22.5.13

Τι λέει τελικά η Χρυσή Αυγή για το €;

Του Φοίβου - Σταύρου Μακρίδη

Από τις εκλογές μέχρι σήμερα το ερώτημα «τι θα κάνετε με το ευρώ» είναι απ’ τα πιο κεντρικά στην πολιτική σκηνή.
Η Χρυσή Αυγή τι θέση παίρνει σ’ ένα τόσο σημαντικό ζήτημα; Και τι μας δείχνει η στάση της για την περίφημη… «αντισυστημικότητά» της;

Με τα λόγια τα δικά τους

«Για μας τους Χρυσαυγίτες, στο δίλημμα ευρώ ή Ελλάδα η απάντηση είναι εύκολη: Ελλάδα. Κι αν χρειάζεται να σταματήσει η εθνική υποταγή- ναι- επιστροφή στη δραχμή», Νίκος Μιχαλολιάκος στη Βουλή, 28/4/13 [1].

Η Χρυσή Αυγή το τελευταίο διάστημα αρχίζει και δηλώνει με περισσό… σθένος ότι ανάμεσα στο ευρώ και στην Ελλάδα, επιλέγει την Ελλάδα! Έτσι, χωρίς να λένε κάτι συγκεκριμένο (ποιος δε θα απαντούσε «Ελλάδα», ανάμεσα σ’ αυτό το δίλημμα;), υιοθετούν μία «αντισυστημική» θέση και δίνουν την εντύπωση ότι είναι έτοιμοι να τα βάλουν με την ΕΕ και την Τρόικα. Αν και το ζήτημα της οικονομίας και του ευρώ δεν είναι απ’ τα αγαπημένα της Χρυσής Αυγής, φαίνεται πως έχει κάνει μια μεταστροφή (ή μια κωλοτούμπα καλύτερα) σε σχέση με αυτά που έλεγαν μέχρι τώρα.

Για να καταλάβουμε, όμως, το μέγεθος της κωλοτούμπας τους, καλό είναι να δούμε τι έλεγαν για το ευρώ μέχρι τώρα.

«Δεν είμαστε, λοιπόν, υπέρ της αποχωρήσεως από το ευρώ, για τον εξής απλούστατο λόγο- και είμαστε κατά του μνημονίου- το ευρώ το έχουμε πληρώσει πανάκριβα».
«Όχι, δε θα τους κάνουμε τη χάρη να φύγουμε από το ευρώ».

«Αυτή τη στιγμή, όμως, άμα φύγουμε από το ευρώ, όπως είναι δομημένη η ελληνική οικονομία, θα είναι σα να κάνουμε ένα μεγάλο δώρο, αυτή τη στιγμή στην κυρία Μέρκελ, και να παραδίδουμε την Ελλάδα κυριολεκτικά στα νύχια των παγκόσμιων τοκογλύφων». Νίκος Μιχαλολιάκος στην ΕΤ- 1, 29/4/12 [2].

Τον Απρίλη του ’12 ο Μιχαλολιάκος ήταν απ’ τους υπέρμαχους του Ευρώ και δήλωνε ότι «δε θα τους κάνουμε τη χάρη να φύγουμε από το Ευρώ»! Στην ίδια γραμμή όλων των μνημονιακών κομμάτων και των ΜΜΕ, που κατατρομοκρατούσαν τον κόσμο ότι αν βγούμε από την ευρωζώνη, θα ερχόταν η απόλυτη καταστροφή. Αυτά, λοιπόν, έλεγε ο Μιχαλολιάκος πέρσι, ενώ έκλεινε με την υπόθεση ότι
«εάν κάποτε στο μέλλον μπορέσουμε με μια εθνική ηγεσία, να ξαναζωντανέψουμε την εθνική παραγωγή και την εθνική οικονομία, τότε μας είναι αδιάφορο εάν θα είμαστε στο ευρώ ή στη δραχμή, γιατί το νόμισμά μας θα έχει ένα αντίκρισμα».

«Ναι» στο Ευρώ τον Απρίλη του ’12 και μέχρι σήμερα. «Ελλάδα στο δίλημμα ευρώ ή Ελλάδα» τον Απρίλη του ’13. Τι μεσολάβησε ξαφνικά κι από ‘κει που η Χρυσή Αυγή «δε θα έκανε τη χάρη να βγούμε από το ευρώ», τώρα κάνει μια στροφή; Μήπως «ξαναζωντάνεψε» η ελληνική οικονομία; Ή μήπως έχουμε μια «εθνική ηγεσία». Τίποτα από τα δύο. Η Χρυσή Αυγή δήλωνε την απόλυτη ταύτισή της με την ελληνική αστική τάξη που είναι προσδεμένη στο άρμα της Ευρωζώνης.
Αυτό που μεσολάβησε, όμως, κι η Χρυσή Αυγή σταματάει να εκτίθεται τόσο πολύ με τη θέση «ναι στο ευρώ πάση θυσία» είναι η… Κύπρος!

