29.6.13

Αναλυτικό Πρόγραμμα 8ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Κοινωνικής ΑλληλεγγύηςΤο 8ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χανίων θα πραγματοποιηθεί στις 29-30 Ιουνίου στο Πάρκο Ειρήνης και φιλίας των Λαών. Το tokaravavni.gr συμμετέχει στην διοργάνωση του φεστιβάλ και σας παρουσιάζει μια αναλυτική περιγραφή του προγράμματος:

Σάββατο 29 Ιουνίου

Μουσική [21:30 - ...]

Break Dance με τους ZNC

Pili – Pili (ρυθμοί και τραγούδια από Δυτική Αφρική και Βραζιλία)

The Speakeasies” Swing Band (http://www.speakeasies.gr)

He-Jazz Collective

Επίσης θα εμφανιστούν οι:

Yaleli (σμυρνέικα και παραδοσιακά)

Once upon a time

Jammit

Random Five

Metalforce

Viva l’Antarctica

Los bardos

Phatskool

Fejot Fort Bravo


Συζητήσεις

[19:00 – 21:30] “Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά – ίσα δικαιώματα στους μετανάστες”

Ομιλητές:
  • Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ, Δημοτικός σύμβουλος Αθήνας
  • Ελευθερία Κήλη, τμήμα δικαιωμάτων δικηγορικού συλλόγου Χανίων
  • Εκπρόσωπος του συλλόγου δασκάλων και νηπιαγωγών Χανίων
  • Εκπρόσωπος των Σύριων προσφύγων στα Χανιά
Δύο λόγια για την εκδήλωση από τον Πέτρο Κωνσταντίνου:
«Το Συμβούλιο της Επικρατείας με μια άκρως ρατσιστική απόφαση αφαίρεσε το δικαίωμα στην ιθαγένεια για τα παιδιά των μεταναστών σε πλήρη ευθυγράμμιση με την πολιτική ατζέντα των κυβερνήσεων της λιτότητας και του ρατσισμού.Αυτή η επίθεση είναι άρρηκτα δεμένη με τις επιχειρήσεις σκούπα, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, την FRONTEX, τις δολοφονικές επιθέσεις των νεοναζί της Χρυσής Αυγής με την απροκάλυπτη συνεργασίας της ΕΛΑΣ. Πρόκειται για προσπάθεια αποπροσανατολισμού της λαϊκή οργής από τη χρεοκοπία της πολιτικής της λιτότητας για να μετατρέψουν τους μετανάστες σε αποδιοπομπαίους τράγους.Παράλληλα,όμως,φουντώνει και η αντίσταση με τις δυναμικές κινητοποιήσεις των εργατών γης στη Μανωλάδα, τις κινητοποιήσεις κατά των στρατοπέδων συγκέντρωσης και στήριξης του δικαιώματος στην ιθαγένεια για τα παιδιά και βέβαια με τις πολυάριθμες αντιφασιστικές  κινητοποιήσεις σε γειτονιές και εργασιακούς χώρους. Ελάτε να συζητήσουμε για το πώς θα δυναμώσουμε το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα για να βάλουμε τέλος στο ρατσισμό και τη απειλή του φασισμού!»

[19:00 – 20:30] “Ρατσισμός εκ των έσω”

[οργανώνεται από μαθητές και μαθήτριες της πόλης]

Workshops

[21:00 – 22:30] “Media από τα κάτω. Να πάρουμε την ενημέρωση στα χέρια μας!”

[οργανώνεται από το tokaravani.gr]
Συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι:
Ματθαίος Τσιμιτάκης, Μάριος Διονέλλης, Γιωργος Γυπάκης, Δημήτρης Μαριδάκης

