8.2.13

Επίθεση από φασίστες σε μαθητή στο Παλαιό Φάληρο και η απάντηση του τοπικού αντιφασιστικού κινήματος


Του Πάρη Μακρίδη (συμμετέχει στην «Πρωτοβουλία Νέας Σμύρνης ενάντια στο Φασισμό, το Ρατσισμό και την Κρατική Καταστολή»)

Τη Δευτέρα 28 Γενάρη ένας μαθητής του 3ου Λυκείου Παλαιού Φαλήρου μαχαιρώθηκε στο πρόσωπο από δύο νεαρούς, γνωστούς στην περιοχή για τις νεοναζιστικές τους απόψεις. Οι δυο νεαροί την είχαν στημένη έξω από το σπίτι του μαθητή και του επιτέθηκαν ακαριαία, με σαφή πρόθεση να του κάνουν σοβαρή ζημιά. 

Το γεγονός αυτό ενεργοποίησε αμέσως τα αντιφασιστικά αντανακλαστικά των πρωτοβουλιών της περιοχής («Πρωτοβουλία Νέας Σμύρνης ενάντια στο Φασισμό, το Ρατσισμό και την Κρατική Καταστολή», «Πρωτοβουλία ενάντια στο Φασισμό τη Ρατσιστική Βία Καλλιθέας» και «Εργαστήρι Πολιτικής Έκφρασης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Παλαιού Φαλήρου») . Δυο μέρες μετά, έγινε παρέμβαση στη λαϊκή της περιοχής με σκοπό να γνωστοποιηθεί το γεγονός στη γειτονιά, ενώ την Παρασκευή έγινε παρέμβαση από περίπου 20 άτομα στο σχολείου του μαθητή, «σπάζοντας» ως ένα βαθμό το φόβο που είχε δημιουργηθεί τις προηγούμενες μέρες. Παράλληλα, υπήρξε συμμετοχή από μέλη των Πρωτοβουλιών Νέας Σμύρνης και Καλλιθέας στις συνελεύσεις του Συλλόγου Γονέων του 3ου Παλαιού Φαλήρου και της Ένωσης Γονέων Παλαιού Φαλήρου με σκοπό να μην αφήσουμε το γεγονός να περάσει στα «ψιλά». Κι αυτό γιατί και ο δήμαρχος του Παλαιού Φαλήρου δήλωσε ότι το «περιστατικό» έγινε για ερωτικούς λόγους αλλά και επειδή η διευθύντρια του σχολείου προσπαθεί να μειώσει το γεγονός για να μη δοθεί έκταση. Αυτή μας η παρέμβαση ήταν καταλυτική και συσπείρωσε αρκετούς γονείς που ανησυχούν για την έξαρση της φασιστικής βίας. Ανακοίνωση καταδίκης της επίθεσης έβγαλαν η ΕΛΜΕ Νοτίων, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Παλαιού Φαλήρου, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Νέας Σμύρνης αλλά και η Ένωση Γονέων Παλαιού Φαλήρου. Τις επόμενες μέρες έγιναν παρεμβάσεις και στα σχολεία της Νέας Σμύρνης με σκοπό την ενημέρωση των μαθητών αλλά και την κινητοποίησή τους ενάντια στις νεοναζιστικές προκλήσεις.


Είναι πολύ σημαντικό ότι η αντίδραση του τοπικού αντιφασιστικού κινήματος ήταν άμεση. Και είναι δεδομένο ότι θα συνεχιστεί. Μαθητές, καθηγητές και γονείς έχουν σοκαριστεί από το γεγονός, πράγμα που ενεργοποιεί τα αντιφασιστικά τους αντανακλαστικά. Οι φασίστες πρέπει να καταλάβουν ότι οι επιθέσεις τους δεν θα μένουν αναπάντητες. Με απεύθυνση στην τοπική κοινωνία, στους ίδιους τους γονείς και τους καθηγητές των σχολείων, με την εμπλοκή μαζικών φορέων της κοινωνίας και τη συνεχή παρέμβαση στις γειτονιές, μπορούμε να σταματήσουμε τους φασίστες. Επόμενος σταθμός είναι η αντιφασιστική πορεία την Κυριακή 10 Φλεβάρη (στις 12.00 στην πλατεία Φλοίσβου στο Παλαιό Φάληρο). Η μαζική συμμετοχή στην πορεία και η ένταση της αντιφασιστικής δράσης στην περιοχή είναι τα αναγκαία βήματα για να περιοριστεί η δράση χρυσαυγιτών και άλλων φασιστικών συμμοριών που δρουν στην περιοχή.

