22.11.12

Σύγχρονοι δούλοι στην Αργολίδα από διεθνές κύκλωμα δουλεμπόρων

Αναδημοσιεύουμε απο tanea.gr
Καταναγκαστική εργασία σε κτήματα της Αργολίδας αποκάλυψε η αστυνομία μετά την εξάρθρωση διεθνούς κυκλώματος δουλεμπορίας που έφερνε στην χώρα μας αλλοδαπούς εργάτες που απέδιδαν τα μεροκάματά τους στους δουλέμπορους και διέμεναν σε στάβλους.

Οργανωμένο κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων, τους οποίους χρησιμοποιούσε ως πραγματικούς δούλους για εργασιακή εκμετάλλευση, εξαρθρώθηκε μετά από έρευνες, από το Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, σε συνεργασία με τα Τμήματα Ασφάλειας  Ναυπλίου και 'Αργους. Μετά από συντονισμένη επιχείρηση, συνελήφθησαν χθες το πρωί, στην Αργολίδα και στην Αθήνα τέσσερα μέλη του κυκλώματος, όλοι αλλοδαποί ρουμανικής καταγωγής (δύο άνδρες και δύο γυναίκες ηλικίας 33, 41, 33 και 40 ετών), ενώ αναζητούνται τρεις  ακόμα αλλοδαποί, δύο ρουμανικής και ένας τουρκικής καταγωγής.

Από την αστυνομική έρευνα, που ξεκίνησε μετά από καταγγελία έξι Ρουμάνων, προέκυψε ότι τα μέλη του κυκλώματος έφερναν με ειδικά ναυλωμένα λεωφορεία μέσω τουριστικού πρακτορείου που ανήκει στον Τούρκο ο οποίος αναζητείται, άτομα που
βρίσκονταν σε δεινή οικονομική κατάσταση από την Ρουμανία, με το πρόσχημα ότι θα εργάζονταν σε αγροτικές καλλιέργειες , με 25 ευρώ την ημέρα και δωρεάν διαμονή σε δωμάτια που θα τους παραχωρούσαν οι εργοδότες τους.

Οι αστυνομικοί εξακρίβωσαν ότι πριν από ένα μήνα μετέφεραν με αυτό τον τρόπο 41 εργάτες από την Ρουμανία σε αγροτική περιοχή της Αργολίδας και τους παρέδωσαν σε μέλη του κυκλώματος.

Η σπείρα παρακράτησε τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και τους εγκατέστησε σε εγκαταλελειμμένο στάβλο, με παντελή έλλειψη υγειονομικών εγκαταστάσεων και στον οποίο διαβιούσαν σε άθλιες συνθήκες.

Από την επομένη ημέρα τους ανάγκασαν να εργάζονται επί 12ωρο καθημερινά στη συγκομιδή πορτοκαλιών, χωρίς να τους αποδίδουν τη χρηματική αμοιβή που εισέπρατταν τα μέλη του κυκλώματος από τους εργοδότες τους. Επιπλέον τους υποχρέωναν να εφοδιάζονται από τους ίδιους τρόφιμα χρεώνοντας τους με μεγάλα ποσά, ενώ δεν τους επέτρεπαν να απομακρυνθούν από τον χώρο του στάβλου, για τον οποίο τους χρέωναν με ενοίκιο 50 ευρώ το μήνα κατ' άτομο.

Αφού εντοπίσθηκε το σημείο διέμεναν οι αλλοδαποί εργάτες, οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση κατά την οποία συνελήφθησαν τρία μέλη του κυκλώματος και απελευθερώθηκαν 10 ακόμη υπήκοοι Ρουμανίας, μεταξύ των οποίων και δύο ανήλικοι, που όπως διαπιστώθηκε διαβιούσαν και εργάζονταν κάτω από τις ίδιες συνθήκες.

Την ίδια ώρα στην Αθήνα συνελήφθη η 40χρονη Ρουμάνα, νόμιμη εκπρόσωπος υποκαταστήματος στην Ελλάδα του τουριστικού γραφείου ιδιοκτησίας του αναζητούμενου Τούρκου, που είχε οργανώσει τη μεταφορά.

Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :

- Το χρηματικό ποσό των 10.125 ευρώ.
- 31 ταυτότητες Ρουμανικών Αρχών.
- Πέντε διαβατήρια.
- Ένα  κυνηγετικό όπλο.
- Έξι κινητά τηλέφωνα.
- Πλήθος σημειώσεων με ημερομηνίες, ονόματα και αντίστοιχα ποσά για την είσπραξη αμοιβών του κάθε εργάτη.
- Εισιτήρια τουριστικού γραφείου.

Στα θύματα τα οποία βρίσκονταν σε άσχημη σωματική και ψυχολογική κατάσταση παρασχέθηκε ιατρική βοήθεια, αρωγή και προστασία από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων σε συνεργασία με τη
Αστυνομική Διεύθυνση Αργολίδας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.