8.4.13

Δεύτερη φάπα σε μια εβδομάδα στη Χρυσή Αυγή από τους κατοίκους της Θάσου



της Αίγλης Γκρέτσικου

Την Κυριακή 7/4, πραγματοποιήθηκε στην Παναγία της Θάσου αντιφασιστική συγκέντρωση. Υπενθυμίζουμε ότι την προηγούμενη Κυριακή στην Ποταμιά οι κάτοικοι αποδοκίμασαν και έδιωξαν τη Χ.Α., γεγονός που έγινε ευρέως γνωστό.

Η Χ.Α. είχε αναγγείλει ότι αυτή την Κυριακή θα πήγαινε στο γειτονικό χωριό, που είναι η Παναγία, για «διανομή τροφίμων μόνο σε Έλληνες». Οι κάτοικοι και αυτού του χωριού τους είχαν ήδη προειδοποιήσει ότι είναι ανεπιθύμητοι.

Στην εβδομάδα που μεσολάβησε, δημιουργήθηκε η Αντιφασιστική Κίνηση Θάσου, που μπορείτε να τη βρείτε στο facebook, ενώ νεολαίοι και από τα δύο χωριά προετοιμάζονταν πυρετωδώς για να υποδεχθούν τα «παληκάρια» της Χ.Α. με τη δέουσα αποδοκιμασία. Έτσι την Κυριακή, στο κέντρο του χωριού Παναγία, είχαν αναρτηθεί πολλά πανό και πλακάτ που δήλωναν πόσο ανεπιθύμητοι είναι οι φασίστες, όπως «Απελάστε το φασισμό», «Κανείς Ναζί», «Δεν χωράτε στο νησί», φυσικά υπήρχαν και τα πανό που είχαν σηκώσει στην Ποταμιά την προηγούμενη Κυριακή.


Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 4μ.μ. και έληξε στις 7.30. Παρά το γεγονός ότι έβρεχε οι συγκεντρωμένοι ξεπέρασαν τους 300 και το κλίμα ήταν πανηγυρικό. Και έχω την εντύπωση ότι θα κρατούσε περισσότερο, αν η βροχή δεν γινόταν καταρρακτώδης. Τα χρυσαύγουλα δεν τόλμησαν να εμφανιστούν. Προφανώς ο οργανισμός τους δεν άντεχε και δεύτερη πόρτα μέσα σε λίγες μέρες. Τους περιμένουμε να διαψεύσουν πάλι με πρόσχημα ίσως τη βροχή, όμως γνώριζαν πολύ καλά τι υποδοχή τους ετοίμαζαν, καθώς είχε κοινοποιηθεί σ’ όλο το νησί και με τρικάκια, που μοιράστηκαν, και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Έτσι η συγκέντρωση εξελίχθηκε σε ένα αντιφασιστικό γλέντι. Μία κοπέλα από τους οργανωτές έβγαλε ένα σύντομο λόγο που εξηγούσε γιατί πρέπει ν’ αντισταθούμε στο φασισμό και τη Χ.Α. και ξεσήκωσε τον ενθουσιασμό των συντρόφων της και φωνάχτηκαν τ’ ανάλογα συνθήματα. Η συντριπτική πλειοψηφία των παρευρισκομένων ήταν νεολαίοι και μαθητές, οι οποίοι οργάνωσαν υπαίθρια ψησταριά με μεζέδες, ευγενική προσφορά αντιφασιστών συγχωριανών, και έπαιξε μουσική το νεολαιίστικο συγκρότημα (αποτελείται από παιδιά και των δύο χωριών) «Χαμένες Πολιτείες».

Εδώ να πούμε ότι μια ιδαίτερη νότα έδωσε η παρουσία Γερμανών και Άγγλων, που είναι μόνιμοι κάτοικοι και στα δύο χωριά, και οι οποίοι είχαν και δικό τους πανό με το σύνθημα «Sigamifovitho» (Σιγά μη φοβηθώ) και διαγραμμένο τον αγκυλωτό σταυρό.

Όλοι δήλωναν σ’ ετοιμότητα για την περίπτωση που η Χ.Α. αποτολμήσει στο επόμενο διάστημα να παραστήσει την «ελεήμονα κυρά» σε άλλα χωριά. Τις ευχόμαστε από τη Θάσο, ολόψυχα, ανάλογες «επιτυχίες» με αυτές της Ποταμιάς και της Παναγίας.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.