24.4.13

Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Ζακύνθου 27 – 29 Απριλίου 2013



Η Ζάκυνθος ήταν και θα παραμείνει νησί αντιφασιστικό

αναδημοσίευση από το antifafest.blogspot.gr

Το αντιφασιστικό φεστιβάλ Ζακύνθου έρχεται σαν απάντηση στη φασιστική πρόκληση και απειλή που ολοένα αυξάνει, τόσο πανελλαδικά, όσο και σε τοπικό επίπεδο. Τον τελευταίο καιρό ΚΑΙ στο νησί μας σημειώθηκαν απειλές, επιθέσεις και τραμπουκισμοί σε ντόπιους και ξένους, από θρασύδειλους ναζιστές. «Κερασάκι στην τούρτα» η συντονισμένη επίθεση από Ζακυνθινούς και «εισαγόμενους» χρυσαυγίτες ροπαλοφόρους στην ειρηνική αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο «Παλατίνο» το απόγευμα του Σαββάτου 6 Απριλίου, με την ανοχή της αστυνομίας και με μπροστάρη το βουλευτή της ναζιστικής συμμορίας Λαγό. Ο απολογισμός της φασιστικής βίας εκείνη τη μέρα ήταν τρεις διαδηλωτές τραυματίες, γεγονός που αποσιωπήθηκε από το σύνολο σχεδόν των τοπικών Μ.Μ.Ε. Στόχος τους να μας τρομοκρατήσουν. Κατάφεραν ακριβώς το αντίθετο: Να μας θυμώσουν για τα καλά. ΩΣ ΕΔΩ.


Η Ζάκυνθος ιστορικά είναι ένα νησί που πολέμησε το φασισμό σε όλες τις ιστορικές περιόδους. Είναι το μόνο μέρος όπου κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου οι Γερμανοί ναζί κατακτητές δεν κατόρθωσαν να πιάσουν ούτε έναν Εβραίο από την μεγάλη κοινότητα που υπήρχε στο νησί, λόγω της προστασίας που τους προσέφεραν οι συμπολίτες τους. Η Ζακυνθινή κοινωνία είναι αυτή που το 2001 προσέφερε περίθαλψη και φιλοξενία στους εκατοντάδες πολιτικούς πρόσφυγες και μετανάστες, όταν το καράβι που τους μετέφερε προς Ιταλία εντοπίστηκε ανοικτά του νησιού μας.

Η αντιφασιστική και φιλόξενη κληρονομιά του τόπου μας δε θα πάει χαμένη. Το χρωστάμε στους προγόνους μας που δώσανε τη ζωή τους στον αντιφασιστικό αγώνα. Ο φασισμός, η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και το παρακράτος δεν έχουν καμιά θέση ούτε σε τούτον εδώ τον τόπο, ούτε πουθενά.

Το αντιφασιστικό φεστιβάλ Ζακύνθου ξεκίνησε από μια πρωτοβουλία της συλλογικότητας Rosso Nero. Για την οργάνωση της διεξαγωγής του συστάθηκε ανοιχτή ομάδα εργασίας, που εμπλουτίστηκε στην πορεία με τη συμμετοχή αντιφασιστριών και αντιφασιστών και από άλλες συλλογικότητες και παρέες αλλά και με ανένταχτους ανθρώπους. Πρόκειται για ένα εγχείρημα αυτοοργανωμένο χωρίς τη συμμετοχή κομμάτων, που οικοδομείται πάνω στο πλαίσιο της αντιεμπορευματικότητας, της οριζόντιας οργάνωσης και της αλληλεγγύης. Δεν υπάρχει καμία είδους χρηματοδότηση από πολιτικούς, θεσμικούς και κομματικούς φορείς, ούτε έχει σπόνσορες και χορηγούς και ως εκ τούτου είναι ανεξάρτητο από κάθε είδους συμφέροντα. Βασίζεται εξ ολοκλήρου στο μόχθο των ανθρώπων που εμπλέκονται στη διοργάνωση, τη συμμετοχή των αντιφασιστών του νησιού με τον τρόπο που μπορεί ο καθένας και στην ελεύθερη οικονομική συνεισφορά του κόσμου που θα το παρακολουθήσει.