Προβολές

[21:00 - 22:30] “Ο λόγος των Αποκλεισμένων” του Γ. Κεραμιδιώτη

[Οργανώνεται από το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων]
Υπεύθυνος Ντοκιμαντέρ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡΗΣ αν. Καθ/της Ψυχολογίας Α.Π.Θ. Το μάθημα Κοινωνικός Αποκλεισμός του Τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ διδάσκεται από ανθρώπους που υφίστανται τον Κοινωνικό Αποκλεισμό. Δεν χρειάζεται ίσως να ειπωθεί  ότι η αναφορά στον Λόγο των Αποκλεισμένων σχετίζεται με την απουσία αυτού του Λόγου από τον χώρο όπου πραγματοποιούνται οι διαλέξεις των αποκλεισμένων, δηλαδή το Πανεπιστήμιο. Το χώρο όπου επικρατεί ο επιστημονικός Μονόλογος, δηλαδή ο Λόγος των Ειδικών, ο οποίος εδώ και αιώνες αναπαράγεται μονοδιάστατα σε πολλούς κλάδους, ιδιαίτερα δε στους κλάδους της Υγείας, της Ψυχολογίας, της Ψυχιατρικής, της Κοινωνιολογίας και γενικότερα των Κοινωνικών Επιστημών.
Η σύνδεση  μιας άλλης επιστημονικής προσέγγισης με την πράξη και η σύνδεση του πανεπιστημίου με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας οδηγούν στην δημιουργία  νέων τόπων συνάντησης και κοινών  δράσεων.
Μέσα από αυτήν την νέα εμπειρία αναδεικνύεται η  κοινωνική χρησιμότητα του Πανεπιστημίου και  ακυρώνεται η αγοραία αντίληψη γι’ αυτό. Δύο ολοκληρωτικοί τόποι αποκλεισμού, τα ψυχιατρεία και οι φυλακές αποδομούνται από τους ίδιους τους  επιζώντες της Ψυχιατρικής και τους φυλακισμένους. Οι ίδιοι θέτουν στην κρίση των φοιτητών τις  κυρίαρχες θεωρίες και πρακτικές  της Ψυχιατρικής  και της Σωφρονιστικής και τα απάνθρωπα αποτυπώματα που αφήνουν στα Σώματα και στις Ψυχές των πολιτών που εγκλείονται σε φυλακές ή Ψυχιατρεία.
Οι δε  πολίτες με αναπηρία  και οι πολίτες  με ειδικές ανάγκες αποκαλύπτουν στην  ταινία την κρατική αδιαφορία και τις εφαρμοζόμενες  πολιτικές. Η ζωντάνια και το πάθος με το οποίο αγωνίζονται για βασικά ανθρώπινα δικαιώματα συνθλίβουν την εικόνα που διαχρονικά κατασκευάζεται για πολίτες δεύτερης κατηγορίες που δεν μπορούν να έχουν Λόγο και Δικαιώματα.
Το ντοκιμαντέρ κατέγραψε επί 10 μήνες τους νέους τόπους συνάντησης και κοινών δράσεων. Συμμετέχουν ΕΠΙΖΩΝΤΕΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ, Έλληνες και Γερμανοί ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ του τμήματος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ (άνδρες και γυναίκες) ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΔΙΑΒΑΤΩΝ ΤΟ ΚΕΛΙ ομάδα στήριξης των δικαιωμάτων των φυλακισμένων.
ΣΕΝΑΡΙΟ – ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ : ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΕΡΑΜΙΔΙΩΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΔΗΜΗΝΑΚΗΣ – ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΠΦΑΙΛ – ΧΑΡΗΣ ΠΑΛΛΑΣ, ΗΧΟΣ: ΦΡΑΝΚ ΚΟΡΑΤΣΑ-ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΕΡΑΜΙΔΙΩΤΗΣ, Δ/ΝΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ :ΗΛΙΑΝΑ ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΤ3

Εικαστικά – Εκθέσεις

[21:00-22:30] Προβολή – Παρουσίαση των φωτογραφικών ομάδων ΛΕ.Φ.ΚΙ. και Φωτοσκίαση

Δρώμενα

[20:30 – 21:30]  “Έλα να παίξουμε!”, υπαίθρια παιχνίδια στο πάρκο

[οργανώνεται από μαθητές και μαθήτριες της πόλης]

[20:30 – 21:30]  Παράσταση ODD-Y-SEA από τους The Sea Clown Circus

Μια σύγχρονη, κωμική απόδοση της Οδύσσειας με θέατρο, θέατρο σκιών, ακροβατικά, ζωντανή μουσική & τσίου επιστήμη.

Παιδικό Πρόγραμμα

[18:00- 20:00] Εργαστήρι κατασκευής κούκλας από τους Κώστα Ζαϊμάκη και Σωκράτη Παππά και παράσταση με μαριονέτες “Το βαλς των ονείρων”

[20:00-21:00] Παραμύθια- Ντορεμύθια : “Ένα κεράκι για το Ρινοκεράκι” και “Ο Ιπτάμενος Δίσκος”

Δραματοποιημένη αφήγηση των παραμυθιών του Ευγένιου Τριβιζά από την ηθοποιό Μαρία Τερζάκη με ζωντανή μουσική, διαδραστικά παιχνίδια με τα παιδιά και πολλές εκπλήξεις!  

