24.12.12

Eνημέρωση για την αντιφασιστική πρωτοβουλία Κέρκυρας


ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΒΑΘΙΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΟΝ
ενημέρωση για την αντιφασιστική πρωτοβουλία Κέρκυρας
του Πάνου Γεωργακόπουλου, Φοιτητή, μέλος αντιφασιστικής πρωτοβουλίας Κέρκυρας

Σε περιόδους κρίσης ένα μέρος της κοινωνίας έχει τη ροπή να στρέφεται στην ακροδεξιά. Αυτή λοιπόν η τάση που πηγάζει από την ανάγκη για ανάθεση των ευθυνών και τη στροφή προς το μίσος για τους ξένους, τους διαφορετικούς, καθοδηγούμενη από μισάνθρωπες συμμορίες νονών της νύχτας, κάνει επιβεβλημένη την επαγρύπνηση όλων μας ώστε να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας σε αυτούς που το έχουν ανάγκη και να πούμε ένα μεγάλο ΟΧΙ σε κάθε έκφανση φασισμού.

Μετά τις τελευταίες εκλογές η είσοδος της Χρυσής Αυγής στη βουλή επιβεβαίωσε την παραπάνω θέση. Τα αποτελέσματα αυτής είναι εμφανή σε όλη την επικράτεια. Η αντίδραση δεν άργησε να έρθει με τη δημιουργία αντιφασιστικών επιτροπών σε όλη την Ελλάδα.


Στην περιοχή της Κέρκυρας παρότι η παρουσία της Χ.Α. δεν είναι τόσο έντονη όπως στα μεγάλα αστικά κέντρα, υπήρξαν περιστατικά που έκαναν επιβεβλημένη τη δημιουργία αντιφασιστικής επιτροπής. Πρώτα από όλα ο αριθμός των ψήφων της Χ.Α. στις εκλογές στο νομό (4.047), κάποια- ευτυχώς μεμονωμένα- περιστατικά δολοφονικής επίθεσης σε μετανάστες, καθώς και ο εμπρησμός της κατάληψης «Δράκα» σε περιοχή όπου ακούγεται έντονα η δημιουργία γραφείων της νεοναζιστικής οργάνωσης.

Πως αντιδρά το κίνημα στην Κέρκυρα;

Από το προηγούμενο έτος είχε γίνει συζήτηση με διάφορους πολιτικούς φορείς και οργανώσεις της αριστεράς,  για τη δημιουργία αντιφασιστικής επιτροπής. Μάλιστα είχε πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο «στέκι» φοιτητών του Ιονίου Πανεπιστημίου από την φοιτητική παράταξη «Ρωγμή» με το θέμα της ανόδου της Χ.Α. και την αντιμετώπιση των φασιστών.

Έπειτα έγινε μια αντιφασιστική πορεία και μια διαμαρτυρία στην κατάθεση στεφάνων από την Χ.Α. για την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, ωστόσο δεν μπόρεσε να συγκροτηθεί  αντιφασιστική επιτροπή.

Όταν όμως ο αντίπαλος δυναμώνει, έρχεται η στιγμή που πρέπει να συνειδητοποιήσεις πως στον κοινό αγώνα ενάντια στο φασισμό δεν χωρούν μικροπολιτικές διαφορές και ιδεολογικά κολλήματα, ιδίως όταν αυτά δεν πλήττουν σε καμία περίπτωση την «υγεία» του κινήματος. Έτσι και έγινε. Μετά από μια συζήτηση που έγινε σε εκδήλωση της κατάληψης «Ελαία», αποφασίστηκε συνάντηση με σκοπό τη δημιουργία αντιφασιστικής πρωτοβουλίας. Αυτή η συνάντηση έγινε λίγες μέρες πριν από την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου με παρουσία περίπου 70 ατόμων από όλες τις οργανώσεις της αριστεράς, πλην του ΚΚΕ, εκπροσώπους από τον αντιεξουσιαστικό χώρο και αρκετό ανέντακτο κόσμο. Στη συνάντηση αυτή έγινε συμφωνία σε αρκετά σημεία και ορίστηκε η πρώτη δράση της πρωτοβουλίας που ήταν παράσταση διαμαρτυρίας στην κατάθεση στεφάνων την 28η Οκτώβρη, αφού ήταν προγραμματισμένο να καταθέσει στεφάνι και η Χ.Α.

