5.2.13

Ηχηρό αντιφασιστικό μήνυμα από τα Γιαννιτσά!

Ρεπορτάζ του Φοίβου- Σταύρου Μακρίδη και της Μαρίας Παπαδοπούλου

Πετυχημένη η εκδήλωση της Κυριακής 3/2 στο Δημαρχείο Γιαννιτσών με θέμα «Αντιμετωπίζοντας τον φασισμό και τον ρατσισμό στα σχολεία». Την εκδήλωση- συζήτηση οργάνωσαν η Β’ ΕΛΜΕ Πέλλας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γιαννιτσών, Σύλλογοι Γονέων και το νεοσύστατο Αντιφασιστικό Μέτωπο Γιαννιτσών[1].



Κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ, Γιώργος Τσιάκαλος. Η ομιλία κι οι απαντήσεις του στις ερωτήσεις που ακολούθησαν καθήλωσαν για περίπου δύο ώρες πάνω από 150 άτομα, που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.


Ο Τσιάκαλος απευθυνόταν προς όλους μέσα στην αίθουσα- τους παλιούς του φοιτητές, τους νέους και παλιούς εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους μαθητές, τους αντιφασίστες, αλλά κι αυτούς που δεν έχουν ξεκαθαρίσει το ποιον της Χρυσής Αυγής. Η ομιλία του ήταν ένας δυνατός λόγος όχι μόνο ενάντια σε φασιστικές και ρατσιστικές ιδεολογίες, αλλά κι ενάντια στη Χρυσή Αυγή.


Μεταξύ (πολλών) άλλων τόνισε:

Για τη Χρυσή Αυγή:
  • «Είναι ναζί. Δεν έχουν τίποτα το ελληνικό. Τα έχουν αντιγράψει όλα από τον Χίτλερ. Ακόμα και το βασικό τους σύνθημα το «Αίμα- Τιμή» είναι μετάφραση από το «Blut und Ehre» της χιτλερικής νεολαίας».
  • «Στις 25 Νοέμβρη επισκέφτηκαν τη Νυρεμβέργη για να συναντήσουν τους ομοϊδεάτες τους. Επισκέφτηκαν ακόμα και το ξενοδοχείο στο οποίο κοιμόταν ο Χίτλερ».
  • «Η Χρυσή Αυγή δημιουργεί μια εικονική πραγματικότητα ότι είναι χιλιάδες και παντού».
  • «Τα τρόφιμα που ‘χει μοιράσει η Χρυσή Αυγή σύνολο πανελλαδικά δε φτάνουν όσα δίνει σε μια βδομάδα- σε Έλληνες και ξένους- ο Ιερός Ναός Αγίων Πάντων στη Θεσσαλονίκη»!

Για τον ρατσισμό:
  • «Ο ρατσισμός μπορεί να γίνει η γέφυρα για δημοκρατικούς πολίτες για να οδηγηθούν στον φασισμό».
  • «Το 1872 η Ιερά Σύνοδος της Κωνσταντινούπολης θεώρησε ως «αίρεση» τον εθνοφυλετισμό και τον εθνικισμό. Ήταν ο πρώτος επίσημος θεσμός που πήρε θέση. Γιατί δε διδάσκεται αυτό στα σχολεία και στα θρησκευτικά;».

Προς τους εκπαιδευτικούς:
  • «Οι εκπαιδευτικοί κι οι δημοκρατικοί πολίτες δεν εκφοβίζονται από τη Χρυσή Αυγή».
  • «Οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν μόνο δικαίωμα, αλλά κι υποχρέωση να μιλάνε μέσα στα σχολεία ενάντια στη Χρυσή Αυγή. Στα χέρια τους είναι το μέλλον της νέας γενιάς».
  • «Όπου ο Ορθός Λόγος υποχωρεί, τότε μπορεί να ανέβει ο Ναζισμός».

Για τον αντιφασιστικό αγώνα:
  • «Δεν ανησυχώ. Η ιδεολογία τους είναι μια νικημένη ιδεολογία και θα τους ξανακερδίσουμε».
  • «Η Χρυσή Αυγή θα εξαφανιστεί. Το θέμα είναι πόσα θύματα θα αφήσει πίσω της. Θύματα από τη βία τους, αλλά και θύματα από αυτούς που πίστεψαν κι ακολούθησαν τη Χρυσή Αυγή».

Ήταν η πρώτη μαζική εκδήλωση του Αντιφασιστικού Μετώπου Γιαννιτσών, μετά από ένα πετυχημένο πάρτυ γνωριμίας. Πριν την εκδήλωση γινόταν προβολή αντιφασιστικών φωτογραφιών, ενώ μοιραζόταν και το κείμενο του ΑΜΓ, το οποίο συστηνόταν στον κόσμο.

Οι συνελεύσεις κι οι δράσεις του ΑΜΓ θα συνεχιστούν με σκοπό να υλοποιήσουμε το σύνθημα «Ποτέ ξανά φασισμός»!



[1] Βρείτε το Αντιφασιστικό Μέτωπο Γιαννιτσών στο facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.