10.12.12

Δίκτυο Αλληλεγγύης στη γειτονιά του Μεταξουργείου



Η προσφορά της Λαικής Αγοράς Μεταξουργείου

Της Ευαγγελίας Αραχωβίτη, μέλος της Αντιφασιστικής επιτροπής Μεταξουργείου- Κεραμεικού- Ακαδημίας Πλάτωνα

Η πιο σημαντική κοινωνική δράση που πραγματοποιείται σε εβδομαδιαία βάση αυτή τη στιγμή στη γειτονιά του Μεταξουργείου από την Αντιφασιστική επιτροπή κατοίκων Μεταξουργείου- Κεραμεικού- Ακαδημίας Πλάτωνα, είναι η στήριξη 9 οικογενειών με τρόφιμα που μας δίνει η ντόπια λαική αγορά κάθε Τρίτη.


Μετά από κάποιες αρχικές συνεννοήσεις που έγιναν με τον προηγούμενο πρόθυμο επόπτη της λαικής αλλά και με προσωπική επαφή με τους ίδιους τους παραγωγούς, καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα σταθερό δίκτυο αλληλεγγύης. Τρόφιμα που περισσεύουν και δεν έχουν πουληθεί παραλαμβάνονται από μέλη της Αντιφασιστικής επιτροπής, στη συνέχεια διαχωρίζονται σε σακούλες και κατόπιν επικοινωνίας με τις οικογένειες έρχονται και τα παραλαμβάνουν οι ίδιοι.

Η δράση αυτή έχει ζωή ένα μήνα περίπου. Ξεκίνησε δειλά δειλά αναπτύσσοντας αρχικά προσωπικές συζητήσεις με τους παραγωγούς της λαικής αγοράς, οι οποίοι τα βγάζουν πέρα δύσκολα, καθώς δέχονται έναν μεγάλο πόλεμο από τα σούπερ μάρκετ, γεγονός που αναδεικνύει την προσπάθεια στήριξης που πρέπει να κάνει κάθε ένας από εμάς για να στηρίξουμε με τη σειρά μας τους ντόπιους μικροπαραγωγούς.

Η λαική αγορά του Μεταξουργείου είναι μία από τις λίγες που τελειώνει στις 5.00 το απόγευμα. Πολλές φορές περνάς στις 4.00 το απόγευμα και βλέπεις πάγκους γεμάτους με τρόφιμα που δεν έχουν καταφέρει να ξεπουλήσουν και αυτοί οι άνθρωποι είναι εκεί από τα χαράματα. “Άμα ο κόσμος δεν έχει λεφτά ούτε για λαική καταλαβαίνεις που έχουμε φτάσει”, λέει ένας παραγωγός με γεμάτο πάγκο παρόλο που είναι 4.00 το απόγευμα. “Δώστε να φάει ο κόσμος. Σε λίγο ούτε φαί δεν θα έχουμε έτσι πως μας έχουν καταντήσει”, λέει ένας άλλος παραγωγός πάντα πρόθυμος να μας δώσει τα λαχανικά του παρόλο που δεν έχει καταφέρει να τα πουλήσει.  Ο κ. Αντώνης παραγωγός άνω των 70 μου τονίζει καλά “Να τα δώσεις μόνο σε Έλληνες αυτά που σου δίνω” και δίνει το έναυσμα να ξεσπάσουν κουβέντες σχετικά με την κοινωνική αδικία που έχει συσπειρωθεί γύρω από τα πρόσωπα των ξένων. “Έχει σημασία αν είσαι Ελληνας ή ξένος όταν πεθαίνεις της πείνας; Στο ίδιο καζάνι θα βράσουμε όλοι πατέρα!” του απαντά ο γιός του δίνοντάς μου 3 σακούλες με μανταρίνια. Μία άλλη παραγωγός εκτός από τα τρόφιμα που μας δίνει πάντα, αυτή τη φορά μας έχει φέρει αρκετές σακούλες με ρούχα και κουβέρτες. “Θα σας φέρω και άλλα ρούχα την επόμενη βδομάδα” μας λέει. Οι σακούλες γεμίζουν, το καροτσάκι του σουπερ μάρκετ που έχουμε μαζί μας αρχίζει να ξεχειλίζει από λαχανικά και φρούτα. “Πάρε όσες σακούλες θες! Άδειασε μου όλο τον πάγκο! Άμα δεν βοηθηθούμε μεταξύ μας αυτοί θα μας βάλουν να σκοτωθούμε μεταξύ μας!” λέει ένα άλλος παραγωγός. Κάποιοι μας φωνάζουν να γυρίσουμε πίσω να μας δώσουν και άλλα τρόφιμα που θέλουν να δώσουν.

