21.11.12

Ένστολοι κλέβουν μετανάστες!

της Κάτιας Κλείτσα - Θεσσαλονίκη

Στις 15 Νοέμβρη συνελήφθη ειδικός φρουρός την ώρα που με την βοήθεια συνεργού του άρπαζε 1000 ευρώ από έναν Ιρανό! Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν πως ομολόγησε συμμετοχή σε τουλάχιστον 20 αντίστοιχες ληστείες, ενώ η αστυνομία εκτιμά πως πρέπει να συμμετείχε σε πάνω από 100 ληστείες (πιθανά σε συνεργάσια με άλλους ένστολους)! Η μέθοδος που ακολουθούσε ήταν η εξής: Σταματούσε αλλοδαπούς, ζητώντας να του δείξουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα. Όταν οι αλλοδαποί έβγαζαν το πορτοφόλι για να δείξουν τα έγγραφα, ο αστυνομικός τους έπαιρνε τα λεφτά. Αυτά τα περιστατικά, σε συνδυασμό με την περιοχή που συνέβησαν (Αγ. Παντελεήμονας) δημιουργούν ρωγμές στην προπαγάνδα και τα στερεότυπα σε σχέση με τον ρόλο των μεταναστών και των αστυνομικών.Κάνει ξεκάθαρο πως το να είσαι ληστής δεν είναι φυλετικό ζήτημα ούτε θέμα εθνικής καταγωγής. Υπάρχουν πολλοί λόγοι και τρόποι να εγκληματήσεις. Υπάρχουν Έλληνες και ξένοι που θα κλέψουν για να επιβιώσουν, υπάρχουν Έλληνες και ξένοι που συμμετέχουν σε παράνομα κυκλώματα. Η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στο ίδιο το σύστημα  που αφενός οδηγεί κόσμο στην κλοπή και αφετέρου, μέσα από τους μηχανισμούς του καλύπτει ή και στηρίζει τα κυκλώματα. 


Οι ληστείες για τις οποίες κατηγορείται ο ειδικός φρουρός (σε συνεργασία με έναν Έλληνα και έναν Αλβανό), είναι μόνο ένα παράδειγμα συνεργασίας της αστυνομίας με παράνομες πράξεις και κυκλώματα. «Αυτό δε σημαίνει πως όλοι οι αστυνομικοί είναι κλέφτες», θα πουν πολλοί. Και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να συμφωνήσουμε. Από τη στιγμή όμως που δεν αφορίζουμε όλη την αστυνομία βασισμένοι σε κάποια περιστατικά, γιατί είμαστε έτοιμοι να αφορίσουμε όλους τους μετανάστες και να τους κατηγορήσουμε για εγκληματίες;

Δείχνει επίσης πως στις πλάτες των  «παράνομων» μεταναστών παίζονται πολλά παιχνίδια… Παλιότερα, στην Ελλάδα που «αναπτυσσόταν» και στους ολυμπιακούς αγώνες του 2004 οι μετανάστες έπαιζαν τον ρόλο των φτηνών εργατικών χεριών. Σήμερα παίζουν τον ρόλο των «ομήρων», όπου ένας αστυνομικός με την εξουσία της στολής του μπορεί να τους ληστεύει και επειδή δεν έχουν χαρτιά, να μην έχουν την δυνατότητα να το καταγγείλουν! Μένουν έρμαια μίας γραφειοκρατίας που τους κάνει την ζωή ακόμα πιο δύσκολη και ανθρώπων εκπροσώπων του κράτους ή παρακρατικών που προσπαθούν να βγάλουν κέρδος από τα αδιέξοδα τους.

Οι μετανάστες είναι το εξιλαστήριο θύμα μίας κοινωνίας που τη μάθανε να τους κατηγορεί για ότι δεν λειτουργεί. Στην περίοδο που διανύουμε, βλέπουμε τις κυβερνήσεις από τη μία και τους φασίστες της Χ.Α. από την άλλη, να μας οδηγούν σε μία λογική «κανιβαλισμού». Προσπαθούν να μας πείσουν πως οι μετανάστες είναι εχθροί μας και υπεύθυνοι για την φτώχεια την ανεργία, τους χαμηλούς μισθούς. 

Ο μόνος τρόπος που μπορούμε να απαντήσουμε είναι η ουσιαστική αλληλεγγύη και η συνεργασία μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών στους αγώνες για μία καλύτερη κοινωνία. Μία κοινωνία με δουλειά για όλους, χωρίς εκμετάλλευση και «καθαρή» από ρατσιστικές και φασιστικές ιδέες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.