4.2.13

Με αφορμή τον ΣΜΑ Ευκαρπίας: Η Χρυσή Αυγή υπέρ της καύσης απορριμμάτων!



αναδημοσίευση από το xekinima.org
του Νίκου Αναστασιάδη, Θεσσαλονίκη

Το τελευταίο καιρό, η Χρυσή Αυγή, προσπαθώντας να κρύψει το πρόσωπο της φασιστικής συμμορίας και να προβάλλει ένα «φιλολαϊκό» προφίλ, κάνει κινήσεις «στήριξης» διαφόρων κινητοποιήσεων. Το πόσο υποκριτική είναι αυτή η στήριξη φαίνεται μόλις ανοίξουν το στόμα τους.

Στην Ευκαρπία λοιπόν, όπου οι κάτοικοι δίνουν εδώ και πολύ καιρό έναν σκληρό αγώνα ενάντια στην παραπέρα υποβάθμιση του περιβάλλοντος της περιοχής τους, τελευταία η Χρυσή Αυγή έχει κάνει κάποιες εμφανίσεις. Στην τελευταία ανακοίνωση όμως που έχουν βγάλει, υποσκάπτουν επί της ουσίας τον αγώνα των κατοίκων, την ίδια ώρα που στα λόγια τον υποστηρίζουν, αφού παίρνουν ξεκάθαρα θέση υπέρ της καύσης των απορριμμάτων, που είναι η βασική κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής για το θέμα των σκουπιδιών, και είναι και ο λόγος που προωθείται η δημιουργία του ΣΜΑ!


Με πρόσφατη ανακοίνωσή της, η Περιφερειακή Οργάνωση της Χρυσής Αυγής Κεντρικής Μακεδονίας (http://xathess.blogspot.gr/2013/02/blog-post_1.html) ενημερώνει τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, και ιδιαίτερα των δυτικών συνοικιών, πόσο υπερασπίζεται τον αγώνα των κατοίκων της Ευκαρπίας... Μήπως όμως η «στήριξη» αυτή είναι παχιά αλλά χωρίς νόημα λόγια; Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στις θέσεις της για το θέμα της τη διαχείρισης των απορριμμάτων...

«Ενεργειακή αξιοποίηση»: ακριβό ρεύμα, δωρεάν καρκίνος!

Γράφει η ανακοίνωση της Χ. Αυγής:
«... ενημέρωση και υποχρέωση των πολιτών και φορέων, με παροχή οικονομικών κινήτρων για την μείωση του όγκου των παραγόμενων οικιακών, βιομηχανικών και νοσοκομειακών απορριμμάτων, ανακύκλωσή τους στο μέγιστο δυνατό βαθμό και ενεργειακή αξιοποίηση του μειωμένου όγκου απορριμμάτων σε ειδικά σχεδιασμένα εργοστάσια αξιοποίησης, και τέλος τελική απόθεση ενός απειροελάχιστου υπολείμματος σε πλήρως ελεγχόμενες κτιριακές εγκαταστάσεις”.

Τι σημαίνει λοιπόν «ενεργειακή αξιοποίηση»; Για να «αξιοποιηθούν ενεργειακά» τα σκουπίδια, πρέπει να αποτελέσουν την καύσιμη ύλη για την παραγωγή ενέργειας. Δηλαδή να καούν σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού, είτε θα έχουν προηγουμένως υποστεί κάποιου είδους διαχωρισμό, ή επεξεργασία, είτε όχι (για παράδειγμα στην έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών όρων για την μονάδα καύσης σκουπιδιών που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στη νοτιοανατολική Θεσσαλονίκη, το σχέδιο είναι να καίγονται λίγο πολύ τα πάντα!).

Η καύση των σκουπιδιών απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα μεγάλες ποσότητες εξαιρετικά επικίνδυνων ρύπων, όπως διοξίνες, φουράνια, αιωρούμενα σωματίδια που περιέχουν βαρέα μέταλλα κ.α., τα οποία προκαλούν πολλές μορφές καρκίνου καθώς και μια σειρά ασθένειες του νευρικού, αναπνευστικού, καρδιαγγειακού συστήματος... Και βέβαια, οποιαδήποτε σκέψη για «ενεργειακή αξιοποίηση», στην ουσία ακυρώνει κάθε ενδεχόμενο ανακύκλωσης: προκειμένου να έχουν νόημα οι μονάδες «ενεργειακής αξιοποίησης», θα πρέπει τα καύσιμα να επαρκούν. Αν πριν προχωρήσουμε σε «ενεργειακή αξιοποίηση» των σκουπιδιών, έχει προηγηθεί «ανακύκλωση στο μέγιστο δυνατό βαθμό», τότε τα σκουπίδια που μένουν, δεν επαρκούν για να δικαιολογήσουν την κατασκευή μονάδων καύσης – ούτε γι αστείο! Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι αυτό του μεγαλοεπενδυτή, Αλεξάκη και της μονάδας «ενεργειακής αξιοποίησης» απορριμμάτων που σχεδίαζε να κατασκευάσει στο Βόλο: Μπορεί η «επένδυση» τελικά να μην προχώρησε, αλλά το αρχικό σχέδιο, ήταν όχι μόνο να «αξιοποιεί ενεργειακά» τα απορρίμματα της περιοχής, αλλά και να εισάγει από την Ιταλία 7 εκατομμύρια τόνους σκουπίδια το χρόνο! Διαφορετικά το σχέδιο δε θα ήταν και τόσο συμφέρον...

