιθρησκεία μόνο για τα δόγματα που δεν θίγουν την Ελληνική Παράδοση και Ιστορία και δεν φθείρουν την δύναμη του Έθνους.
Κατάργηση των κρατικών επιχορηγήσεων και περιθωριοποίηση των “καλλιτεχνών” που προσβάλλουν εθνικά, θρησκευτικά και ιστορικά σύμβολα.
Αλλαγή της αισθητικής των πόλεων και δημιουργία αγαλμάτων επιβλητικών διαστάσεων με τις σημαντικότερες μορφές του Ελληνισμού σε ολόκληρη τη χώρα».
Οι Γερμανοί Ναζί στο πρόγραμμά τους αναφέρουν ενδεικτικά:
«Απαιτούμε την διά νόμου δίωξη όλων των τάσεων της τέχνης και της λογοτεχνίας που διαφθείρουν την εθνική ζωή και την απαγόρευση πολιτιστικών εκδηλώσεων που παραβιάζουν αυτή την απαίτηση… Απαιτούμε ελευθερία όλων των θρησκευτικών δογμάτων ανά την Επικράτεια, υπό την προϋπόθεση ότι δεν απειλούν την ύπαρξή της και δεν προσβάλλουν το δημόσιο αίσθημα της Γερμανικής φυλής»9.
Σήμερα γνωρίζουμε ποιο ήταν το αποτέλεσμα αυτών των θέσεων. Και οι χρυσαυγίτες τις επαναφέρουν οχτώ δεκαετίες αργότερα.
Η παιδεία, η ιστορία, ο αθλητισμός και ο πολιτισμός, όλα θα είναι υποταγμένα στους Ναζί. Διαφορετικά δεν θα υπάρχουν.

Όμως όλα αυτά έχουν και ιδεολογικό περίβλημα
Αντιγράφουμε από το σάιτ της Χρυσής Αυγής (6-9-2012):
«Το μαρξιστικό ιδεολόγημα της “πάλης των τάξεων”, που υιοθετήθηκε με ανακούφιση από την εξίσου υλιστική δεξιά, εφηύρε τον “ταξικό εχθρό”. Εργαζόμενοι και εργοδότες, αντί να συνεργάζονται ως απαραίτητα μέλη του ίδιου επιχειρηματικού οργανισμού για την ευημερία του και –κατ’ επέκτασιν– την ευημερία των ιδίων και του εθνικού συνόλου, έλαβαν θέσεις αντιπάλων, με τις “ευλογίες” των ανάξιων κυβερνήσεων… Ανάμεσα στις δύο απόλυτα υλιστικές όψεις του ίδιου σιωνιστικού νομίσματος, τον διεθνιστικό μαρξισμό - “σοσιαλισμό” και τον παγκοσμιοποιημένο καπιταλισμό - “φιλελευθερισμό”, υψώνεται ο Εθνικισμός. Που αντικαθιστά την “πάλη των τάξεων” με τη συνεργασία όλων των επαγγελματικών κλάδων για την ευμάρεια του έθνους. Που τιμά την εργασία και απεχθάνεται το “βόλεμα” και τον παρασιτισμό. Που εκτιμά τους εργοδότες για τη δημιουργικότητά τους και τους εργαζόμενους για την εργασία τους».
Διόλου πρωτότυπες και βέβαια καθόλου επαναστατικές αυτές οι ιδέες των χρυσαυγιτών. Βγαλμένες κατευθείαν από το οπλοστάσιο του συστήματος. Στη δεκαετία του ’30 η «συνεργασία των τάξεων» στην πράξη σήμαινε στήριξη του Ναζισμού από τις μεγαλύτερες γερμανικές επιχειρήσεις. Ούτε όμως και σήμερα είναι πολύ «πρωτότυπες» αυτές οι ιδέες. Συνεργασία των τάξεων θέλει και η Τρόικα, στη λογική «μαζί τα φάγαμε άρα μαζί να τα πληρώσουμε»: τη συναίνεση των εργαζομένων στον μεσαίωνα που μας πλασάρουν σαν σωτηρία.
Έτσι σήμερα η Χρυσή Αυγή όταν προτείνει την αντικατάσταση της πάλης των τάξεων με τη συνεργασία των τάξεων ουσιαστικά προτείνει την υποταγή των εργαζομένων, το σταμάτημα των αγώνων και την απρόσκοπτη συνέχιση της σημερινής ζούγκλας των εργασιακών σχέσεων, της φτώχειας και της τεράστιας ανεργίας προκειμένου οι μεγαλοκαπιταλιστές να συνεχίσουν να αυγαταίνουν τα κέρδη τους.