Η ύφεση κι η Κύπρος δείχνουν ότι η Ευρωζώνη καταρρέει

Τον Μάρτη η Κύπρος αναγκάστηκε να υπογράψει νέο μνημόνιο και το πρωτοφανές κούρεμα των καταθέσεων των κυπριακών τραπεζών. Τα γεγονότα αυτά έδειξαν ότι δεν υπάρχει περιθώριο διαπραγματεύσεων με την ΕΕ κι ότι η Γερμανία- που ηγεμονεύει ολοκληρωτικά στην ΕΕ- ενδιαφέρεται για το πώς θα κυριαρχήσει ακόμα περισσότερο κι όχι για το πώς θα επιβιώσει η ευρωζώνη.

Στις 29/3/13 γράφαμε στο «Ξεκίνημα»: «Αυτή η πολιτική δείχνει όμως και κάτι άλλο: ότι η γερμανική ελίτ δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την παραμονή αυτών των χωρών στο ευρώ. Η σκληρότητα και η ωμότητα με την οποία ο γερμανικός καπιταλισμός αντιμετωπίζει τους λεγόμενους «εταίρους» του στο Νότο, δεν αφήνει περιθώρια για άλλες ερμηνείες. Δημιουργεί μάλιστα «εύλογες υποψίες» για το ακριβώς αντίθετο: ο Γερμανικός ιμπεριαλισμός είναι αυτή τη στιγμή έτοιμος να πετάξει από πάνω του, να ξεφορτωθεί, χωρίς ιδιαίτερο κόστος, το «βάρος» των προβληματικών Νοτίων που όλο πονοκεφάλους του δημιουργούν» [3].

Η Ευρωζώνη ή η παραμονή της Ελλάδας ή των χωρών του Νότου στο ευρώ, είναι ζητήματα που δεν είναι καθόλου ξεκάθαρα. Με την ευρωπαϊκή οικονομία να κλείνει το 2012 με ύφεση 0,6% και πρόβλεψη για ύφεση 0,5% για το 2013, το μέλλον της ευρωζώνης- τουλάχιστον με τη σημερινή της μορφή- δεν είναι καθόλου σίγουρο. Αυτό ακριβώς βλέπει και η Χρυσή Αυγή. Γι’ αυτό αρχίζει να προσαρμόζει τη θέση της. Για να εξασφαλίσει το πολιτικό της μέλλον και να… δικαιωθεί! Δεν «επιλέγει» Ελλάδα, γιατί είναι διατεθειμένη να συγκρουστεί με την ΕΕ ή πολύ περισσότερο με το καπιταλιστικό σύστημα- όπως δεν είναι η ελληνική αστική τάξη. «Επιλέγει» Ελλάδα, γιατί βλέπει ότι το ευρώ δεν έχει μέλλον!

Η Χρυσή Αυγή στα πιο κρίσιμα ζητήματα παίρνει ξεκάθαρη θέση υπέρ της ελληνικής αστικής τάξης: τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες, τους βιομήχανους, τους μεγαλοεργολάβους. Μέσα στη Βουλή έχει ζητήσει περισσότερες φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές. Εμπόδισε τη δημιουργία εξεταστικής επιτροπής για την ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας- δίνοντας κάλυψη στο σκάνδαλο και στον Σάλλα της Τράπεζας Πειραιώς. Διατηρούσε σιγή ιχθύος για τα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής, ώσπου έκανε επίσκεψη στους εργαζομένους της El Dorado και του Μπόμπολα κι- όπως ακόμα κι ο Άδωνις Γεωργιάδης- στάθηκε στο πλευρό τους, ενάντια στους κατοίκους που τα βάζουν ακόμα και με την αντιτρομοκρατική!

Η Χρυσή Αυγή για ψηφοθηρικούς λόγους σταματάει να δίνει κι αυτή δεσμεύσεις για το ευρώ, βλέποντας ότι το ευρώ καταρρέει. Δεν έχει καμία διάθεση να συγκρουστεί με την ΕΕ, γιατί κι η ίδια η ελληνική αστική τάξη επιλέγει την «πάση θυσία» παραμονή της στην ευρωζώνη- κι η Χρυσή Αυγή έχει αποδείξει έμπρακτα ότι η άρχουσα τάξη δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από αυτήν!

Σημειώσεις
[1]: «Νικόλαος Μιχαλολιάκος: “Μας πήγατε δεκαετίες πίσω! Ναι στην δραχμή, για να πάψει η υποταγή!” ΒΙΝΤΕΟ», xryshaygh.com, 28/4/13, http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/nikolaos-g.-michaloliakos-mas-phgate-dekaeties-pisw...-nai-sthn-drachmh-gia#.UZqHPbVHJqV
[2]: «Συνέντευξη - ΕΤ1 - ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ 29 Απριλίου 2012», youtube.com. Το σχετικό απόσπασμα από το 30:12- 33:08, http://www.youtube.com/watch?v=-Ufz3NtwzVk
[3]: «Κύπρος: η Pax Germanica είναι εδώ – γυμνή, αποκρουστική και ολέθρια! Ονομάζεται ΕΕ!», xekinima.org, 29/3/13, http://www.xekinima.org/arthra/view/article/-80239ff623/

1 σχόλιο:

  1. δυστυχως οι φασιστες τελικα ειναι πιο σοβαροι στο θεμα του ευρο απο εσας οταν συνειδιτοποεισετε τι σημαινει επιστροφη στη δραχμη μαλλον θα εινα αργα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.