Τι έγινε την 28η;

Τη μέρα εκείνη γίναμε μάρτυρες πρωτοφανών καταστάσεων για τα δεδομένα του νησιού. Καταρχάς δεχτήκαμε απροειδοποίητη επίθεση από διμοιρία ΜΑΤ ενώ απλώς είχαμε σταθεί σε απόσταση 5 μέτρων από τους επισήμους με πανό. Την επίθεση αυτή ακολούθησε ξυλοδαρμός από τα ΜΑΤ συντρόφων και συναγωνιστών, μελών της πρωτοβουλίας, ενώ από την απέναντι μεριά οι αστυνομικές δυνάμεις στέκονταν σε πλήρη αρμονία με τους χρυσαυγίτες. Η επιτυχία όμως ήταν ότι η Χ.Α. δεν κατέθεσε στεφάνι και οι εκπρόσωποί της, λίγοι τον αριθμό, πέρα από εμετικά συνθήματα δεν έκαναν τίποτε άλλο. Η συνέχεια και όσον αφορά την κρατική καταστολή ήταν πέρα από κάθε προηγούμενο καθώς μέλος της αντιφασιστικής πέρασε αυτόφωρο για φωτογραφίες που ανέβασε στο διαδίκτυο με το συμβάν.[i]

17η Νοέμβρη

Αναλογιζόμενοι πως η 17η Νοεμβρίου είναι μια μέρα κομβική για τον αντιφασιστικό αγώνα, η αντιφασιστική πρωτοβουλία Κέρκυρας αποφάσισε το μοίρασμα κειμένου για το ζήτημα του φασισμού και της Χ.Α. , στα σχολεία της Κέρκυρας. Η επιτυχία αυτού του κειμένου ήταν στο γεγονός ότι μπόρεσε να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η Χ.Α. δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα ακόμη γρανάζι του συστήματος. Σε συζήτηση με μαθητές καταλάβαμε ότι μπορέσαμε και τους λύσαμε αρκετές απορίες πράγμα πολύ σημαντικό καθώς ένας από τους βασικούς χώρους επιρροής των φασιστών ηλικιακά είναι η νεολαία.[ii] Επιπλέον η Αντιφαστική Πρωτοβουλία Κέρκυρας συμμετείχε στην πορεία για την επέτειο του πολυτεχνείου με μπλοκ περίπου 80 ατόμων, αριθμός μεγάλος αν σκεφτούμε ότι μέλη οργανώσεων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία καθώς και μεγάλος αριθμός φοιτητών κατέβηκαν σε ξεχωριστά μπλοκ.

Συμπεράσματα και προτάσεις

Αν κάτι πρέπει να κρατήσουμε στο νου για τη μέχρι τώρα πορεία της αντιφασιστικής πρωτοβουλία στην Κέρκυρα είναι ότι παρά τις λίγες μέχρι στιγμής δράσεις της και το λίγο χρόνο λειτουργίας της έχει καταφέρει κάτι εξαιρετικό. Να συσπειρώσει  όλη την αριστερά και τον αντιεξουσιαστικό χώρο κάτω από ένα συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης, χωρίς κανένας να καπελώνει κανέναν. Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν δυνάμεις από την ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α, από το ΣΥ.ΡΙΖ.Α, το Μ-Λ ΚΚΕ, φοιτητικοί σύλλογοι και καταλήψεις, πράγμα που δίνει μεγάλη ώθηση στον ανένταχτο και μέχρι στιγμής αμέτοχο κόσμο να ασχοληθεί.

Στο προσεχές μέλλον, αν η πρωτοβουλία θέλει να συνεχίσει τον αντιφασιστικό αγώνα θα πρέπει να ανοιχτεί περισσότερο στην κοινωνία. Μια από τις βασικές σκέψεις είναι η πραγματοποίηση μοτοπορείας και εκδηλώσεων στη βόρεια Κέρκυρα όπου εντοπίζεται η σημαντικότερη δράση των φασιστών. Επιπλέον σημαντικό είναι και το άνοιγμα που έχει προγραμματιστεί να γίνει με φορείς και σωματεία του νησιού με σκοπό τη διοργάνωση αντιφασιστικού φεστιβάλ.

Πέρα από αυτά η καθημερινή ενασχόληση με το φαινόμενο του φασισμού και η συνεχής παρέμβαση στους κοινωνικούς χώρους συναναστροφής, στους χώρους δουλειάς, και εκπαίδευσης, με ενημέρωση, αντιπληροφόρηση και ουσιαστική αποδόμηση του φασιστικού λόγου και η δημιουργία σχέσεων αλληλεγγύης θα φέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα στο πρόβλημα αυτό.

Γιατί ο φασισμός είναι πρόβλημα, και όχι λύση, και μόνο με αυτόν τον τρόπο πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.