Παράλληλα, όταν στηρίζεις και μάλιστα με νύχια και με δόντια το κεφάλαιο, στηρίζεις και συμμετέχεις σε όλα τα σκάνδαλα, τις ρεμούλες και τις κολλεγιές.

Όταν οι Ναζί θέλουν να πείσουν ότι δεν είναι Ναζί
Η Χρυσή Αυγή μετά τη ραγδαία άνοδό της στις εκλογές και στις δημοσκοπήσεις έχει ξεκινήσει μια συντονισμένη προσπάθεια να κρύψει τον χιτλερικό ναζιστικό της χαρακτήρα γιατί καταλαβαίνει ότι αυτό της κοστίζει πολιτικά σε μια χώρα που έχει υποστεί τα πάνδεινα από το Ναζισμό. Ξεκίνησε λοιπόν η μετεκλογική αποκαθήλωση από το σάιτ και τα υλικά της οποιουδήποτε υλικού που είχε άρθρα, βιβλία, εξώφυλλα με το Χίτλερ και τα SS.
Στις εκλογές του Ιούνη στην περιοχή του Πολυγώνου συναντήσαμε υποψήφιο βουλευτή της Χρυσής Αυγής στην Α΄ Αθήνας (και 10 χρόνια μέλος της κατά δήλωσή του) να μας λέει ότι «η Χρυσή Αυγή δεν είναι χιτλερική και αυτά είναι ψέματα της αριστεράς» και ότι αυτός «το ξέρει πολύ καλά γιατί είναι 10 χρόνια μέλος της». Όταν τον παραπέμψαμε σε θέσεις, άρθρα και βιβλία υπέρ του Χίτλερ που υπήρχαν τότε στο σάιτ της ΧΑ προφανώς δεν ήξερε τι να πει. Ήταν φανερό ότι δεν ήταν ηλίθιος αλλά ήταν δασκαλεμένος από το κόμμα να λέει ότι η ΧΑ δεν είναι ναζιστική στον κόσμο που δεν ήταν σε θέση να ξέρει τι έλεγε στα άρθρα της και στα κείμενά της, προκειμένου να θολώνει τα νερά και να κρύβει την αληθινή της ταυτότητα. Άλλωστε η γκεμπελική ρήση «πες συνεχώς ψέματα και στο τέλος κάτι θα μείνει» είναι πάντα οδηγός τους.
Η ΧΑ έφτασε στο σημείο πρόσφατα με αφορμή την επέτειο από το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων από τους Ναζί να δηλώσει μέσω του γραφείου τύπου της: «Η σφαγή στα Καλάβρυτα ήταν ένα ειδεχθές έγκλημα πολέμου που η Χρυσή Αυγή καταδικάζει απερίφραστα και τιμά... την μνήμη των εκτελεσθέντων συμπατριωτών μας» (13-12-2012 – www.xrushaygh.com).
Σε φυλλάδιο που υπάρχει στο σάιτ της για την ιδεολογία της με τίτλο «Χρυσή Αυγή – ένα κίνημα ιδεολογικό» αναφέρει συγκεκριμένα:
«Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ δεν είναι κίνημα φασιστικό ή ναζιστικό. Στο επίκεντρο του φασισμού δεν είναι το έθνος-φυλή αλλά το κράτος! Εξετάζοντας λοιπόν ιδεολογικά το θέμα το κίνημά μας δεν είναι δυνατόν να έχει σχέση με τον φασισμό ο οποίος υπήρξε μία έκφανση κυρίως του Ιταλικού κρατισμού… Εμείς όμως ούτε κρατιστές είμαστε, ούτε… Ιταλοί(!), όπως δεν είμαστε επίσης Γερμανοί και Ναζιστές».
Η προσπάθεια των Ναζί να αποχιτλεροποιηθούν δεν είναι καινούργια. Πρώτος ο Χίτλερ και το ΝSDAP (Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα Γερμανών Εργατών) έλεγαν ότι δεν είχαν καμία σχέση με την Κου Κλουξ Κλαν (ΚΚΚ) με την οποία διάφοροι σχολιαστές της εποχής τους ταύτιζαν. Πέραν αυτού, να υποστηρίζεται ότι το «έθνος-φυλή» δεν είναι στο επίκεντρο του φασισμού, όταν οι Ναζί βασίζονταν ακριβώς στην αντίληψη του φυλετικά προσδιορισμένου έθνους (Volk), την οποία ανέπτυσσαν σε τόμους επί τόμων οι ιδεολόγοι τους όπως ο Ρόζενμπεργκ, είναι κάτι που προκαλεί τουλάχιστον θυμηδία.

