26.6.13

Θεσσαλονίκη: Φεστιβάλ για τον αντιφασισμό και πορεία


Το κάλεσμα του αντιφασιστικού πυρήνα Θεσσαλονίκης για το διήμερο 28-29 Ιουνίου:

Στο πλαίσιο του 1ου Αντιφασιστικού Φεστιβάλ που έχει ως σκοπό την προώθηση της κουλτούρας της αυτοδιαχείρισης και του αντιφασισμού, αποφασίσαμε να διοργανώσουμε μια αντιφασιστική προπαγανδιστική πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Αντιλαμβανόμαστε τον αντιφασισμό ως κάτι το άρρηκτα συνδεδεμένο με την ταξική πάλη και τους αγώνες της, ενάντια στον καπιταλισμό και τους μηχανισμούς του κεφαλαίου. Η ιστορία είναι γεμάτη από παραδείγματα που μας δείχνουν ότι ο φασισμός είναι το πιο σκληρό χαρτί του καπιταλισμού στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Σήμερα, 100 χρόνια περίπου μετά την εμφάνιση του, εκμεταλλευόμενοι την κυκλικά επαναλαμβανόμενη κρίση του καπιταλισμού, οι φασίστες εμφανίζονται και πάλι στο προσκήνιο λειτουργώντας αυτή τη φορά σαν φόβητρο και αντίβαρο στις ριζοσπαστικές διεκδικήσεις και στην “επικίνδυνη” –για κράτος και κεφάλαιο- ενότητα της εργατικής τάξης και την διαιρεί «από τα μέσα», στρέφοντας τους πιο αδύναμους ενάντια στους πιο εξαθλιωμένους. Τα κρούσματα στην Ελλάδα είναι αμέτρητα, ενώ την τελευταία περίοδο αυξάνονται ραγδαία και στη Θεσσαλονίκη.Το φεστιβάλ έχει ως σκοπό την συγκέντρωση ατόμων με αντιφασιστικά και γενικότερα προοδευτικά πιστεύω, από τα οποία μέσω της συζήτησης και της αλληλεπίδρασης, θα δημιουργηθεί εύφορο έδαφος για την διάχυση των αντιφασιστικών προταγμάτων στην κοινωνία. Επίσης, ευελπιστούμε πως θα διαμορφωθούν οι βάσεις για την δόμηση του κινήματος με χαρακτηριστικά όπως η οργάνωση και η συνεπεία. Αυτά τα στοιχειά θα βοηθήσουν στην σταθερή παρουσία του αντιφασισμού στην πόλη, έτσι ώστε να χτιστεί ένα μέλλον ισότητας και ελευθερίας . Θεωρούμε πως ο αντιφασιστικός αγώνας είναι αναγκαίο να είναι πολύπλευρος, προκειμένου να δοθεί η μάχη ενάντια σε κάθε πτυχή του φασισμού. Συγκεκριμένα, δε πρέπει να εστιάζεται μόνο στην βίαιη αντιπαράθεση με τους φασίστες στο δρόμο, αλλά παράλληλα και στον ιδεολογικοπολιτικό πόλεμο ενάντια σε κάθε φασιστική απειλή. Συνεπώς, η πρόταση που πρέπει να κυριαρχήσει στις σκέψεις και στις πράξεις μας είναι αντίσταση, συλλογικοποίηση, οργάνωση, επίθεση.

Η κύρια οδός για την οργάνωση της αντιφασιστικής κουλτούρας είναι η δημιουργία πυρήνων, σε πόλεις και γειτονιές, με παρόμοια χαρακτηριστικά, δομές και διαμορφωμένο καταστατικό, οι οποίοι θα δρουν με κοινούς στόχους για την καταπολέμηση και την νίκη απέναντι στον φασισμό. Παράλληλα, η συνεργασία με άλλες αντιφασιστικές συνελεύσεις για τη διοργάνωση δράσεων, εκδηλώσεων, συζητήσεων αποτελεί απαραίτητο μέσο για την ενδυνάμωση του κινήματος, αφού η συλλογική αντίδραση στον εκφασισμό της κοινωνίας θα φέρει άμεσα αποτελέσματα. Είναι αναγκαίο, λοιπόν, να αναδείξουμε ένα διαφορετικό δρόμο για μία νέα κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.