3.7.13

16ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης



“Να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο! Να αλλάξουμε αυτόν τον κόσμο!”.

160 συλλογικότητες -κοινότητες μεταναστών, συνδικάτα, αντιρατσιστικές οργανώσεις, 32 εργαστήρια, συζητήσεις και συνελεύσεις, 27 μουσικά σχήματα, 30 περίπου ταινίες και ντοκιμαντέρ, 12 θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, 7 εκθέσεις, 9 παραστάσεις και δρώμενα για τα παιδιά, 10 αθλητικές συναντήσεις, 8 ταβέρνες.

Μπορεί να ακούγεται κάτι μεγάλο, αλλά για εμάς το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ δεν είναι παρά μία μικρή μόνο ψηφίδα, σε ένα μεγάλο ψηφιδωτό· ένα ψηφιδωτό που χωράει τους αγώνες των μεταναστών για νομιμοποίηση και ιθαγένεια, την αντίσταση στα βουνά της Χαλκιδικής ή στα δυτικά της Θεσσαλονίκης, την αγωνία των ανέργων, το ελπιδοφόρο εγχείρημα της ΒΙΟΜΕ, την πάλη για τα δημόσια αγαθά, αλλά και τις μεγάλες εξεγέρσεις διεθνώς, που μας γεμίζουν ελπίδα για το μέλλον. Το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στήνεται για όλους και από όλους αυτούς τους αγώνες – και φυσικά τους ανθρώπους που υπάρχουν πίσω από αυτούς. 



Στο πρόγραμμά του θα βρούμε έτσι συζητήσεις για τις τοπικές αντιστάσεις στη Χαλκιδική και το ΣΜΑ Ευκαρπίας, για τα κινήματα των ανέργων στην Ευρώπη, για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, για τους μετανάστες εργάτες γης, για το δικαίωμα των παιδιών στην ιθαγένεια, για την ελευθερία στην εκπαίδευση, για τους αντιφασιστικούς αγώνες, για το Ολοκαύτωμα και τους αρνητές του, για την πάλη ενάντια στις εξαρτήσεις. Ανάμεσα στα 32 εργαστήρια αξίζει να ξεχωρίσουμε την κεντρική διεθνή εκδήλωση του Σαββάτου, για τις εξεγέρσεις σε όλο τον κόσμο, με τη συμμετοχή αγωνιστών και αγωνιστριών από την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Σουηδία, την Πορτογαλία και την Ιταλία. Όλες αυτές οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν με τη «Συνέλευση των Κινηματων» το βράδυ της Κυριακής, μία προσπάθεια συνάντησης και ώσμωσης των διαφορετικών κοινωνικών κινημάτων της πόλης μας.

Από το πολιτιστικό πρόγραμμα, θα ξεχωρίσουμε αντίστοιχα τον εκθεσιακό χώρο που οργανώνει η ομάδα 35 mm, ένα μικρό φεστιβάλ μέσα στο φεστιβάλ, με εκθέσεις όπως η «Είδηση υπό διωγμό» της Ένωσης των Φωτορεπόρτερ. Στο χώρο των προβολών θα δούμε βραβευμένα ντοκιμαντέρ για το περιβάλλον, την κρίση και το φασισμό – όπως «Το χρονικό μίας καταστροφής» για το ολοκαύτωμα στο Χορτιάτη. Το θέατρο θα φιλοξενήσει παραστάσεις – ξεχωρίζουμε την «Τιμή της ανταρσίας στη μαύρη αγορά» από τη Θεατρική Ομάδα του Στεκιού Μεταναστών- αλλά και χορευτικά δρώμενα από τις κοινότητες μεταναστών. Ιδιαίτερη θέση έχει κι ο παιδότοπος, με εργαστήρια, παιχνίδια και παραστάσεις, όπως ο «Γαργαληστής».

Από τα συγκρότημα της Δυτικής Σκηνής, αναφέρουμε ενδεικτικά τους Γκούλαγκ που παίζουν την Παρασκευή, τους Bandista που έρχονται απευθείας για το Φεστιβάλ από την εξεγερμένη Ιστανμπούλ το Σάββατο και τον MC YINKA την Κυριακή – μαζί τους πολλές ακόμα μπάντες θα παίξουν σε swing, reggae, ska, hip hop και rock ήχους. Στην Ανατολική Σκηνή θα κυριαρχήσουν λαϊκοί, ελληνικοί αλλά και τούρκικοι (από την Dilek Koc), τσιγγάνικοι και μακεδονικοί ρυθμοί, εμπλουτισμένοι με διαφορετικές νότες, όπως η elektro-world μουσική των Greekadelia κι η κλασική προσέγγιση των Transcription Ensemble. Στις δυο σκηνές προσθέτουμε τις μπάντες κρουστών που θα σηματοδοτούν κάθε μέρα την έναρξη των συναυλιών.

Το Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει ακόμα τουρνουά ποδοσφαίρου μεταξύ μεταναστευτικών κοινοτήτων, παζάρι προϊόντων Χωρίς Μεσάζοντες, ταβέρνες αλληλεγγύης με γεύσεις του Κόσμου, θεματικούς χώρους και πολλές άλλες δράσεις και δρώμενα, πολλά από τα οποία δεν τα ξέρουμε ακόμα ούτε οι διοργανωτές.

Μέσα σε όλα αυτά, να επισημάνουμε ότι θα συγκεντρώνουμε τρόφιμα για την Κουζίνα Αλληλεγγύης, γραφική ύλη για τα Σχολεία Αλληλεγγύης και είδη πρώτης ανάγκης (ανδρικά καλοκαιρινά ρούχα, είδη ατομικής υγιεινής, ξενόγλωσσα βιβλία κα) για τους φυλακισμένους πρόσφυγες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Με όλες αυτές τις εκδηλώσεις, ο καθένας κι η καθεμία από εμάς θα έχει τους δικούς του, ιδιαίτερους λόγους για να βρεθεί 5, 6 και 7 Ιούλη στο πρώην στρατόπεδο του Παύλου Μελά, στη Σταυρούπολη (η μετατροπή ενός πρώην στρατοπέδου σε έναν ανοιχτό, δημόσιο χώρο γιορτής και αλληλεγγύης είναι άλλωστε ένας από αυτούς). Όλοι και όλες μας όμως που θα είμαστε εκεί, θα μοιραζόμαστε και μία κοινή ελπίδα:

Να κερδίσουμε αυτό τον πόλεμο,
Να αλλάξουμε αυτόν τον κόσμο!

Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης



Στοιχεία επικοινωνίας: 6947040575
site: http://socialcenter.gr/
facebook: https://www.facebook.com/antirathess
e-mail: [email protected]
facebook: https://www.facebook.com/antirathess
e-mail: [email protected] 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.