24.11.12

Αντιφασιστική δράση, καλλιτέχνες και «καπέλα»

Γράμμα που λάβαμε από τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Σάββα Στρούμπο 



Στους ζοφερούς καιρούς της κρίσης του καπιταλισμού στην Ελλάδα και διεθνώς, μαζί με τις καταστάσεις μαζικής φτώχειας και ανέχειας, το αυγό του φιδιού που για χρόνια επώαζε, έσπασε. Αυτό που γεννήθηκε ξυπνάει μνήμες εποχών βίας και βαρβαρότητας: τάγματα εφόδου, μελανοχίτωνες και ποικίλων ειδών φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής και άλλων ακροδεξιών, ναζιστικών και φασιστικών ομάδων.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ζούμε απαιτεί άμεσα κοινή, ενωτική δράση και συνεργασία φορέων της Αριστεράς, λαϊκών και αντιφασιστικών επιτροπών και όσων ανθρώπων αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της φασιστικής απειλής. Στην προσπάθεια αυτή, οι καλλιτέχνες έχουν τον δικό τους ρόλο να παίξουν, συμβάλλοντας μέσα από το έργο τους στην ευαισθητοποίηση του κόσμου και την ενεργοποίηση των συνειδήσεων, συμμετέχοντας σε ποικίλων ειδών αντιφασιστικά κινήματα και κινητοποιήσεις. 

Μια τέτοια προσπάθεια θεωρήσαμε πως ήταν το κάλεσμα σε καλλιτέχνες από την ΚΕΕΡΦΑ (κίνηση ενωμένοι ενάντια στον φασισμό και τη ρατσιστική απειλή – μετωπικό σχήμα του ΣΕΚ), την Πέμπτη 22 Νοέμβρη στο θέατρο Εμπρός, ώστε να οργανωθεί αντιφασιστική πορεία στις 19/1/’13 και να συνδυαστεί με καλλιτεχνικές δράσεις. Προς δυσάρεστη έκπληξη του κόσμου που βρέθηκε εκεί, η πλειοψηφία των παρευρισκόμενων ήταν στελέχη του ΣΕΚ τα οποία ανταλλάσανε τις μεταξύ τους ενδοκομματικές απόψεις, η αφίσα της πορείας και εκδήλωσης ήταν ήδη έτοιμη με μόνη την υπογραφή της ΚΕΕΡΦΑ και όλοι οι υπόλοιποι το μόνο που είχαμε να κάνουμε ήταν να ακολουθήσουμε την κομματική ντιρεκτίβα που μας δινότανε. Το γεγονός, φυσικά, προκάλεσε αντιδράσεις, οι οποίες απευθύνονταν εις ώτα μη ακουόντων…

Τα παραπάνω δεν έρχονται να αναιρέσουν την ανάγκη οργανωμένης πάλης ενάντια στον φασισμό, ούτε θέλουν να αμφισβητήσουν τη σημασία της πολιτικής ταυτότητας του καθενός. Το πρόβλημα δεν είναι εκεί, αλλά στον τρόπο που οργανώνονται τέτοιες πρωτοβουλίες. Η καπιταλιστική κρίση και η άνοδος του φασισμού δεν αφορούν στη μία ή την άλλη οργάνωση, αλλά σε όλη την κοινωνία και για τον λόγο αυτό απαιτούν άμεσα κοινή και ενωτική δράση πολιτικών φορέων, οργανώσεων, ομάδων, ατόμων, με ανοιχτές και δημοκρατικές διαδικασίες, χωρίς καπελώματα και ηγεμονισμούς.

Στα πλαίσια αυτά στηρίζω τις πρωτοβουλίες που έχουν αυτό το στόχο και αυτή τη λογική όπως για παράδειγμα την συνάντηση καλλιτεχνών και φορέων της Κυριακής 25/11 στις 6.00μμ που καλείται στο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.