22.5.13

Το Φαρμακείο Αλληλεγγύης στα Πατήσια


 Η ιδέα για το Φαρμακείο γεννήθηκε με πρωτοβουλία μιας παρέας γειτόνων  στα μέσα Οκτωβρίου 2012. Γεννήθηκε από την ανάγκη στήριξης των συμπολιτών μας που η οικονομική κρίση και τα μνημόνια  οδήγησαν στην ανέχεια και την ανεργία στερώντας  το αναφαίρετο δικαίωμα στην Υγεία και ωθώντας τους στην απομόνωση και την ηττοπάθεια.

 Η έκκληση για φάρμακα και εθελοντές διαδόθηκε από στόμα σε στόμα, μέσω ηλεκτρονικών μέσων, με μοίρασμα ανακοινώσεων σε λαϊκές και  μαγαζιά και η ανταπόκριση του κόσμου ήταν άμεση και εντυπωσιακή . Μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό σε λαϊκές αγορές, στις ουρές της ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΑΕ, IKA, ανταλλάσοντας απόψεις με άγνωστο σε μας κόσμο που όμως είχε τις ίδιες ανησυχίες.

Οι εθελοντές που έστησαν και στηρίζουν το Φαρμακείο είναι δεκάδες  Πολίτες που φέρνουν  φάρμακα, υλικά και είδη εξοπλισμού, φαρμακεία που συγκεντρώνουν φάρμακα, μπογιατζήδες-σιδεράδες-ηλεκτρολόγοι κλπ τεχνίτες που έφτιαξαν το χώρο, ειδικοί πληροφορικής που έστησαν το πρόγραμμα διαχείρισης φαρμάκων, γραφίστες και ζωγράφοι για την αφίσα και τη διακόσμηση, φαρμακοποιοί, γιατροί και φυσικά εθελοντές που στηρίζουν τις βάρδιες λειτουργίας του.


Η επίσημη  λειτουργία του  φαρμακείου ξεκίνησε σε χώρο που παραχωρήθηκε από την Ένωση Γονέων 5ης Δημοτικής Κοινότητας και την 3η ΕΛΜΕ και σήμερα λειτουργεί σε ανεξάρτητο χώρο που παραχώρησε ο ΟΠΑΝΔΑ στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας.

Το Φαρμακείο Αλληλεγγύης στα Πατήσια συνεργάζεται με όλες τις αντίστοιχες δομές αλληλεγγύης ( και όχι μόνον) όλης της χώρας και μέσω αυτών δέχεται αλλά και διοχετεύει φάρμακα όπου υπάρχει ανάγκη. Ενδεικτικά αναφέρεται η αποστολή σπάνιου φαρμάκου για ασθενή μας από το Κοινωνικό Φαρμακείο Γουμένισσας Κιλκίς.

Αλληλέγγυες δράσεις και κινήματα διαφορετικού αντικείμενου πχ. «Χωρίς Μεσάζοντες» Γαλατσίου και Πατησίων, « Επιτροπή για την διάσωση Βίλλας Δρακοπούλου»,  υποστηρίζουν με συλλογή φαρμάκων και βοήθεια σε τεχνική υποδομή.

Η λειτουργία του Φαρμακείου στηρίζεται στην ομαδικότητα. Οι αποφάσεις παίρνονται στη συνέλευση της ομάδας εθελοντών που πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα στις 19.00 στο χώρο του Φαρμακείου και στην οποία μπορεί να συμμετέχει κάθε πολίτης, που  αποδέχεται το πλαίσιο λειτουργίας.

Στόχος μας είναι η ανάπτυξη της αλληλεγγύης στην πράξη που μας δεσμεύει σε ισότιμες σχέσεις, στον αντίποδα της φιλανθρωπίας που δημιουργεί σχέσεις εξάρτησης.
Όσοι συμμετέχουμε, σε αυτήν την προσπάθεια, συμφωνούμε ότι υποστηρίζουμε  την αξιοπρέπεια όλων των συνανθρώπων μας, την κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, την υποστήριξη των  θεσμών  υγειονομικής περίθαλψης  για όλους ( για όσο χρειαστεί) και διεκδικούμε τα δικαιώματά μας στη ζωή. Για αυτούς τους λόγους συμμετέχουμε    σε κινητοποιήσεις και   διεκδικούμε :

·      να μην κλείσει το  Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων (πρώην «Παπάδων»)
·      την επαναλειτουργία των δημοτικών ιατρείων , στην οδό Σαρανταπόρου
·      την πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη   για όλους

Οι ημέρες και ώρες λειτουργίας είναι: Δευτέρα και Τετάρτη 17.30-20.00 και Πέμπτη 10.00’-12.00, στην  διεύθυνση Ταϋγέτου 60 (είσοδος πολιτιστικού κέντρου Γκράβας).

Τηλ: 2102012213

Θα μας βρείτε επίσης στο facebook:  ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΑ ΠΑΤΗΣΙΑ  και στο blog 
: http://koinonikofarmakeio.blogspot.gr/

Τα φάρμακα χορηγούνται δωρεάν, από τους εθελοντές επαγγελματίες φαρμακοποιούς, μόνο με   συνταγή γιατρού. Σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει συνταγή, οι επωφελούμενοι παραπέμπονται για εξέταση και συνταγογράφηση σε  συνεργαζόμενους γιατρούς  του φαρμακείου.

Το Φαρμακείο Αλληλεγγύης στα Πατήσια δεν συγκεντρώνει και δεν χορηγεί φάρμακα κόκκινης διαγράμμισης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.