24.4.13

Στα τσιφλίκια της Νέας Μανωλάδας: φρικτές συνθήκες εργασίας καταγγέλει η Διεθνής Αμνηστία που επισκέφτηκε την περιοχή



αναδημοσίευση από tvxs.gr

Τα θύματα της δολοφονικής επίθεσης από τους επιστάτες στα φραουλοχώραφα της Νέας Μανωλάδας επισκέφτηκε η Διεθνής Αμνηστία. Η οργάνωση επισημαίνει πως οι εργάτες μετανάστες εξακολουθούν δικαιολογημένα να φοβούνται για τη ζωή και την ασφάλειά τους. «Οι συνθήκες που αντικρίσαμε είναι απαράδεκτες για την Ευρώπη του 21ου αιώνα», τονίζει η Διεθνής Αμνηστία. Ένα από τα θύματα μίλησε στην οργάνωση για την επίθεση: «Μας χτυπούσαν και μας έλεγαν θα σας σκοτώσουμε. Τρεις από τους επιστάτες πυροβολούσαν, ενώ οι υπόλοιποι μας έδερναν με ραβδιά. Η επίθεση κράτησε πάνω από 20 λεπτά».

Οι μετανάστες διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα επτά μηνών. Ως απάντηση στο αίτημά τους οι εκπρόσωποι του ιδιοκτήτη άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Περίπου 30 εργάτες τραυματίστηκαν. Επτά νοσηλεύονται ακόμα σε νοσοκομείο.

Σε βίντεο πριν από την επίθεση ο ιδιοκτήτης φαίνεται να παραδέχεται πως χρωστάει λεφτά και υποστηρίζει πως θα τους τα δώσει τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο όπως τους είπε πρέπει «να είναι πιο προσεκτικοί» και τους τόνισε πως «αν δεν θέλετε μπορείτε να φύγετε. Θα έρθουν άλλα παιδιά». Η αστυνομία, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, έχει επιπλέον οπτικό υλικό πριν από την επίθεση, στο οποίο εμφανίζεται ο ιδιοκτήτης να εξαπολύει απειλές για τη ζωή των εργαζομένων.



Αντιπροσωπεία της Διεθνούς Αμνηστίας επισκέφτηκε τα φραουλοχώραφα της περιοχής και μίλησε με τους εργάτες, ορισμένοι εκ των οποίων είναι ανήλικοι. Η οργάνωση σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για φρικτές συνθήκες εργασίας με τους μετανάστες να συνωστίζονται σε υπόστεγα χωρίς πρόσβαση σε νερό και αποχέτευση.

«Οι συνθήκες διαβίωσης που αντικρίσαμε στη Μανωλάδα είναι μια συγκλονιστική εικόνα ενός τρομακτικού υποκόσμου που βιώνουν χιλιάδες μετανάστες σε ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε η Κονδυλία Γώγου, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η ερευνήτρια κάνει λόγο για «αξιέπαινη άμεση αντίδραση των ελληνικών αρχών στο περιστατικό» ωστόσο επισημαίνει πως θα πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο «η αντιμετώπιση των άθλιων συνθηκών και η εκμετάλλευση των εργαζομένων από το Μπαγκλαντές που τους οδήγησε στη διαμαρτυρία». «Τέτοιες συνθήκες διαβίωσης είναι απαράδεκτες στην Ευρώπη του 21ου αιώνα», προσθέτει.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ελληνικές αρχές να λάβουν επειγόντως μέτρα για την αντιμετώπιση της μακροχρόνιας εκμετάλλευσης που αντανακλάται στο περιστατικό της Νέας Μανωλάδας, το οποίο όπως σημειώνει είναι το αποτέλεσμα της εγκατάλειψης και εκμετάλλευσης χιλιάδων μεταναστών εργαζομένων στην περιοχή.



Σύμφωνα με τις πληροφορίες περίπου 2.000 μετανάστες από το Μπαγκλαντές εργάζονται στην περιοχή, ενώ ακόμα 3.000 εργάτες προέρχονται από άλλες χώρες, όπως τη Βουλγαρία και την Αλβανία. Μερικοί διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα, ενώ άλλοι όχι, με αποτέλεσμα να εργάζονται χωρίς ασφάλιση και χωρίς καμία πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη.

Η οργάνωση επισκέφτηκε τα καταλύματα των εργαζομένων στα τσιφλίκια της Νέας Μανωλάδας. Πάνω από 20 άνθρωποι στοιβάζονται σε κάθε μία από αυτές τις πρόχειρες πλαστικές κατασκευές χωρίς καμία υγιεινή. Η μόνη πρόσβασή τους σε πόσιμο νερό είναι ένα πλαστικό λάστιχο. Ένας από τους εκπροσώπους των εργαζομένων, που ζει στην Ελλάδα περίπου 15 χρόνια, δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία πως στους εργάτες από το Μπαγκλαντές είχαν υποσχεθεί ένα πενιχρό μεροκάματο με 3,15 ευρώ την ώρα. Ωστόσο εδώ και επτά μήνες δεν τους είχε καταβληθεί ούτε ένα ευρώ. Οι εργαζόμενοι τονίζουν πως είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν 20 ευρώ το μήνα για να ζουν στις παράγκες των φραουλοχώραφων.

«Η επίσκεψή μας στην Μανωλάδα επιβεβαίωσε το δικαιολογημένο φόβο των εργαζομένων και τον διαρκή κίνδυνο που βιώνουν. Οι μετανάστες είναι ακόμα αναστατωμένοι από την επίθεση της περασμένης εβδομάδας, ενώ βυθίζονται στην απελπισία καθώς παραμένουν απλήρωτοι και αδυνατούν να επιβιώσουν και να στηρίξουν τις οικογένειές τους. Η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι πολλοί από αυτούς αισθάνονται παγιδευμένοι και πως δεν έχουν άλλη επιλογή από τα συνεχίζουν εργάζονται» στα φραουλοχώραφα, δήλωσε η Κονδυλία Γώγου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.