11.2.13

Συνέλευση κατοίκων Καλαμαριάς: Τον φασισμό βαθειά κατάλαβέ τον...

 Ακολουθεί προκήρυξη της Συνέλευσης κατοίκων Καλαμαριάς

Καλοκαίρι του 2007: O Τόνι Ονούα, μετανάστης από τη Νιγηρία, καταδιωκόμενος από αστυνομικούς πέφτει από το μπαλκόνι καφετέριας στην Καλαμαριά και σκοτώνεται ακαριαία.

Απρίλιος του 2012: Φωτογραφίες Ιερόδουλων οροθετικών γυναικών δίνονται στη δημοσιότητα.

Αύγουστος του 2012: Μπαίνει σε εφαρμογή η επιχείρηση “Ξένιος Δίας” και ξεκινά το πογκρόμ κατά των μεταναστών.

Γενάρης του 2013: Ένας 27χρονος ποδηλάτης πέφτει νεκρός, μαχαιρωμένος πισώπλατα, καθώς πήγαινε στη δουλειά του


Οι εικόνες αυτές αποτελούν ένα μόνο μέρος των φασιστικών πρακτικών των οποίον καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες, τόσο από πλευράς των κυβερνήσεων όσο και από τους κατεξοχήν κύριους εκφραστές του φασισμού, δηλαδή τη Χρυσή Αυγή. Ότι δεν καταφέρνει με την καταστολή και τη βία η πρώτη, το συμπληρώνει η δεύτερη. Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, και η ανοχή που δείχνουν τα όργανα της τάξης στα εγκλήματα που διαπράττονται από τους τραμπούκους μπράβους της Χ.Α. σε βάρος των αδύναμων και των διαφορετικών αυτού του τόπου, λόγω φυλής, θρηκείας, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, και με όποιο άλλο τρόπο εκφράζεται αυτή διαφορετικότητα.

Η Χρυσή Αυγή, σαν πειθήνιο όργανό τους ανταποδίδει και συμβάλει με όποιο τρόπο μπορεί στην επικράτηση των κυβερνητικών επιλογών. Δεν ψήφισε υπέρ της συζήτησης του σκανδάλου της Αγροτικής Τράπεζας στη Βουλή και τάχθηκε κατά της φορολόγησης των εφοπλιστών. Δεν διεκδίκησε κανένα αξιοπρεπές μεροκάματο παρά μόνο ζητάει να φύγουν οι μετανάστες για να πάρουν την θέση τους οι Έλληνες, ως άλλοι μετανάστες στον τόπο τους, με τους ίδιους εξευτελιστικούς μισθούς.

Γιατί δεν πάει να τα βάλει με τους μεγαλοτσιφλικάδες της Μανωλάδας που έχουν χτίσει περιουσίες εκμεταλλευόμενοι τους μετανάστες; Γιατί δεν εναντιώνεται κατά των επιχειρηματιών που στο όνομα της κρίσης απασχολούν εργαζόμενους με μισθούς και εργασιακές συνθήκες Βουλγαρίας;

Το μεταναστευτικό προβλήθηκε και προβάλλεται με λύσσα, από το κράτος και τα ΜΜΕ, ως αντιπερισπασμός στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Θέλουν να πιστέψουμε πως το πρόβλημά μας είναι ο φτωχότερος των φτωχών, ο μετανάστης. Πως αυτός ευθύνεται για τα περισσότερα, αν όχι όλα τα δεινά μας, ενώ είναι ο άνθρωπος που ήρθε κατατρεγμένος από τους πολέμους και τον οικονομικό μαρασμό της χώρας του, αυτός που ξεριζώθηκε για να βρει μία καλύτερη τύχη και που βρήκε ως επί το πλείστον απομόνωση, μίσος, εκμετάλλευση, καταστολή και απανθρωπιά.

Ναι, το μεταναστευτικό είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα, που έχει οξυνθεί από ευρωπαϊκές συνθήκες, τύπου Δουβλίνο 2, αλλά οφείλουμε να βρούμε σοβαρή λύση με σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων και όχι επιστρατεύοντας την τυφλή βία και την καταστολή. Αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα πρέπει να βρούμε τη ρίζα του κακού. Η ερώτηση λοιπόν που οφείλουμε να κάνουμε είναι: ποιος ευθύνεται και ποιος επωφελείται από τους μετανάστες; Μήπως οι πόλεμοι του ΝΑΤΟ και η επεκτατική οικονομική πολιτική της Δύσης εν γένει; Μήπως οι μεγαλοεπιχειρηματίες που ψάχνουν φθηνό εργατικό δυναμικό και το βρίσκουν στο πρόσωπο των προσφύγων, συμπιέζοντας ταυτόχρονα τους εγχώριους μισθούς; Είναι καιρός να προβληματιστούμε πάνω σ’ αυτά τα ερωτήματα και να αναζητήσουμε τους πραγματικούς ενόχους κι όχι να μένουμε στην εύκολη λύση που μας πλασάρεται κυρίως μέσω των Μ.Μ.Ε.

Ως λαός και ειδικά ως Καλαμαριώτες, βιώσαμε και βιώνουμε τον ρατσισμό. Ήμασταν κάποτε τα Τσαμούρια, οι άνθρωποι της λάσπης και ανήκαμε στην εγκαταλελειμμένη τότε Καλαμαριά των προσφύγων και των φτωχών. Έλληνες δοσίλογοι-φασίστες στις 13 Αύγουστου του 1944, οδήγησαν τους παππούδες μας στο γνωστό μπλόκο της Καλαμαριάς όπου και εκτελέστηκαν από τους Ναζί. Σήμερα οι νέοι, και όχι μόνο, μεταναστεύουν ξανά. Η ανεργία η οποία αντιμετωπίζεται ως μέσο επίλυσης της κρίσης, η χωρίς επιστροφή διάλυση του μεσαίου κλάδου από τον μεγάλο, και η απαξίωση κάθε κοινωνικού αγαθού, οδηγεί, κυρίως τη νεολαία, στο να αναζητήσει διέξοδο στη μετανάστευση κάτω από αντίξοες συνθήκες, πολλές φορές αντικρίζοντας αντίστοιχη αντιμετώπιση με τους μετανάστες στην Ελλάδα. Το νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις…

Εμείς, εναντιωνόμαστε στις επιλογές των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων και του θανατηφόρου χεριού τους, της Χρυσής Αυγής, στεκόμαστε αλληλέγγυοι δίπλα σε κάθε άνθρωπο, θύμα της παράλογης λειτουργίας αυτής της κοινωνίας που τον μετατρέπει από άνθρωπο σε αντικείμενο προς χρήση, ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς και των ιδιωτών, όπως ακριβώς κάνει με όλους μάς, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους.

Ας μην ξεχνάμε πως ο φασισμός πρώτα έρχεται για “κάποιους” και στη συνέχεια χτυπάει και τη δική μας πόρτα. Σήμερα το “πρόβλημα” είναι οι μετανάστες, μετά οι “μπάσταρδοι” αναρχικοί, μετά οι απεργοί στα ΜΜΜ και αύριο όλοι όσοι τολμούν να αγωνίζονται ενάντια στην βαρβαρότητα της κυρίαρχης πολιτικής.

Θα αγωνιστούμε με κάθε τρόπο ώστε στις πόλεις και τις γειτονιές μας να ανθίσει η αλληλεγγύη απέναντι στο μίσος και τον φθόνο που σπέρνουν το κράτος και οι συνεργάτες της.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
https://politeskalamarias.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.