Έτσι, αν εφαρμοστεί η πρόταση της Χρυσής Αυγής, που στην ουσία δεν απέχει πολύ από αυτά που έτσι κι αλλιώς σχεδιάζει η κυβέρνηση (δηλαδή ένα συνδυασμό ΧΥΤΑ και μονάδων καύσης) θα έχουμε από τη μια τεράστια επιβάρυνση στο περιβάλλον και την υγεία μας, και από την άλλη, κάποιοι καλοί «επενδυτές» θα παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα από τα σκουπίδια μας, το οποίο στη συνέχεια θα μας πουλάνε (πανάκριβα...)!

Για να το πούμε όσο πιο απλά γίνεται: Αν θέλεις καύση, θέλεις μεγάλες ποσότητες συμπιεσμένων απορριμμάτων, άρα θέλεις ΣΜΑ. Αυτός που δεν θέλει ΣΜΑ, είναι αυτός που προβάλλει ένα διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων, όπου και οι ΣΜΑ είναι άχρηστοι γιατί γίνεται διαλογή στην πηγή (για περισσότερα δες εδώ)

Φαίνεται πως οι Χρυσαυγίτες δεν άκουσαν το σύνθημα που φώναζαν οι κάτοικοι «... ακούστε το καλά, ο ΣΜΑ και η καύση θα μείνουν στα χαρτιά»;

 «Ο ρυπαίνων πληρώνει»

Και συνεχίζει, η ανακοίνωση της Χ. Αυγής:
 «... και αντιθέτως να δοθεί έμφαση σε εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης απορριμμάτων όπως (στα πλαίσια της φιλοσοφίας «ο ρυπαίνων πληρώνει»)...» 

Η λογική «ο ρυπαίνων πληρώνει» είναι ένας οικολογικοφανής τρόπος για να μετακυλισθεί το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων στους πολίτες, μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο την φτώχεια μας.

Πρακτικά  σημαίνει ότι κάθε σπίτι, κάθε πολυκατοικία θα έχει τον κάδο απορριμμάτων της, και ανάλογα με την ποσότητα των σκουπιδιών που βρίσκεται σε κάθε κάδο, θα προκύπτουν και τα δημοτικά τέλη που θα πληρώνουμε! Ουσιαστικά δηλαδή, μια φτωχή οικογένεια, που δεν μπορεί να αγοράσει κομποστοποιητή (για παράδειγμα) θα είναι υποχρεωμένη να πληρώνει ακόμη μεγαλύτερα δημοτικά τέλη από ότι σήμερα! Έτσι σε μια εποχή που κάθε ευρώ είναι ζωτικό για τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, η πρόταση της Χρυσή Αυγής θα οδηγήσει τους φτωχότερους δημότες μιας πόλης να πληρώνουν περισσότερα, τους ρίχνει δηλαδή σε ακόμη μεγαλύτερη απόγνωση. Το επόμενο ερώτημα βέβαια είναι πόσος καιρός θα περάσει μέχρι να δούμε τον «καλό μας γείτονα», να εναποθέτει τα σκουπίδια του στον δικό μας κάδο, ή στον κάδο του διπλανού... Να που καταλήγουν πρακτικά οι προτάσεις της Χ. Αυγής!

Την ίδια ώρα, οι μεγάλες επιχειρήσεις, τα εργοστάσια, οι βιομηχανίες, κλπ, θα συνεχίσουν να κάνουν αυτό που έκαναν πάντα: να «καμουφλάρουν» τα τοξικά, και εξαιρετικά επικίνδυνα απόβλητά τους, και να τα ξεφορτώνονται, είτε στους κατά τα άλλα χώρους «υγειονομικής» ταφής, είτε σε οποιοδήποτε ρέμα, ποτάμι, δάσος, πηγή, κλπ... όπως δηλαδή συμβαίνει μέχρι σήμερα...

Αυτή λοιπόν είναι η «αντισυστημική δύναμη» Χρυσή Αυγή;  Που οι θέσεις που συμπίπτουν με τις βασικές κυβερνητικές επιλογές (καύση) και προτείνει λύσεις που θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τους κατοίκους;

Την στιγμή που η κυβέρνηση με τους δημάρχους προετοιμάζουν το έδαφος για μια ακόμα επίθεση στους κατοίκους με σκοπό να χτίσουν τον ΣΜΑ με τη βία, η Χρυσή Αυγή πιστεύει ότι με την κοροϊδία «μόνο για Έλληνες» μπορεί να ξεγελάσει τα κινήματα... Μεγάλα λόγια μας είπαν κι άλλοι, στα έργα είναι η διαφορά. Και εκεί η Χρυσή Αυγή, έχει μια καθ' όλα «συστημική» συμπεριφορά:

·      Αρνήθηκε τη δημιουργία εξεταστικής επιτροπής για την ΑΤΕ
·      Έκανε επερωτήσεις υπέρ επιχειρηματικών συμφερόντων στη Νέα Ιωνία
·      Συμφώνησε να φορτωθεί το δημόσιο τη συντήρηση ιδιοκτησίας του Ιδρύματος Λάτση
·      Πήραν θέση κατά της φορολόγησης των εφοπλιστών
·      Ο βουλευτής Βόλου της ΧΑ μένει στο Βόλο σε ξενοδοχείο 5 αστέρων
·      Πήραν θέση ενάντια στην απεργία των εργολαβικών υπαλλήλων του ΑΠΘ
·      Καταψήφισαν την πρόταση για εξεταστική επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ

Έτσι, και η θέση τους για τα σκουπίδια κάθε άλλο παρά  μας εκπλήσσει... Ήταν και θα είναι στο πλευρό των μεγάλων συμφερόντων όσο κι αν προσπαθεί να φορέσει ένα «φιλολαϊκό» προσωπείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.