3.2.13

Αγώνες για τα δικαιώματα των ομοφιλοφύλων σε όλο τον κόσμο!


Της Μαριάννας Τσακίρη

Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερο ενημερωνόμαστε για αγώνες της ΛΟΑΤ κοινότητας (γκέι, λεσβίες, αμφισεξουαλικοί, τρανσέξουαλ, διεμφυλικοί) σε διάφορα μέρη του κόσμου απέναντι σε κυβερνητικές επιλογές άλλοτε προς μια πιο φιλελεύθερη κατεύθυνση από την υπάρχουσα και άλλοτε δυστυχώς διεκδικώντας ακόμα και τα πιο βασικά δικαιώματα.

Στροφή στο παρελθόν στη Ρωσία

Στη Ρωσία πρόσφατα κατατέθηκε νομοσχέδιο το οποίο απαγορεύει κάθε δημόσια εκδήλωση ομοφυλοφιλίας.

Πιο αναλυτικά, σε μια χώρα η οποία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο σε οικογενειακή βία και αυτοκτονίες εφήβων έρχεται ένα τέτοιο νομοσχέδιο για να “προστατέψει τους ανήλικους από την ομοφυλοφιλική προπαγάνδα” όπως ισχυρίζονται οι κυβερνώντες. Ο νέος ομοφοβικός νόμος της κυβέρνησης του Πούτιν έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλους αντιδημοκρατικούς νόμους οι οποίοι σκοπό έχουν να ενισχύσουν τις προκαταλήψεις, τον συντηρητισμό και την ομοφοβία, ενισχύοντας ουσιαστικά την κυβέρνηση.

Απέναντι στην απαγόρευση κάθε δημόσιας εκδήλωσης ομοφυλοφιλίας, στην κήρυξη παράνομης κάθε εκδήλωσης για την προώθηση των ΛΟΑΤ δικαιωμάτων ακόμα και στην απαγόρευση της σημαίας του ουράνιου τόξου (παγκόσμιου συμβόλου της κοινότητας) στάθηκαν διαδηλωτές και ακτιβιστές και φυσικά μέλη της οργάνωσης της CWI με πανό που έλεγαν «δεν χρειαζόμαστε ομοφοβικούς νόμους αλλά παιδικούς σταθμούς, σχολεία και νοσοκομεία» και «η ομοφοβία είναι εχθρός των εργαζομένων πρέπει να παλέψουμε ενωμένοι για κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα».  

Ακτιβιστές πήραν την σκυτάλη και ξεκίνησαν να φιλιούνται δημόσια ερχόμενοι αντιμέτωποι έτσι με φανατικούς χριστιανούς και δεξιά στοιχεία που τους πέταξαν αυγά. Τελικά υπήρξαν 10 συλλήψεις και αναμένεται συνέχεια στους αγώνες μέχρι να φανεί η έκβαση του νομοσχεδίου.

Γαλλία και Αμερική: μικρές νίκες που κάνουν την διαφορά

Στην Γαλλία επικρατεί επίσης αναβρασμός στην ομοφυλοφιλική κοινότητα μόνο που εδώ το διακύβευμα είναι να επιτρέπεται βάσει νόμου ο γάμος και η υιοθεσία παιδιών από ομοφυλόφιλους. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Ολάντ έχει φανατικούς οπαδούς  ανάμεσα τους και ακτιβίστριες αλλά και φανατικούς πολέμιους εκπρόσωπους της δεξιάς, της καθολικής εκκλησίας και των μουσουλμάνων. Παρά τις αντιδράσεις το νομοσχέδιο φαίνεται πως θα περάσει.

Στην Αμερική όλο και περισσότερες πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα των ομοφυλοφίλων στο γάμο ενώ γενικά η συνείδηση φαίνεται να έχει προχωρήσει στον τομέα αυτό καθώς σε σχετική δημοσκόπηση πάνω από το 50% της κοινή γνώμης τασσόταν υπέρ. Δυστυχώς, η αποδοχή αυτή δεν ισχύει για όλες τις ομάδες, με κυριότερο παράδειγμα τους τρανσέξουαλ που τα ποσοστά τους σε ανεργία, σε χαμηλότερους μισθούς και σε δολοφονίες είναι πολύ υψηλότερα από όλους τους υπόλοιπους Αμερικανούς.

Μάχη απέναντι στις διακρίσεις και τον στιγματισμό

Είναι φανερό πως σε όλες τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν ο στιγματισμός ή η μέχρις ενός σημείου απελευθέρωση της ΛΟΑΤ κοινότητας από τις εκάστοτε κυβερνήσεις αποτελούν τρόπους ενδυνάμωσης των ποσοστών τους.  Φυσικά και μέσα στον καπιταλισμό πρέπει να απαιτούμε και να διαδηλώνουμε πολιτικά υπέρ φιλελεύθερων νομοσχεδίων αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το σύστημα είναι αυτό που διαχωρίζει τους ανθρώπους σε πολλές κατηγορίες ώστε να μην μπορούν να παλέψουν ενωμένοι

Όσο αφήνουμε τον καπιταλισμό να μας χωρίζει σε ημεδαπούς ή αλλοδαπούς, σε άντρες ή γυναίκες, σε ομοφυλόφιλους και τρανσέξουαλ ή στρέιτ στερώντας μας ταυτόχρονα δεκάδες δικαιώματα και πετώντας ψίχουλα στην μία ή στην άλλη ομάδα ποτέ δεν θα έχουμε την δύναμη να τους νικήσουμε. Όλοι και όλες μαζί ενωμένοι πρέπει να παλέψουμε για ισότητα, πρέπει να παλέψουμε για μια άλλη κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.