Σκοπός μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε και να ενημερώσουμε την κοινωνία της Ζακύνθου για το πολυδιάστατο πρόβλημα του φασισμού και να συζητήσουμε τρόπους για την αντιμετώπιση του. «Όπλα» μας απέναντι στα μαχαίρια και τα στειλιάρια των ναζί είναι η συλλογική δράση, η τέχνη, η συζήτηση, το βιβλίο, η αλληλεγγύη και η συντροφικότητα. Απέναντι στη φασιστική βία αντιτάσσουμε την δημιουργία αυτοοργανωμένων δομών. Απέναντι στη ναζιστική απειλή προτάσσουμε την αντιφασιστική παράδοση του τόπου μας. Απέναντι στη μισαλλοδοξία και το ρατσισμό δουλεύουμε για την συνεργασία των λαών. Απέναντι στον επιχειρούμενο εκφασισμό της κοινωνίας μας απαντάμε με μαζικές και συντονισμένες συλλογικές δράσεις.

Καλούμε τις ζακυνθινές, τους ζακυνθινούς, τους έλληνες και τους ξένους που βρίσκονται στο νησί να συμμετέχουν στο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Ζακύνθου, ώστε να δώσουμε μια πρώτη ηχηρή απάντηση στους μισάνθρωπους της Χ.Α. και όλων των άλλων φασιστικών μορφωμάτων που ονειρεύονται χούντες και εθνικοσοσιαλιστικά καθεστώτα στην Ελλάδα.

Το αυγό δυστυχώς έσπασε και το παρακρατικό ερπετό σέρνεται ανάμεσα στα πόδια μας. Ήρθε η ώρα να το λιώσουμε και να το στείλουμε στον αγύριστο μια και καλή.


Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Δευτέρα 22 Απριλίου - κινηματογράφος Φώσκολος:
Προφεστιβαλική εκδήλωση – προβολές ταινιών:
21:15 «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση» (1971) του Ντίνου Κατσουρίδη με το Θανάση Βέγγο
22: 45 «Κυνηγώντας φασίστες» (2008) Ντοκιμαντέρ γαλλικής παραγωγής

Σάββατο 27 Απριλίου – πλατεία Σολωμού:
18:00 Αντιφασιστική Συναυλία
Συμμετέχουν:
Υπόγεια Ρεύματα, The tsiri band (τσιριτσάντσουλες), Chewing Gun – Αθήνα
Micky N Mallory Πύργος
Aggie DemetriΑγγλία
Φόρα Λάμα, Backseat Rockin’, Νίκος Αρβανιτάκη,ς Alpha Kappa & Τελευταίος επιζών Ζάκυνθος

Κυριακή 28 Απριλίου - πλατεία Σολωμού:
11:00 Παιδικό Πάρκο:
κουκλοθέατρο από την ομάδα φτουξελευτερία
θεατρικό παιχνίδι – κατασκευές
18:30 Θέατρο: Ζακυνθινή ομιλία
19:30 Συλλογική κουζίνα – γλέντι

Δευτέρα 29 Απριλίου – κινηματογράφος Φώσκολος:
21: 00 Προβολή ντοκιμαντέρ για το φασισμό
21: 30 Ανοιχτή συζήτηση με θέμα: «Κρίση και Ολοκληρωτισμός»
Εισήγηση από την ομάδα ελευθεριακή πρωτοβουλία ενάντια στο κράτος και στο κεφάλαιο

Ανοιχτή ομάδα εργασίας για τη διεξαγωγή του αντιφασιστικού φεστιβάλ Ζακύνθου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.