24.3.13

Πιο «χρυσή» δε γίνεται...

Αναδημοσίευση από Green Attack


Μετά από αρκετούς μήνες πλήρους σιωπής από την πλευρά της «Χρυσής Αυγής» σε σχέση με τον αγώνα των κατοίκων της βορειοανατολικής Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, ξαφνικά αποφάσισε να μιλήσει! Όχι όμως... για να υπερασπιστεί τους κατοίκους που παλεύουν για την προστασία της περιοχής τους, αλλά... τους «μεταλλωρύχους της Κασσάνδρας».

Μια πρώτη ματιά στην ανακοίνωση της Χ.Α. μπορεί πραγματικά να προκαλέσει σύγχυση. Που είναι το πρόβλημα όταν ένα «αντιμνημονιακό» κόμμα στηρίζει έναν κλάδο εργαζομένων; Ας δούμε τι ακριβώς λένε οι ίδιοι, μετά τη συνάντηση που είχαν βουλευτές της Χ.Α. με εκπροσώπους εργαζομένων της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός».

Οι αντιπρόσωποι των εργαζομένων εξέθεσαν στους συναγωνιστές τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες εργάζονται και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Εξέφρασαν την πεποίθηση πως η εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική είναι μια πολύ σημαντική δραστηριότητα, η οποία δίνει εργασία σε χιλιάδες οικογένειες του νομού, δραστηριότητα που δεν πρέπει να παύσει.

Επενδύοντας στην απελπισία

Η Χ.Α. φυσικά δεν είναι η πρώτη που στάθηκε «στο πλευρό των εργαζομένων», υποστηρίζοντας την «ανάπτυξη», με το πρόσχημα των χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Πρώτη και καλύτερη η ίδια η διοίκηση της εταιρίας, η οποία ένα χρόνο πριν (20/3/2012) δε δίστασε να μετατρέψει τους εργαζόμενούς της – και απελπισμένους ανθρώπους στους οποίους είχε υποσχεθεί δουλειά – σε ιδιωτικό στρατό που επιτέθηκε σε ειρηνική διαδήλωση των κατοίκων που αντιδρούν στην εξόρυξη, στέλνοντας αρκετούς στο νοσοκομείο.

Φυσικά αν αυτός ο κοινωνικός κανιβαλισμός αποτέλεσε για τους εργαζόμενους της εταιρίας κίνηση απελπισίας, για την ίδια τη Χ.Α. είναι μια ιδιαίτερα προσφιλής μέθοδος ενάντια σε όποιον αντιδρά στο «συμφέρον της πατρίδας», δηλαδή εν προκειμένω στα συμφέροντα των εργολάβων, που κατά τα άλλα η «αντιμνημονιακή» Χ.Α. καταγγέλλει.

«Εντός και εκτός βουλής»

Το αφήνουν άλλωστε να εννοηθεί στο ίδιο άρθρο: την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε τους... «τρομοκράτες» που απειλούν τις δουλειές σας, θα είμαστε στο πλευρό σας:

Οι συναγωνιστές δήλωσαν απερίφραστα την απόλυτη στήριξή τους στους εργαζόμενους και στα δίκαιά τους, καθώς και ότι θα στηρίξουν τα δίκαια αιτήματά τους εντός και εκτός Βουλής...

Πράγματι, η υποστήριξη από μια «δυναμική πολιτική παρουσία», όπως θέλει να αυτοπαρουσιάζεται η Χ.Α., είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται η εταιρία, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα ούτε η συνεχής παρουσία των ΜΑΤ, ούτε τα δακρυγόνα μέσα στα σχολεία και τις αυλές των σπιτιών, ούτε οι αθρόες προσαγωγές και οι παράνομες λήψεις γενετικού υλικού από την αστυνομία έχουν καταφέρει να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους και το κίνημα της Χαλκιδικής.

Όλα για την «ανάπτυξη» και το «δημόσιο συμφέρον»

«...Παράλληλα», συνεχίζει η Χ.Α., «εξέφρασαν (οι... «συναγωνιστές» της Χ.Α.) την πάγια θέση της Χρυσής Αυγής πως η εκμετάλλευση του χρυσού στην Χαλκιδική γίνεται με όρους που δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Η δραστηριότητα δεν πρέπει να παύσει μεν αλλά, η εξόρυξη του χρυσού πρέπει να γίνει από εταιρία που θα ελέγχεται κατά πλειοψηφία από το δημόσιο, στην οποία θα έχουν μερίδιο και λόγο οι εργαζόμενοι.