Η υποστήριξη των παραγωγών είναι συγκινητική και τους οφείλουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ! Είναι και οι ίδιοι άνθρωποι που τα βγάζουν πέρα δύσκολα, που έχουν φτάσει και αυτοί στο όριο της φτώχειας, που έχουν οικογένειες και το παλεύουν με νύχια και με δόντια για να καταφέρουν να ζήσουν. Άνθρωποι που είναι απογοητευμένοι, θυμωμένοι αλλά που δεν έχουν χάσει την ανθρωπιά τους και την κατανόηση προς το συνάνθρωπο Έλληνα ή ξένο, που υποφέρει όπως και οι ιδιοι.

Κάποιοι κάτοικοι με φιλοακροδεξιές απόψεις, που στην αρχή της δράσης της ανιφασιστικής επιτροπής, μας πέρασαν για Χρυσαυγίτες, στην πορεία μόλις μιλήσαμε μαζί τους και αποκαλύψαμε την ταυτότητά μας ως αντιφασιστική επιτροπή,  μας είπαν ότι δεν μπορούμε να προσφέρουμε και πολλά στη γειτονιά που έχει να αντιμετωπίσει σοβαρά θέματα όπως η πορνεία, η διακίνηση ναρκωτικών και ότι μόνο η Χρυσή Αυγή μπορεί. Τους είπαμε ότι θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο αλληλεγγύης και κοινωνικές δράσεις στήριξης της γειτονιάς. Ήταν αρνητικοί και τα πνεύματα οξύνονταν κάθε φορά που υπήρχε αντιπαράθεση. Μόλις ενημερώθηκαν όμως για τη δράση της λαικής αγοράς και τη συμμετοχή της αντιφασιστικής επιτροπής σε αυτό τον αγώνα στήριξης, κάποιοι αρκετά αρνητικοί στην αρχή άλλαξαν στάση και ζήτησαν ακόμα και τρόφιμα για να τα δώσουν οι ίδιοι σε κόσμο που γνωρίζουν ότι έχει ανάγκη. Αυτό είναι ένα παράδειγμα μίας μερίδας ανθρώπων που είναι προσκείμενοι στη Χρυσή Αυγή όχι επειδή είναι φασίστες αλλά επειδή νιώθουν αβοήθητοι και μπερδεμένοι. Αυτοί οι άνθρωποι συγκινούνται από τη κοινωνική δράση και προσφορά και αρχίζουν να εμπλέκονται οι ίδιοι σε αυτό το έργο της αλληλεγγύης που έχει ξεκινήσει στη γειτονιά.

Εμείς, ως αντιφασιστική επιτροπή κατοίκων, συνεχίζουμε τις προσπάθειες για να εντοπίσουμε οικογένειες και κόσμο στη γειτονιά μας που χρειάζεται βοήθεια, με στόχο να αρχίσουν να εμπλέκονται και οι ίδιοι ενεργά και να προσφέρουν με το δικό τους τρόπο  στο δίκτυο της γειτονιάς που προσπαθούμε να χτίσουμε, είτε είναι άνεργοι είτε εργαζόμενοι. Η κοινωνία μας χρειάζεται επειγόντως δομές και δίκτυα αλληλεγγύης, δράσεις συλλογικές με πυρήνα το “Εμείς” και όχι μόνο το “Εγώ” και έναν πολιτικό προσανατολισμό με βάση τον άνθρωπο και τις πραγματικές του ανάγκες.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.