Το κείμενο που μοιράζεται από την Πρωτοβουλία Νέας Σμύρνης στα σχολεία και την τοπική κοινωνία:

 Οι συμμορίες της Χρυσής Αυγής μαχαιρώνουν 
τώρα και... μαθητές

Τη Δευτέρα 28/1 το πρωί δύο νεαρά άτομα που δηλώνουν χρυσαυγίτες παραμονεύουν έξω από το 3ο Λύκειο Παλαιού Φαλήρου, πλησιάζουν ύπουλα έλληνα μαθητή της 2ας Λυκείου και χωρίς προειδοποίηση κι αφού του επιτίθενται φραστικά τον μαχαιρώνουν στη μύτη, στο μέτωπο και στο λαιμό. Κατά τύχη η μαχαιριά στην καρωτίδα δεν ήταν μοιραία. Στη συνέχεια καλύπτουν τα πρόσωπά τους κι εξαφανίζονται. 

Ο μαθητής είχε δηλώσει την αποστροφή του προς τις φασιστικές συμμορίες που κινούνται στην περιοχή και προσεγγίζουν και απειλούν εδώ και καιρό μαθητές του σχολείου. 
Αυτό συνέβη μόνο λίγες ημέρες μετά από τη δολοφονία του Σαχτζάτ Λοκμάν από νεοσμυρνιώτες χρυσαυγίτες και δύο μήνες μετά το μαχαίρωμα του Μπαγκλαντεσιανού εργάτη Ναϊμ στη συμβολή Αχιλλέως και Ελ. Βενιζέλου στη Ν.Σμύρνη από θρασύδειλους φασίστες. Το φασιστικό μίσος με το οποίο τροφοδοτεί το νεοναζιστικό κόμμα τους οπαδούς του, ήταν αυτό που όπλισε το χέρι των δύο νεαρών φασιστών κι επιτέθηκαν πισώπλατα με άγριες μαχαιριές στο πρόσωπο του νεαρού μαθητή.

Εκτός από τους μετανάστες, τους καταληψίες και τους απεργούς, εχθροί της “αντισυστημικής” Χ.Α. είναι κι οι μαθητές. Είναι όλοι όσοι δε στέκονται προσοχή στα παραγγέλματα του Μιχαλολιάκου, στις διαταγές του Δένδια και στη στρατιωτικού τύπου επιστράτευση της κυβέρνησης Σαμαρά. 

Δεν μένουμε αδρανείς. Οργανώνουμε σε κάθε σχολείο αντιφασιστικές ομάδες, βοηθάμε το αντιφασιστικό δίκτυο της γειτονιάς, επικοινωνούμε με την Πρωτοβουλία για κάθε περιστατικό ρατσισμού, φασισμού και κρατικής βίας που βρεθούμε ως μάρτυρες. 

Δεν είμαστε μόνοι μας, είμαστε πολλοί. 
Ούτε σπιθαμή χώρου στις φασιστικές απόψεις
Μηδενική ανοχή στις φασιστικές πρακτικές

Ο ΦΟΒΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΠΕΙΡΟΥΝ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟΣ ΤΟΥΣ...

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 10/2- 12.00 
ΠΛ. ΦΛΟΙΣΒΟΥ - Π. ΦΑΛΗΡΟ









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.