29.1.13

Ο θαυμασμός της Χρυσής Αυγής -και όχι μόνο- για τον χουντικό Νικόλαο Ντερτιλή

Του Γιώργου Λυγουριώτη


Τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου πέθανε ο στρατηγός Νικόλαος Ντερτιλής, ο τελευταίος χουντικός ισοβίτης, όπου νοσηλευόταν στον Ερυθρό Σταυρό με οξύ ισχαιμικό επεισόδιο και εγκεφαλικό.

Η Χρυσή Αυγή εξέδωσε ανακοίνωση που υμνεί τον χουντικό Ντερτίλη, τονίζοντας ότι "έφυγε απροσκύνητος, με ψηλά το κεφάλι" καθώς και ότι ήταν "πιστός στο λόγο της στρατιωτικής του τιμής".




Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής:

Πριν από δύο ώρες πέθανε ο στρατηγός Νικόλαος Ντερτιλής, φυλακισμένος επί 38 έτη από το καθεστώς της μικρόψυχης και άσπλαχνης Μεταπολίτευσης. Έφυγε απροσκύνητος, με ψηλά το κεφάλι. Άφησε την τελευταία του πνοή, πιστός στο λόγο της στρατιωτικής του Τιμής, ένας ξεχωριστός Έλληνας, ένας Στρατιώτης, που είχε χύσει το αίμα του για την Πατρίδα, στο πεδίο της μάχης και που τα στήθη του κοσμούσαν παράσημα ανδρείας! Ο Στρατηγός Ντερτιλής είναι νεκρός. Έφυγε από τον κόσμο αυτό χωρίς να υπογράψει δήλωση μετανοίας στους δεσμώτες του και τηρώντας στο ακέραιο τον λόγο του, ότι το αποφυλακιστήριό του μπορούν να το καρφώσουν στο φέρετρό του!

Στην πραγματικότητα ο Νικόλαος Ντερτιλής ήταν ο πρωτεργάτης του Απριλιανού πραξικοπήματος του 1967.
Είχε δικαστεί σε ισόβια για την δολοφονία του 20χρονου Μιχάλη Μυρογιάννη έξω από το Πολυτεχνείο το μεσημέρι της Κυριακής 18 Νοεμβρίου 1973.

Η Χρυσή Αυγή δεν μπορεί να κρύψει το πραγματικό της πρόσωπο. Πρόσφατα σε εκδήλωση της Χρυσής Αυγής στη Κρήτη, ο βουλευτής του κόμματος Χρήστος Παππάς σήκωσε τη σημαία της χούντας.
Σήμερα μας επιβεβαιώνει το θαυμασμό της για τη Δικτατορία, καθώς ηρωοποιεί πρόσωπα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επιβολή της χούντας και θεωρεί άδικη τη φυλάκιση του Ντερτιλή χαρακτηρίζοντας τη μεταπολιτευτική δημοκρατία "μικρόψυχη και άσπλαχνη".

Ένας απρόσμενος φίλος….

Aς δούμε όμως πως τον περιγράφει με συμπόνοια σε σημερινό του άρθρο ο δημοσιογράφος του συγκροτήματος Αλαφούζου, Τάσος Τέλλογλου:

« Ηταν ένας καλός αξιωματικός, αλλά ένας πολύ δύσκολος και επίμονος άνθρωπος. Ο Νίκος Ντερτιλής, ο τελευταίος φυλακισμένος πραξικοπηματίας, πέθανε χθες στον Ερυθρό Σταυρό σε ηλικία 92 ετών, ύστερα από 37 χρόνια κράτησης… 
Ο Ντερτιλής υπηρέτησε αρχικά στον εμφύλιο στην Πελοπόννησο, τη Ρούμελη και τη Θράκη και το 1950 έφυγε εθελοντής στην Κορέα. Το 1964 ταξίδεψε με πλαστό διαβατήριο στην Κύπρο, όπου πήρε μέρος σε επιχειρήσεις «εκκαθάρισης» τουρκοκυπριακών χωριών κοντά στη Λεμεσό υπό τον Γρίβα.
Το 1966 ο Γεώργιος Παπαδόπουλος έστειλε ένα σύνδεσμο στη Νιγρίτα, όπου υπηρετούσε, και του πρότεινε να συνασπισθεί με τους αξιωματικούς που προετοίμαζαν το πραξικόπημα. Τη νύχτα της 20ής προς την 21η Απριλίου κατέλαβε με μία μονάδα 530 ατόμων 19 κτίρια του κέντρου διοικήσεως πρωτευούσης σε λιγότερο από 2 ώρες, καταλύοντας την Β΄ Ελληνική Δημοκρατία.
Μετά τη μήνυση του δικηγόρου Αλέξανδρου Λυκουρέζου, ο Ντερτιλής καταδικάσθηκε με τους άλλους πρωταιτίους του πραξικοπήματος σε 20ετή κάθειρξη και σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία του φοιτητή Μιχάλη Μυρογιάννη κατά την καταστολή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου από τον στρατό. Καταλυτικό ρόλο στην καταδίκη του έπαιξε η μαρτυρία του οδηγού του Αντώνη Αγριτέλη, που είχε καταθέσει ότι ο Ντερτιλής υπερηφανεύτηκε για το «σημάδι του».
Μαζί με τον Ιωαννίδη, ο Ντερτιλής αρνιόταν να υποβάλει αίτηση αποφυλάκισης για λόγους υγείας και η Γ΄ Ελληνική Δημοκρατία δεν δεχόταν να τον αποφυλακίσει χωρίς αυτήν την αίτηση. Νομικά υπήρχε μόνο η δυνατότητα της απονομής χάριτος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αλλά ο ίδιος ο πραξικοπηματίας αρνήθηκε να μπει σε αυτή τη λογική -και η απονομή χάριτος χρειάζεται προηγούμενη αίτηση- υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση έπρεπε προηγουμένως να ακυρώσει τις δικαστικές της αποφάσεις. Εγώ θα βγω από τη φυλακή με τους δικούς μου όρους, θα με δικαιώσουν, θα με αποκαταστήσουν και θα βγω με χορδές και τύμπανα», είχε πει στον γράφοντα το 2005.
Τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις διαφορετικών κομμάτων επιχείρησαν, όπως άλλωστε και ο συγκρατούμενός του Στυλιανός Παττακός, να τον μεταπείσουν, προσπαθώντας να δρομολογήσουν την υπό όρους απόλυση. Ο Ντερτιλής έκλεινε ήδη 30 χρόνια στη φυλακή..»

Μάλιστα. Το καραφασισταριό όλων των εποχών(εμφύλιος, Κορέα, με τον Γρίβα στην Κύπρο, χούντα και εν ψυχρώ δολοφόνος του Μυρογιάννη) ήταν απλά ένας «πολύ δύσκολος και επίμονος άνθρωπος».
Μπορεί να το εξηγήσει αυτό στους συγγενείς των θυμάτων του Ντερτιλή ο πάλαι ποτέ αριστερός κ. Τέλλογλου;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.