[21:00-22:00] “Ο καραγκιόζης αντιρατσιστής”, Από την Ε1 τάξη του 3ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων

Σκάκι

[19:00-21:00] Ανοιχτό τουρνουά

[διοργανώνεται από τον Όμιλο Αντισφαίρισης Χανίων]

Κυριακή 30 Ιουνίου


Μουσική [21:30 - ...]

Κρητική Μουσική

Muchatrella

VIC (http://vicband.bandcamp.com)


Επίσης θα ακούσετε και θα δείτε:

Μουσική και χορός από Φιλιππίνες

Μουσική από Βουλγαρία

Break Dance με τους ZNC

Αλέξανδρος

Free Soul

No Probz

XTAC/NSC

Υποκρισία

Core

Κορώνα Γράμματα

Punkistan

Tinkerbell

Mpliax 166


Συζητήσεις

[19:00 – 21:30] “Η πάλη ενάντια στους νεοναζί τον καιρό των μνημονίων”

Ομιλητές
  • Στρατής Μπουρνάζος, “Ενθέματα Αυγής”, Ιστορικός
  • Θανάσης Καμπαγιάννης, Δικηγόρος, Μέλος ΚΕΕΡΦΑ
  • Γιώργος Φραγκιουδάκης, πρόεδρος Επιτροπής Ειρήνης Νομού Χανίων
  • Μέλος της αντιφασιστικής κίνησης της ΕΛΜΕ Χανίων
Δύο λόγια για την εκδήλωση από τον Στρατή Μπουρνάζο:
«Η Χρυσή Αυγή  συνδυάζει τα εξής μοναδικά –για την ιστορία της ελληνικής, αλλά και της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς– ποιοτικά χαρακτηριστικά: α) είναι νεοναζιστική, β) έχει εγκληματική δράση συμμορίας, β) διαθέτει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και αυξανόμενη απήχηση. Ο συνδυασμός των τριών αυτών χαρακτηριστικών κάνει την παρουσία και τη δράση της εξαιρετικά επικίνδυνη.
Η εκτόξευση της Χρυσής Αυγής, πατώντας σε ένα προϋπάρχον ιδεολογικό και νοοτροπικό υπόβαθρο, διάχυτο στην ελληνική κοινωνία (ρατσισμός, ακραίος εθνικισμός, σεξισμός, ομοφοβία, αντισημιτισμός, ξενοφοβία), αποτελεί γέννημα της κρίσης και της μνημονιακής διαχείρισής της: η πλήρης ανυποληψία του  πολιτικού συστήματος (βλ. σκάνδαλο Siemens, λίστα Λαγκάρντ), η διάλυση του κοινωνικού κράτους, η φτωχοποίηση και η ανεργία, η ανασφάλεια που παράγει η ισοπέδωση των βιοτικών προοπτικών των ανθρώπων (σε συνδυασμό με τη ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης [λ.χ. Ξένιος Δίας], την ακροδεξιοποίηση της ΝΔ και τη θεωρία των “δύο άκρων”) δημιουργούν το πρόσφορο έδαφος για την άνοδο της Χρυσής Αυγής.
Η αντιφασιστική πάλη αποτελεί επείγον πολιτικό καθήκον: η ύπαρξη και  δράση της Χρυσής Αυγής δεν απειλεί μόνο τους μετανάστες και τους “διαφορετικούς”, αλλά τον πολιτισμό, την κοινωνία, τη δημοκρατία.»

Workshops

[18:00 – 19:30] “2010-2013: Η Αραβική Άνοιξη σε σταυροδρόμι”

[οργανώνεται από την ΚΕΕΡΦΑ]

Προβολές

[21:00-22:30] Προβολή του ντοκυμανταίρ “Ένας άλλος κόσμος”

[οργανώνεται από την Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων και την Terra Verde]
Στον αντίποδα του εικονικού «success story» της ανεργίας, της καταστολής και του φόβου, μια άλλη πραγματικότητα είναι υπαρκτή, ένας άλλος κόσμος αλληλεγγύης, συνεργασίας και μοιράσματος. Χιλιάδες άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα έχουν πάρει τη κατάσταση στα χέρια τους και οικοδομούν ένα άλλο κόσμο εδώ και τώρα, πέρα από τη κρίση και τον καπιταλισμό, με δημιουργία, φαντασία και μεράκι. Γίνε μέρος της λύσης, σπείρε και εσύ το σπόρο της αλλαγής… Ένας άλλος κόσμος είναι υπαρκτός…

[21:00-22:30] Ταξισυνειδησια, η αγνωστη ιστορια του ελληνοαμερικανικου ριζοσπαστισμου

Σενάριο/Ιστορική έρευνα:Κωστής Καρπόζηλος, Σκηνοθεσία:Κώστας Βάκκας
[οργανώνεται από το tokaravani.gr]
Περισσότερα εδώ.

