22.12.12

Βόλος: Ρεσιτάλ αστυνομοκρατίας και αυθαιρεσίας - Δυναμική η αντιφασιστική κινητοποίηση


Του Νίκου Κανελλή

Εδώ και μέρες η Αντιφασιστική Κίνηση Μαγνησίας είχε καλέσει σε αντιφασιστικό συλλαλητήριο (για τη σημερινή μέρα, Σάββατο 22/12) σαν απάντηση στην πρώτη ανοιχτή και διαφημισμένη συγκέντρωση σε δημόσιο χώρο των νεοναζί της Χρυσής Αυγής στο Βόλο. Η συγκέντρωση των φασιστών στην παραλία της πόλης γίνονταν με το υποκριτικό πρόσχημα της διανομής τροφίμων και ρούχων «μόνο σε έλληνες». 

Μια ομάδα περίπου 60-70 ανθρώπων από τον χώρο της αναρχίας είχε συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί στο σημείο της παραλίας όπου οι φασίστες είχαν ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσουν τη διανομή. Χωρίς καμία αφορμή και χωρίς καμία απολύτως αιτία, περίπου στις 10πμ, τα ΜΑΤ περικύκλωσαν τους αντιφασίστες διαδηλωτές και με τη βία τους προσήγαγαν στο αστυνομικό τμήμα χωρίς καμία κατηγορία και μόνη δικαιολογία την «εξακρίβωση στοιχείων». Στην πράξη η αστυνομία «καθάρισε» το χώρο από τους αντιφασίστες για να τον παραδώσει στους νεοναζί. Στη συνέχεια μάλιστα η αστυνομία ανέλαβε την περιφρούρηση και την προστασία των φασιστών. 


Όπως ήταν λογικό, η διαδήλωση της Αντιφασιστικής Κίνησης Μαγνησίας κατευθύνθηκε αρχικά προς το αστυνομικό τμήμα και στη συνέχεια προς το κέντρο της πόλης. Πάνω από 150 διαδηλωτές φώναξαν αντιφασιστικά και αντικυβερνητικά συνθήματα ενώ παράλληλα μοιράζονταν αντιφασιστικές προκηρύξεις. 

Η αστυνομία συνέχισε τις προκλήσεις και την προσπάθεια εκφοβισμού των διαδηλωτών αλλά και των διερχόμενων πολιτών. ΜΑΤ, ΔΙΑΣ, ασφαλίτες και οχήματα της αστυνομίας σχεδόν σε κάθε στενάκι. Οι διμοιρίες των ΜΑΤ που ακολουθούσαν σε απόσταση αναπνοής τη διαδήλωση αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν μόνο κάτω από την κατακραυγή των διαδηλωτών αλλά και των ιδιοκτητών καταστημάτων που είδαν την αστυνομία να στήνει το γνωστό σκηνικό εκφοβισμού. 

Η αντιφασιστική διαδήλωση συνεχίστηκε μέσα από την Ερμού προς τον Άγιο Νικόλαο με σκοπό το μαζικό μοίρασμα αντιφασιστικού υλικού αλλά και την ενημέρωση του κόσμου για τις αδικαιολόγητες και παράνομες προσαγωγές. Η πορεία κατέληξε και πάλι στο αστυνομικό τμήμα και παρέμεινε εκεί ως τις 14:30 περίπου που αφέθηκαν ελεύθεροι όλοι οι προσαχθέντες. 

Από την άλλη, το πανηγύρι που προσπάθησε να στήσει η Χρυσή Αυγή με σκοπό τα τηλεοπτικά πλάνα, αποδείχτηκε μεγάλη «πατάτα». Ο ναζιστής βουλευτής Ηλιόπουλος μίλησε για περισσότερους από χίλιους πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και διάφορα «αντικειμενικά» τοπικά blogs γράψανε ότι ήταν «πολλές εκατοντάδες», όμως οι φωτογραφίες μιλάνε από μόνες τους...Δέκα Χρυσαυγίτες που το έπαιζαν «πολίτες», περιτριγυρισμένοι από άλλους δέκα Χρυσαυγίτες που το έπαιζαν περιφρούρηση και γύρω, γύρω τα ΜΑΤ και οι ασφαλίτες να αποτελούν την πραγματική περιφρούρηση της φασιστοσύναξης. Αυτή ήταν η «επιτυχία» τους. 

Ο λαός του Βόλου αρνήθηκε επιδεικτικά να πάρει οποιαδήποτε «βοήθεια» από τα χέρια των φασιστών που είναι βουτηγμένα στο αίμα. Το αντιφασιστικό κίνημα, παρά τις όποιες αδυναμίες και ανεπάρκειες, έδειξε ότι έχει αντανακλαστικά και ότι δεν θα επιτρέψει στους νεοναζί να σηκώσουν κεφάλι. Τέλος, η αστυνομία έδειξε για άλλη μια φορά τον πραγματικό της ρόλο, αυτόν του προστάτη των φασιστών και του μηχανισμού καταστολής των αγώνων των εργαζομένων και του λαού. Το αντιφασιστικό κίνημα στο Βόλο έδωσε μια σημαντική μάχη αλλά έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά του και για αυτό πρέπει να οργανωθεί καλύτερα και να μαζικοποιηθεί περισσότερο.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.