Η εξορυκτική δραστηριότητα λοιπόν δεν πρέπει να παύσει, αλλά να γίνει με όρους που θα εξυπηρετούν το «δημόσιο συμφέρον», «από εταιρία που θα ελέγχεται κατά πλειοψηφία από το δημόσιο».

Δηλαδή αντί να αναλάβει την μετατροπή μιας ολόκληρης περιοχής σε κρανίου τόπο μια ιδιωτική εταιρία μόνη της, να την αναλάβει με συμμετοχή του δημοσίουΛες και η συμμετοχή του δημοσίου στην εταιρία είναι από μόνη της επαρκής εγγύηση για τη διασφάλιση του «δημόσιου συμφέροντος»! Λες και δεν είναι οι ίδιες κυβερνήσεις και το ίδιο κράτος που χάρισε στην «Ελληνικός Χρυσός» μια έκταση μεγαλύτερη από 300.000 στρέμματα για... 11 μόλις εκατομμύρια ευρώ! Λες και δεν μπορεί να φανταστεί ο καθένας τι είδους «μερίδιο», «έλεγχο» και κέρδος θα έχουν οι εργαζόμενοι και η κοινωνία σε μια τέτοια εταιρία.

Όσο βέβαια για τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν λόγω της καταστροφής του περιβάλλοντος, στη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία, τον τουρισμό, την αλιεία, κλπ, που είναι και ένα από τα πιο βασικά επιχειρήματα των κατοίκων της Χαλκιδικής... η Χ.Α. ξέχασε να αναφερθεί.

«Πράσινη Πτέρυγα»

Θα περίμενε κανείς ωστόσο, από μια όχι μόνο «αντιμνημονιακή», αλλά και «οικολογική» δύναμη, όπως η Χ.Α., να βρει να ψελλίσει τουλάχιστον μια κουβέντα σε σχέση με την περιβαλλοντική πτυχή της υπόθεσης. Μέχρι σήμερα τουλάχιστον, όλοι όσοι υποστηρίζουν την εξόρυξη, αφού «εξηγήσουν» τα «οφέλη» για την οικονομία της περιοχής, συμπληρώνουν στη συνέχεια ότι οι φόβοι που εκφράζουν για το περιβάλλον επιστημονικοί φορείς όπως το Τμήμα Περιβάλλοντος και ηΓεωπονική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ή το τμήμα κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, είναι «υπερβολικοί» και «αβάσιμοι».

Αν βέβαια ρίξει κανείς μια ματιά στο site της «Πράσινης Πτέρυγας» (του... οικολογικού μετώπου της Χ.Α.), μάλλον θα του λυθούν όλες οι απορίες, αφού το περιβαλλοντικό τους ενδιαφέρον εξαντλείται στις εξορμήσεις για εθελοντική αιμοδοσία μόνο για Έλληνες, στο συμβολισμό της ελιάς στην ελληνική μυθολογία, και στη σημασία της θάλασσας στην ανάπτυξη της ιδιαίτερης ιδιοσυγκρασίας της ελληνικής φυλής...

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου το γεγονός, ότι στο άλλο μεγάλο περιβαλλοντικό θέμα της περιόδου (τη διαχείριση των απορριμμάτων) η Χ.Α. έχει πάρει θέση υπέρ της «ενεργειακής τους αξιοποίησης», δηλαδή της καύσης, μιας μεθόδου με ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές συνέπειες, που συμφέρει μόνο τους εργολάβους που προσπαθούν να βγάλουν κέρδη ακόμη και από τα σκουπίδια μας!

Αρκετά με τα χρυσά παραμύθια!

Το σίγουρο είναι, ότι παρά την καταστολή και τις απειλές, παρά τα ατελείωτα ψέματα, τους τόνους λάσπης και την προσπάθεια από τα ΜΜΕ (και τους νεοναζί) να προβάλουν αποκλειστικά και μόνο τις θέσεις της εταιρίας και του ιδιωτικού της στρατού, το κίνημα υπεράσπισης της Χαλκιδικής δυναμώνει, κερδίζει υποστήριξη σε ολόκληρη τη χώρα, και απειλεί πλέον ανοιχτά την εταιρία και την καταστροφική επένδυση! Για να καταφέρει να νικήσει, χρειάζεται την υποστήριξη όλων μας! Και όλοι χρειάζεται να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να στηρίξουμε αυτό τον αγώνα, που από πολλές σκοπιές είναι ο πιο κρίσιμος της περιόδου που διανύουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.