9.5.13

9 Μαΐου: «Ποτέ πια πόλεμος - ποτέ πια φασισμός!»



Σήμερα συμπληρώνονται 68 χρόνια από την αντιφασιστική νίκη των λαών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

9 Μαΐου 1945: Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος έληγε με τη νίκη των αντιφασιστικών δυνάμεων.  Οι σύμμαχοι, στο μέτωπο των οποίων συμμετείχε και η Ελλάδα, ανακήρυξαν την 9η Μαΐου ως μέρα της νίκης των αντιφασιστών κατά των Ναζί. Την παραμονή, η χιτλερική Γερμανία είχε παραδοθεί άνευ όρων, μετά την κατάληψη του Βερολίνου από τα σοβιετικά στρατεύματα, λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 2 Μαΐου.

Η φωτογραφία είναι η κλασική εικόνα που αποτυπώνει τη νίκη σε βάρος του φασισμού. Στρατιώτης του Κόκκινου Στρατού βρίσκεται στην κορυφή του Ράιχσταγκ (το γερμανικό κοινοβούλιο) στο Βερολίνο, και υψώνει τη σοβιετική σημαία. Η εικόνα είχε μεταδοθεί σ’ όλο τον κόσμο από το πρακτορείο Novosti.


Η 9η Μαΐου, επέτειος της συντριβής του ναζισμού στην καρδιά της ισοπεδωμένης ηπείρου, βρίσκει το όραμα μιας δημοκρατικής και αλληλέγγυας Ευρώπης των λαών να έχει προσγειωθεί ανώμαλα στη σκληρή πραγματικότητα...

πηγή: left.gr

Σήμερα οι νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής αποκαλούν "μεγάλο κοινωνικό αναμορφωτή", "σπουδαία προσωπικότητα" και "στρατηγική ιδιοφυία" τον Χίτλερ, τον άνθρωπο που μαζί με το στρατό του σκόρπισε τη φρίκη, την πείνα και το θάνατο σε όλη την Ευρώπη...

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Η. Κασιδιάρης σε άρθρο του στην εφημερίδα των Χρυσαυγιτών στις 20 Απριλίου 2011, αναρωτιέται: «Ποιο θα ήταν το μέλλον της Ευρώπης και ολόκληρου του σύγχρονου κόσμου, αν ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος (που οι Δημοκρατίες, ή μάλλον οι εβραίοι - σύμφωνα με τον Στρατηγό Μεταξά – κήρυξαν στη Γερμανία) δεν σταματούσε την ανανεωτική πορεία του Εθνικοσοσιαλισμού;»

Ενώ ο φύρερ της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος, στο βιβλίο του "Για μια Μεγάλη Ελλάδα και μια Ελεύθερη Ευρώπη" (εκδόσεις Χρυσής Αυγής, 1992), μιλά ξεκάθαρα από την πλευρά των ηττημένων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου: «Οι δικές μας ιδέες είναι περισσότερο κοντά στις θέσεις και τη φιλοσοφία των “νικημένων” παρά κοντά στην κοινοβουλευτική δημοκρατία».

Ακόμη σαφέστερος είναι ο απολογισμός της ελληνικής εμπλοκής στον πόλεμο:
«Η Ελλάδα στη διάρκεια του πολέμου, χωρίς να έχει ευθύνη γι’ αυτό, η ευθύνη ανήκει στην Ιταλία, ήταν από την πλευρά των συμμάχων. Σήμερα θα πρέπει επιτέλους χωρίς φόρτιση συναισθηματική να προβληματιστούμε σοβαρά εάν αυτή ήταν η σωστή επιλογή. Ο Γερμανικός Εθνικοσοσιαλισμός και η Νέα Ευρώπη των Waffen SS ήταν ένα μήνυμα φωτεινό σε μια σκοτεινή εποχή που πιστεύω πως ο ελληνισμός θα έπρεπε να είχε δεχθεί."

πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.