Τι έλεγε η ΧΑ για τους Ναζί
Για να ανακαλύψουμε τον πραγματικό χαρακτήρα και την πραγματική φυσιογνωμία της Χρυσής Αυγής πρέπει να ανατρέξουμε στα ιδρυτικά της κείμενα. Κείμενα που σήμερα δεν υπάρχουν στην ιστοσελίδα τους αλλά υπήρχαν μέχρι τη στιγμή που μπήκαν στην Βουλή.
Έγραφε η «Διακήρυξη Ιδεολογικών Αρχών» της Χρυσής Αυγής, όταν δημιουργήθηκε το 1980 στην ενότητα XIII (13), που τιτλοφορείται «Πολεμώντας για τη νέα χαραυγή»:
«Και τελευταίος, σύγχρονος, ισόθεος δημιουργός, καταυγάζει το πολιτιστικό μας στερέωμα, ο υπέροχος υπερασπιστής των ακατάλυτων αξιών της Φυλής μας, ο θεμελιωτής, ενσαρκωτής και πρωτοπόρος ήρωας του Εθνικοσοσιαλισμού και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού ο ΑΔΟΛΦΟΣ XIΤΛΕΡ…
Η ιστορία της πολιτιστικής δημιουργίας της Φυλής μας διακόπτεται με την ήττα των ευρωπαϊκών δυνάμεων κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Εμείς οι Εθνικοσοσιαλιστές, είμαστε οι τελευταίοι υπερασπιστές του εκπεσμένου μας πολιτισμού.
ΖΗΤΩ Ο ΕΘΝΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ!»
Το τεύχος 26 (Μάιος 1987) του περιοδικού «Χρυσή Αυγή» ήταν αφιερωμένο στο θάνατο του Χίτλερ για τον οποίο ο Μιχαλολιάκος έγραφε τα εξής:
«Χίλια εννεακόσια ογδόντα επτά, σαράντα δύο χρόνια μετά, με την σκέψη και την ψυχή μας δοσμένη στην Μνήμη του Μεγάλου μας Αρχηγού, υψώνουμε το δεξί χέρι ψηλά, χαιρετούμε τον Ήλιο και με το θάρρος, που μας επιβάλλει η Στρατιωτική μας Τιμή και το Εθνικοσοσιαλιστικό μας καθήκον κραυγάζουμε γεμάτοι πάθος, πίστη στο μέλλον και στα οράματά μας: HEIL HITLER!»
Αυτά ίσχυαν μέχρι πολύ πρόσφατα που οι χρυσαυγίτες άρχισαν να προσπαθούν να κρύψουν ότι είναι χιτλερικοί.
Όμως όταν ο Ναζί θέλει να κρυφτεί και η σβάστικα δεν τον αφήνει έρχονται άλλα επιφανή και ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής να επιβεβαιώσουν του λόγου το αληθές. Λέει ο βουλευτής Χρήστος Παππάς σε άρθρο του στο περιοδικό των χρυσαυγιτών:
«Εμείς οι Έλληνες εθνικοσοσιαλιστές θα σταθούμε με προσοχή στην επέτειο της αυτοκτονίας του Χίτλερ και της Εύα Μπράουν χαιρετώντας με τον αιώνιο χαιρετισμό και θα κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή. Στην καρδιά μας φουντώνει η πίστη με τα λόγια του Φύρερ “σε μια δυο γενιές θα μου αποδοθεί δικαιοσύνη”. Στις καρδιές μας φουντώνει η πίστη στη νίκη. Η νίκη θα είναι δική μας. Ο αγών συνεχίζεται, το μέλλον μας ανήκει»10.
