2.7.13

Μια αποτίμηση του Αντιφασιστικού Χωριού


του Γιώργου Λυγουριώτη, μέλος της Αντιφασιστικής Επιτροπής Πολυγώνου-Γκύζη

Στις 28, 29 και 30 Ιουνίου, στο   17ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας, οργανώθηκε για πρώτη φορά το Αντιφασιστικό Χωριό που στόχο είχε τον συντονισμό της δράσης ανάμεσα στις αντιφασιστικές επιτροπές και συλλογικότητες που δρουν στην Αθήνα.

΄ε﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽τονισμστικκυν
Το εγχείρημα αυτό είναι το πρώτο σημαντικό βήμα καθώς οι ίδιες οι αντιφασιστικς﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽ικευλλογικοτές επιτροπές οργάνωσαν το πρόγραμμα και τον χώρο του Αντιφασιστικού Χωριού, αντάλλαξαν εμπειρίες και προβληματισμούς, αλλά βγήκαν και τα απαραίτητα συμπεράσματα για την συνέχεια του αντιφασιστικού αγώνα.

ώο﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽χυτή είναι το πρώτο συυλλογικοτ
Μέσα στο χώρο πραγματοποιήθηκαν ενδιαφέρουσες και πλούσιες συζητήσεις.

Στη συζήτηση της Παρασκευής «Το σχολείο του αντιφασισμού: Μαθητές και εκπαιδευτικοί ενάντια στο φασισμό» συμμετείχαν ος﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽ςσυμμε καθηγητές από το Αντιφασιστικό Μέτωπο Παιδείας, οι Ανήσυχοι Γονες﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽αρασκευυηςικκο, όπου ίς(συλλογικότητα από γονείς των περιοχών Ν.Σμύρνης και Π.Φαλήρου που συγκροτήθηκε μετά από επιθέσεις χρυσαυγιτών σε μαθητές) και  μαθητές από το Διαπολιτισμικό Σχολείο Ελληνικού, όπου μπήκαν οι προβληματισμοί για την εισχώρηση της Χρυσής Αυγής στα σχολεία, αλλά και οι τρόποι αντιμετώπισης.


Την Κυριακή οργανώθηκε η συζήτηση «Αυτοοργάνωση-αυτοάμυνα-αντίσταση  των μεταναστών ενάντια στη ρατσιστική και τη φασιστική βία - Κοινοί αγώνες ντόπιων και μεταναστών».﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽ρυσματισμοόου﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽υση επίσης, συμμετευ

Το κεντρικό γεγονός του Αντιφασιστικού Χωριού ήταν η αντιφασιστική συνέλευση το Σάββατο 29/6, όπου μέλη αντιφασιστικών επιτροπών και συλλογικοτήτων από την Αθήνα και τον Πειραιά  κατέθεσαν τις εμπειρίες τους από τις μέχρι τώρα τοπικές δράσεις τους, καθώς και προτάσεις για τον κοινό συντονισμό την επόμενη περίοδο.
Συμμετείχαν πάνω από 100 άτομα.
Στη συνέλευση επίσης, συμμετείχαν μέλη από  την Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας, ενημερώνοντας για το ναζιστικό φεστιβάλ που έχει ανακοινώσει η Χρυσή Αυγή για τις 3 και 4 Αυγούστου στη Καλαμάτα, αλλά και την ανάγκη οργανωμένης απάντησης του αντιφασιστικού κινήματος. Οι σ. από την Καλαμάτα έβαλαν επιτακτικά το ζήτημα μιας πανελλαδικής κινητοποίησης στις 20/7 στην Καλαμάτα.

Η αντιφασιστική συνέλευση κατέληξε στην συνδιαμόρφωση  ενός προγράμματος κοινής δράσης με τις εξής προτάσεις:

  1. Στήριξη και συμμετοχή στην κινητοποίηση που αποφάσισε ο συντονισμός σωματείων, φορέων και κινήσεων της Καλαμάτας το Σάββατο 20 Ιουλίου στην Καλαμάτα ενάντια στο ναζιστικό φεστιβάλ της Χρυσής Αυγής. Για το λόγο αυτό καλούμε σε σύσκεψη προετοιμασίας την Τετάρτη 3 Ιουλίου στο κτίριο Γκίνη στις 6μμ.

         2.   Δημιουργία blog ενημέρωσης και ομάδα διαχείρισης.

  1. Την πρώτη μέρα λειτουργίας των σχολείων τον Σεπτέμβρη μοίρασμα αντιφασιστικής ανακοίνωσης σε όσο το δυνατόν περισσότερα σχολεία πανελλαδικά. Την πρόταση για το σχέδιο κειμένου αναλαμβάνει το Αντιφασιστικό Μέτωπο Παιδείας

  1. Η επόμενη συνάντησή μας θα γίνει την Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη στις 7.30μμ στο στέκι μεταναστών (στον κήπο της Τσαμαδού) με θέματα:
α) την εκστρατεία ενάντια στην κάθοδο της Χρυσής Αυγής στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές και ειδικά στο Δήμο Αθήνας με υποψήφιο τον Η.Κασιδιάρη
β) το ζήτημα της δράσης ενάντια στην πορεία που κάνει η Χρυσή Αυγή κάθε χρόνο με αφορμή την επέτειο των Ιμίων
γ) ζητήματα περιφρούρησης και καλύτερης άμυνας του κινήματος ενάντια στα φασιστικά τάγματα εφόδου

Οι προτάσεις αυτές υπογράφονται από μια σειρά επιτροπές* ενώ η λίστα παραμένει ανοικτή για όσες ακόμα το αποφασίσουν.

Η ανάγκη για κοινό βηματισμό των αντιφασιστικών επιτροπών της Αθήνας, αλλά και η αναζήτηση των πιο αποτελεσματικών μεθόδων και εργαλείων για την αντιμετώπιση του φασισμού είναι μεγαλύτερη από ποτέ.

Μόνο με ένα μαζικό, πλατύ και ενωτικό αντιφασιστικό κίνημα μπορούμε να απομονώσουμε τους τραμπούκους της Χρυσής Αυγής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.