15.4.13

Σχολικός μήνας κατά τη βίας, του ρατσισμού και του φασισμού στη ΖάκυνθοΆρχισαν την Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013, οι δράσεις του «Σχολικού Μήνα κατά της βίας, του ρατσισμού και του φασισμού», στον οποίο συμμετέχουν σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Ζακύνθου.


Ο Δήμος Ζακύνθου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και την Ενιαία Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου «Σπύρος Καββαδίας», έχοντας βαθειά συναίσθηση της επικινδυνότητας που παρουσιάζουν, για την τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά –που στερείται ιστορικής γνώσης και εμπειριών πολιτικής οργάνωσης–, τα κλιμακούμενα φαινόμενα βίας και ρατσισμού, όπως και η άνοδος πολιτικών ομάδων ενστερνιζόμενων ρητορικές και πρακτικές του ναζισμού, αποφάσισαν την «Οργάνωση Σχολικού μήνα κατά της βίας του ρατσισμού και του φασισμού την περίοδο από 19 Μαρτίου έως 22 Απριλίου 2013».

Το αυγό του φιδιού εκκολάφτηκε. Το φίδι δεν πρέπει να το αφήσουμε να σέρνεται στην κοινωνία μας και να δηλητηριάζει την ευαισθησία της νεολαίας μας.

Οι δράσεις και εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν ως τώρα και θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες, στο πλαίσιο του Σχολικού μήνα κατά της βίας του ρατσισμού και του φασισμού είναι οι ακόλουθες:

- (19 Μαρτίου – 22 Απριλίου) :
Ανάρτηση αφίσας σε όλα τα σχολικά κτίρια Γυμνασίων και Λυκείων του νησιού, στα Δημοτικά Καταστήματα όλων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, όπως και στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και στις πλατείες των χωριών. Η αφίσα σχεδιάστηκε ειδικά για το Σχολικό Μήνα από την εκπαιδευτικό ζωγράφο κ. Λένα Γούναρη.


- (19 – 22 Μαρτίου) :
Συζητήσεις για το θέμα στις τάξεις κατά τις διδακτικές ώρες της Ιστορίας και των Νέων Ελληνικών (κατά συνείδηση του καθηγητή)

- (26 Μαρτίου – 11 Απριλίου) :
Προβολή της ταινίας Η Ζωή Είναι Ωραία για τα Γυμνάσια. Είναι ιταλική δραματική κωμωδία παραγωγής 1997 σε σκηνοθεσία Ρομπέρτο Μπενίνι . Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός Ιταλού Εβραίου, που πρέπει να βάλει όλη του τη φαντασία σε λειτουργία για να βοηθήσει την οικογένειά του που κρατείται στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλζεν. Η ταινία πήρε τρία βραβεία Όσκαρ στις κατηγορίες Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, Α' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του Μπενίνι και Καλύτερης Μουσικής.

Προβολή της ταινίας Η εκλογή της Σόφι για τα Λύκεια. Είναι δραματική ταινία παραγωγής 1982, σε σκηνοθεσία Άλαν Πάκουλα. Η ταινία, που έχει ως πρωταγωνιστές τη Μέριλ Στριπ, τον Κέβιν Κλάιν και τον Πίτερ Μακ Νίκολ, είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Γουίλιαμ Στάιρον με θέμα τη ζωή μιας Πολωνέζας επιζήσασας του ολοκαυτώματος. Η ερμηνεία της Στριπ θεωρείται από πολλούς ως μια από τις καλύτερές της και της χάρισε το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου.
Απονομή αναμνηστικών δώρων t-shirts, με το σχέδιο της αφίσας, στους μαθητές που θα παρακολουθήσουν τις ταινίες.

- (12 Απριλίου) :
Συγγραφή έκθεσης από τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων με θέμα που θα ορίσει, για την κάθε βαθμίδα ξεχωριστά, ειδική τριμελής επιτροπή εκπαιδευτικών.
Απονομή αναμνηστικών δώρων, το βιβλίο «Ενθύμιον Ζακύνθου, τεύχος Β΄», εκδόσεις «Τρίμορφο», σε όσους μαθητές συμμετάσχουν στη συγγραφή της έκθεσης.

- (12 – 18 Απριλίου) :
Επιλογή από τους φιλολόγους των τριών καλυτέρων εκθέσεων από κάθε Γυμνάσιο και κάθε Λύκειο.

- (19 Απριλίου) :
Επιλογή από την Ειδική 3/μελή Επιτροπή εκπαιδευτικών των 3 καλύτερων εκθέσεων από τα Γυμνάσια και των 3 καλύτερων από τα Λύκεια.

- (22 Απριλίου)
Δημόσια Εκδήλωση στο Μουσικό Σχολείο Ζακύνθου, που θα περιλαμβάνει :
.. Ομιλία από τον καθηγητή Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γιάννη Πανούση, με θέμα «Η Δημοκρατία και οι εχθροί της».
.. Συζήτηση των μαθητών με τον ομιλητή.
.. Προβολή οπτικο-ακουστικού υλικού
.. Απονομή βραβείων στους μαθητές που έγραψαν τις τρεις καλύτερες εκθέσεις από τα Γυμνάσια και τις τρεις καλύτερες από τα Λύκεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.