Ο εκπρόσωπος τύπου και βουλευτής Η. Κασιδιάρης στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα των χρυσαυγιτών στις 20 Απριλίου του 2011, χαρακτηρίζει τον Χίτλερ ως «μέγα κοινωνικό αναμορφωτή» και «στρατηγική ιδιοφυΐα». Και αναρωτιέται:
«Ποιο θα ήταν το μέλλον της Ευρώπης και ολόκληρου του σύγχρονου κόσμου, αν ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος (που οι Δημοκρατίες, ή μάλλον οι Εβραίοι –σύμφωνα με τον Στρατηγό Μεταξά– κήρυξαν στη Γερμανία) δεν σταματούσε την ανανεωτική πορεία του Εθνικοσοσιαλισμού;»11
Τέλος σε άρθρο για την ταυτότητα του χρυσαυγίτη διαβάζουμε: «Το Λαϊκό κράτος του Εθνικισμού είναι η μόνη άμεση δημοκρατία… Ο Λαός είναι ο πραγματικός άρχοντας, ηγεμονεύει τον εαυτό του μέσα απ’ τον Ηγέτη του. Σεβόμενοι την πνευματική, εθνική και φυλετική ανισότητα των ανθρώπων μπορούμε να οικοδομήσουμε κοινωνία δικαίου και ισονομίας»12.
Ο Ηγέτης με Η κεφαλαίο που θα αποφασίζει και ο λαός θα υπακούει –αν μπορεί ας κάνει κι αλλιώς–, η φυλετική και εθνική ανισότητα που χωρίζει ανθρώπους και έθνη με βάση το χρώμα ή την καταγωγή, αυτά αποτελούν κλασικές θέσεις των Ναζί της δεκαετίας του ’30 και δεσπόζουν στο βιβλίο του Χίτλερ «Ο Αγών μου».

Επίλογος
Όχι τυχαία οι Νεοναζί στη δημόσια προπαγάνδα τους δεν προβάλλουν το πρόγραμμά τους αλλά δημαγωγικά συνθήματα συνδυασμένα με πρακτικές ταγμάτων εφόδου. Δεν ξεχνούν ότι τα χιτλερικά τάγματα εφόδου ήταν ένα από τα πιο ισχυρά «επιχειρήματα» του Χίτλερ για να πείσει το κεφάλαιο ότι αυτός μπορούσε να κάνει καλύτερα αυτό που δεν μπορούσαν οι φθαρμένοι αστοί πολιτικοί: να τσακίσει την εργατική τάξη και την αριστερά.
Άλλωστε δεν θα μπορούσε κανένας να απαιτήσει πολιτικό πρόγραμμα ωφέλιμο για την κοινωνία από άτομα που έχουν καταδικαστεί ή κατηγορούνται για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου.
Για του λόγου το αληθές αναφέρουμε ενδεικτικά:
- Ο Μιχαλολιάκος το 1978 έβαζε βόμβες σε κινηματογράφους που έπαιζαν προοδευτικές ταινίες, τραυματίζοντας δεκάδες ανθρώπους ενώ πήγε για λίγους μήνες φυλακή.
- Ο νούμερο 2 του κόμματος Αντώνης Ανδριτσόπουλος (Περίανδρος) καταδικάστηκε σε φυλάκιση 12 ετών –αφού φυγοδίκησε για 4 χρόνια– για τη δολοφονική επίθεση σε 3 αριστερούς φοιτητές το 1998 έξω από τα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων.
- Σε 4 βουλευτές (Γερμενής, Ηλιόπουλος, Μπαρμπαρούσης, Κασιδιάρης) έχει ήδη αρθεί η ασυλία τους από τη Βουλή, λόγω επιθέσεων σε πάγκους μικροπωλητών στη Ραφήνα και το Μεσολόγγι τον Σεπτέμβρη του 2012 για τους 3 πρώτους και για τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματος λόγω της επίθεσης σε Κανέλλη-Δούρου.
- Το «στέλεχος» και υποψήφια βουλευτής Α΄ Αθηνών, η Α. Σκορδέλη, αντιμετωπίζει ήδη δικαστήριο μαζί με άλλα 2 άτομα για επίθεση με μαχαίρι σε βάρος Αφγανού μετανάστη τον Σεπτέμβρη του 2011 στον Άγιο Παντελεήμονα.
- Σε μια σειρά πρόσφατες περιπτώσεις (Πετράλωνα, Κόρινθος, Βόλος, Πλατεία Αμερικής) συνελήφθησαν άτομα με αποδεδειγμένη από την αστυνομία σχέση με την Χρυσή Αυγή για δολοφονίες, επιθέσεις, κατοχή εκρηκτικών μηχανισμών και όπλων κτλ.
Από ένα πολιτικό κόμμα με τέτοιου είδους μέλη και στελέχη το να απαιτήσεις πολιτικές ιδέες και πρόγραμμα είναι σαν να περιμένεις δηλώσεις ειλικρίνειας από τον Ρασπούτιν και τη Λουκρητία Βοργία.