Παιδικό Πρόγραμμα

[18:00- 19:30] Εργαστήρι πηλού για παιδιά!
[19:30 – 20:30] Παρουσίαση του παραμυθιού BRAVE από την ηθοποιό Μαρία Τερζάκη
[20:30-21:30] Παράσταση Καραγκιόζη από τον Μπλαζάκη Νίκο

Θέατρο

[20:30 – 21:30] Μουσικοθεατρική παράσταση Passport project by zp87

Δείτε περισσότερα για την παράσταση εδώ

Σκάκι

[19:00-21:00] Σιμουλτανέ με τον FIDE Master Μιχάλη Χατζηδάκη


Και τις δύο μέρες του Φεστιβάλ:

·         Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων σε συνεργασία με τις πολιτιστικές ομάδες του Ρεθύμνου και την γαλλική οργάνωση Kaloumba θα συμμετέχει στο φεστιβάλ με τα “Παιχνίδια του Κόσμου”. Τα παιχνίδια είναι, ξύλινα παιχνίδια από διάφορες χώρες του κόσμου φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα υλικά.

·         Εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας και κατασκευές από μαθητές και μαθήτριες της πόλης.

·         Εκθέσεις γελοιογραφίας των Σπύρου Ορνεράκη, Ανδρέα Πετρουλάκη, Soloup, Ηλία Κατιρτζιγιάνογλου,Βάλια Καπάνταη.

·         Συλλογή γελοιογραφίας από τις εφημερίδες “κρίση και ρατσισμός οι γελοιογράφοι σχεδιάζουν”

·         Εκθέσεις φωτογραφίας των Μαριρένα Γρηγορά, Μιχάλη Καλαϊτζάκη, Αντώνη Λυρώνη, Βασίλη Μαθιουδάκη, Παπ,  Άτζυ Τομαρά

Στο χώρο του φεστιβάλ θα υπάρχουν ακόμα…

·         Xαριστικό παζάρι

·         Παραστάσεις με ζογκλέρ και ξυλοπόδαρους

·         Γκράφιτι

·         Πολυεθνική κουζίνα

·         Πάνω από 60 περίπτερα από κοινότητες μεταναστών, φορείς της πόλης και διάφορους συλλόγους και ομάδες από όλη την Ελλάδα.

·         Καφενείο από την Terra Verde για το Εναλλακτικό & Αλληλέγγυο Εμπόριο στα Χανιά

·         Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα συλλέγονται βιβλία στο περίπτερο του στεκιού  για την βιβλιοθήκη στο Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών από την ομάδα Bookaporta.

Ας λιγοστέψουν τα σκουπίδια! Στο χώρο του φεστιβάλ θα υπάρχουν ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης.
Φέτος, στο πρόγραμμα του φεστιβάλ δεν περιλαμβάνεται Αραβική Μουσική μετά από αίτημα των Αράβων μεταναστών λόγω πένθους για τα θύματα του πολέμου στη Συρία.
Η είσοδος στο φεστιβάλ είναι φυσικά ελεύθερη. Η ενίσχυση… προαιρετική! Τα έξοδα του φεστιβάλ καλύπτονται από όλους και όλες εμάς!

Συνδιοργανώνουν:

Ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Νέας Χώρας | Αντιφασιστική Κίνηση ΕΛΜΕ | ΑΡΕΝ | Γιατροί του Κόσμου Χανίων | Ένωση γιατρών ΕΣΥ Χανίων | Ένωση γονέων και κηδεμόνων νομού Χανίων | ΚΕΕΡΦΑ | Κοινωνική Κουζίνα | Κοινωνικό Ιατρείο φαρμακείο Αλληλεγγύης Χανίων | Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων | Μαχόμενοι Μηχανικοί | Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων | Πρόγραμμα προαγωγής αυτοβοήθειας Χανίων | Σύλλογος γονέων παιδιών προσχολικής ηλικίας | Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χανίων | Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Χανίων | Σύριοι πρόσφυγες Χανίων | Terra Verde | www.tokaravani.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.