15.5.13

Το πρόγραμμα του αφιερώματος: "Βλέμμα στο φασισμό"


Άνοιξε την αυλαία του την περασμένη Τετάρτη και θα συνεχίζεται με προβολές - συζητήσεις κάθε Τετάρτη μέχρι και τις 29 Μαΐου. Ο λόγος για το αφιέρωμα: "Βλέμμα στο φασισμό" που διοργανώνει το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Εργαστήριο Μελέτης Ελληνογερμανικών Σχέσεων και το ΠΜΣ «Πολιτική Επιστήμη & Κοινωνιολογία» του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Περιλαμβάνει προβολές και εισηγήσεις και -σύμφωνα με τους διοργανωτές- σκοπός του είναι να συμβάλει στην κατανόηση του φασιστικού φαινομένου και ιδιαίτερα της πιο ακραίας και φρικτής εκδοχής του, του ναζισμού "με την πεποίθηση ότι η κατανόηση του φαινομένου αποτελεί και τη συνθήκη για την αντιμετώπισή του".
Το αφιέρωμα άρχισε προχθές με την προβολή: "Αληθινός φασισμός" του Mikhail Romm. Στην εναρκτήρια εκδήλωση μίλησε ο Λόταρ Μπίσκι, επίτιμος καθηγητής πανεπιστημίου, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος έχει θέσει υπό την αιγίδα του το πρόγραμμα.

"Εκτός από την παρουσίαση διαφορετικών πτυχών του φασισμού, όπως αποτυπώνονται σε ταινίες πολλών ειδών και εποχών, σημαίνουσα θέση έχει η ανάδειξη της προνομιακής δυνατότητας του κινηματογράφου να θεματοποιήσει το φασισμό και το ναζισμό" αναφέρουν οι διοργανωτές και προσθέτουν: "Οι σχετικές εισηγήσεις και οι συζητήσεις με το κοινό φιλοδοξούν να αποτελέσουν ερεθίσματα προς διερεύνηση των όρων με τους οποίους οι αισθητικές μορφές αποκτούν πολιτική νοηματοδότηση. Πέρα από τις επιταγές της στρατευμένης τέχνης και ενεργώντας πάντα αντίρροπα στην αισθητικοποίηση της πολιτικής που επιδίωκε ο ναζισμός, η κάθε μία ταινία ξεχωριστά προσκαλεί σε σκέψη και παρέμβαση στο πεδίο έντασης μεταξύ αισθητικού αποτελέσματος του κινηματογράφου και κοινωνικής συνείδησης του θεατή στην κατεύθυνση μιας αντιφασιστικής τέχνης".

Πρόγραμμα Προβολών


17.4.2013
Europa του Lars von Trier (Δανία 1991, 112΄)
Εισηγήτρια: Κατερίνα Καρακάση, καθηγήτρια Λογοτεχνίας και Συγκριτικής Γραμματολογίας στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας & Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

24.4.2013
120 μέρες στα Σόδομα του Pier Paolo Pasolini (Salò o le 120 giornate di Sodoma, Ιταλία 1975, 116΄)
Εισηγητής: Βαγγέλης Παπαδάκης, θεωρητικός κινηματογράφου, σεναριογράφος

15.5.2013
Μ του Fritz Lang (Γερμανία 1931, 117΄)
Εισηγήτρια: Μαρίνα Μαροπούλου, ανθρωπολόγος του Δικαίου, επιστημονική συνεργάτης στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών

22.5.2013
Η πτώση του Oliver Hirschbiegel (Der Untergang, Γερμανία 2004, 156΄)
Εισηγητής: Βίκτωρ Αρδίττης, σκηνοθέτης, διευθυντής της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, καθηγητής Σκηνοθεσίας στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ

29.5.2013
Από τα σύννεφα στην αντίσταση των Danièle Huillet/Jean-Marie Straub (Dalle nube alla resistenza, Ιταλία 1979, 104΄)
Εισηγητές: Δημήτρης Καρύδας, φυσικός, φιλόσοφος, επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Χούμπολντ του Βερολίνου, Γεράσιμος Κουζέλης, καθηγητής Επιστημολογίας και Κοινωνιολογίας της Γνώσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Οι προβολές θα πραγματοποιούνται τις Τετάρτες στις 18:00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδo (Ιερά Οδός 48, Kεραμεικός). Είσοδος ελεύθερη.

Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.