Για το κίνημα όμως έχει εξαιρετική σημασία να αποκαλυφτεί το πραγματικό πολιτικό πρόγραμμα και οι στόχοι των χρυσαυγιτών. Έχει σημασία να καταλάβουν, για παράδειγμα, οι μαθητές που βλέπουν σαν μόδα την Χρυσή Αυγή τι σχολείο θα έχουν αν έρθουν στην εξουσία οι Ναζί. Ένα σχολείο όπου η διαφορετική σκέψη θα τιμωρείται. Η επιστημονική και αντικειμενική προσέγγιση στα πράγματα θα πεταχτεί στην πυρά. Η Ιστορία θα είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των Ναζί. Ο καθηγητής θα μοιάζει με αξιωματικό του στρατού. Οι κινητοποιήσεις, οι πορείες και οι καταλήψεις θα απαγορευτούν δια ροπάλου.
Έχει σημασία να καταλάβουν οι γυναίκες ότι τους περιμένει ο στρατός στα 18 και μετά ο ρόλος της πολύτεκνης μάνας και της αιώνιας νοικοκυράς ενώ βέβαια οι εκτρώσεις θα είναι απαγορευμένες.
Διαβάζουμε για παράδειγμα στην «ιδεολογικήβιβλιοθήκη» του Μετώπου Γυναικών της Χρυσής Αυγής:
«Το πρώτιστο Καθήκον που πράττει κάποιος για το Έθνος του είναι αυτό που έχει ορίσει η Φύση και για τα δύο φύλα, δηλαδή η τεκνοποιία και την σωστή διαπαιδαγώγηση των τέκνων αυτών.
Εκτρώσεις: έγκλημα κατά της φυλής»13.
Έχει σημασία να καταλάβουν εκείνοι οι καλλιτέχνες τύπου Σφακιανάκη και Πλούταρχου που μιλούν υπέρ της Χρυσής Αυγής, ότι θα επιβιώσουν μόνο αν υποταχτούν στα ναζιστικά πρότυπα.
Τέλος, έχει σημασία να καταλάβουν οι 400.000 ψηφοφόροι τους και άλλοι τόσοι που το σκέφτονται και προέρχονται από τα λαϊκά στρώματα ότι τίποτα φιλολαϊκό και αντισυστημικό δεν έχει να προσφέρει ο Ναζισμός. Να αναρωτηθούν για τον πολιτικό απολογισμό τριών χρόνων, πού είναι ο Μιχαλολιάκος στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθήνας. Ποια προσφορά είχε; Η απάντηση είναι ότι δεν πάτησε το πόδι του.
Να αναρωτηθούν για τον πολιτικό απολογισμό της κοινοβουλευτικής ομάδας των 18 βουλευτών της Χρυσής Αυγής ύστερα από ένα χρόνο παρουσίας στη Βουλή; Ποιο μέτρο ψήφισαν ενάντια στο κεφάλαιο; Απολύτως κανένα. Σε ποιον βουλευτή, υπουργό του κατεστημένου, τραπεζίτη ή εφοπλιστή, συμπεριφέρθηκαν όπως στη Λ. Κανέλη και τη Ρ. Δούρου; Απολύτως κανένα.
Σε όλους τους πολιτικούς αγώνες του κινήματος ήταν απέναντι. Και σε μια σειρά αντιφασιστικές κινητοποιήσεις ήταν μαζί με τα ΜΑΤ και ενάντια στους αντιφασίστες διαδηλωτές όπως έγινε το Φλεβάρη του 2008 στην Πλατεία Κολοκοτρώνη και το Μάη του 2009 στο Παλιό Εφετείο της οδού Σωκράτους.
Να θυμηθούν ότι η μισή ελληνική αστυνομία τους ψηφίζει γιατί έχουν στενές σχέσεις με το παρακράτος και τα σώματα ασφαλείας – τους κατ’ εξοχήν προασπιστές, ένοπλους προστάτες του συστήματος και των πολιτικών της Τρόικα και του κεφαλαίου. Αυτό από μόνο του ξεκαθαρίζει πόσο «αντισυστημικοί» είναι!
Η εφαρμογή του προγράμματος των Nεοναζί σημαίνει να ξεχάσουμε ότι έχει απομείνει από τα δημοκρατικά μας δικαιώματα και ελευθερίες. Τα τάγματα εφόδου, οι πατριωτικές πολιτοφυλακές, οι φήμες για πραξικόπημα, οι δηλώσεις για προετοιμασία για εμφύλιο, που συχνά κάνουν, αυτό το νόημα έχουν.
Η Χρυσή Αυγή δεν είναι μια ακόμα πολιτική άποψη. Σήμερα, 80 χρόνια μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία και 68 χρόνια μετά το τέλος του Β΄ παγκόσμιου πολέμου, δεν έχουμε το δικαίωμα να πούμε «δεν ξέραμε».
Το τσάκισμα των Ναζί πολιτικά και οργανωτικά είναι ακόμα εφικτό. Οι οργανωμένες δυνάμεις της Χρυσής Αυγής είναι ακόμα μικρές και αναντίστοιχες με τα εκλογικά τους ποσοστά. Είναι βασικά η πολιτική αδυναμία των μαζικών κομμάτων της Αριστεράς να πείσουν και ο κατακερματισμός της που επιτρέπει στους Ναζί να σηκώσουν κεφάλι.
Όμως το κίνημα είναι ακόμα ισχυρό. Τα γαλατικά χωριά τύπου Κερατέας και Ιερισσού αυξάνονται. Πάνω από 20 γενικές απεργίες σε 3 χρόνια δείχνουν τη διάθεση για αγώνα. Γι’ αυτό φοβάται το κατεστημένο και κρατάει τη Χρυσή Αυγή στον αφρό. Για να τη χρησιμοποιήσει όταν θα έρθει η ώρα. Δηλαδή όταν θα ξεσηκωθεί ο κόσμος και θα θελήσει να ανατρέψει την κυβέρνηση και τις πολιτικές της.
Αξίζει να θυμόμαστε μερικά σημαντικά γεγονότα από τη δική μας ιστορία.
Η Εθνική Οργάνωση Νέων (ΕΟΝ) του Μεταξά το 1937 έλεγε ότι είχε 1.200.000 μέλη. Έξι χρόνια αργότερα το ΕΑΜ είχε 1.500.000 μέλη και τη δυνατότητα να πάρει την εξουσία μεταπολεμικά. Δεν την πήρε και είχαμε τα δεινά του μετεμφυλιακού κράτους της Δεξιάς και των ταγματασφαλιτών.
Το 1958 η ΕΔΑ έγινε αντιπολίτευση με 25%. Δεν το αξιοποίησε και 9 χρόνια αργότερα η ηγεσία της πιάστηκε με τις πυτζάμες από τη δικτατορία.
Αυτά φανερώνουν και τα δυο βασικά σενάρια μακροπρόθεσμα. Το σύνθημα ή εμείς ή αυτοί στην προκειμένη περίπτωση σημαίνει ότι σε τελική ανάλυση θα επικρατήσουν είτε οι δυνάμεις της Αριστεράς και του κινήματος είτε οι δυνάμεις της αντίδρασης, στην πιο σκληρή και αυταρχική μορφή της, με την ενεργή παρουσία του φασισμού σ’ αυτήν.
Ο χρόνος είναι ακόμα με το μέρος μας.

______________________________

Σημειώσεις
1. http://www.xryshaygh.com/assets/files/politikes-theseis.pdf
2. δημοσκοπήσεις της εταιρείας GPO για την εκπομπή ΑΝΑΤΡΟΠΗ στο ΜΕGA τον Φλεβάρη και τον Μάη του 2013
3. http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=359007
4. http://www.xryshaygh.com/assets/files/ideologia.pdf
5. Ό.π.
6. Από άρθρα και ανακοινώσεις του Antinazi zone και της Πρωτοβουλίας Καλλιθέας ενάντια στο Φασισμό και τη Ρατσιστική Βία
7. Νίκος Μιχαλολιάκος στην ΕΤ 1, 29/4/12
8. http://xagr.wordpress.com/theseis/
9. Το πρόγραμμα του Γερμανικού Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος: www.el.wikipedia.org
10. www.tvxs.gr
11. Ό.π.
12. http://xagr.wordpress.com/taftotita/
13. Η γυναίκα στον εθνικοσοσιαλισμό, από το site “Ιδεολογική Βιβλιοθήκη Μετώπου Γυναικών” της ΧΑ, http://ideology-studies.blogspot.com/2010/07/blog-post_17.html.

* Ο Τάκης Γιαννόπουλος είναι μέλος της διεθνιστικής σοσιαλιστικής οργάνωσης Ξεκίνημα και της συντακτικής ομάδας του Αntinazi zone. Το κείμενο περιλαμβάνεται στη Μαρξιστική Σκέψη, τόμος 10, σελ. 279-299.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.