28.10.12

Πρωτοβουλία Νέας Σμύρνης ενάντια σε φασισμό, ρατσισμό και κρατική καταστολή


του Πάρη Μακρίδη

Η άνοδος της Χρυσής Αυγής και η όξυνση των επιθέσεων της νεοναζιστικής συμμορίας θέτει ως απόλυτη αναγκαιότητα τη δημιουργία αντιφασιστικών επιτροπών. Όπως και σε άλλες περιοχές, έτσι και στη Νέα Σμύρνη συγκροτήθηκε στα μέσα του Οκτώβρη η «Πρωτοβουλία ενάντια στο φασισμό, το ρατσισμό και την κρατική καταστολή».

Οι πρώτες συζητήσεις είχαν ξεκινήσει ήδη από το Σεπτέμβρη, όταν σύντροφοι που συμμετείχαμε στην «Πρωτοβουλία ενάντια στο φασισμό και τη ρατσιστική βία» της Καλλιθέας θεωρήσαμε αναγκαίο μια ανάλογη προσπάθεια να γίνει και στη Νέα Σμύρνη έτσι ώστε η αντιφασιστική πάλη να «απλωθεί» σε κάθε περιοχή. Μετά από δύο συναντήσεις «προεργασίας», η συνέλευση στις 11/10 αποφάσισε τη δημιουργία της Πρωτοβουλίας. Σε αυτή συμμετέχουν άνθρωποι από διάφορους πολιτικούς χώρους (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΣΥΡΙΖΑ, Ξεκίνημα, αναρχικοί), από τη Λαϊκή Συνέλευση Νέας Σμύρνης, μαθητές, εργαζόμενοι, άνεργοι αλλά και μετανάστες. Τη στήριξη στην Πρωτοβουλία μας έχει δώσει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στο Δήμο Νέας Σμύρνης. Επίσης, «εμμέσως» υπάρχει και η στήριξη της τοπικής ΕΛΜΕ (Καλλιθέας-Νέας Σμύρνης-Μοσχάτου), η οποία έχει μπει μπροστά και «καλύπτει» τις δράσεις της αντίστοιχης Πρωτοβουλίας της Καλλιθέας, με την οποία βρισκόμαστε σε συντονισμό. 


Παρά το γεγονός ότι είμαστε ακόμα στα πρώτα βήματα, έχουν γίνει κάποιες εξωστρεφείς παρεμβάσεις, κυρίως σε σχολεία αλλά και σε λαϊκές. Σκοπός μας είναι η Πρωτοβουλία να μαζικοποιηθεί ακόμα περισσότερο γιατί αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος καταπολέμησης του φασιστικού κινδύνου. Να στηριχτεί ουσιαστικά από μαζικούς φορείς της κοινωνίας και να έρθει σε συντονισμό και με άλλες αντιφασιστικές κινήσεις. Να έρθει ακόμα περισσότερος κόσμος στις συνελεύσεις μας και να διευρύνουμε τις δράσεις μας σε κάθε γειτονιά. Θέλουμε να γίνει «κτήμα» των εργαζόμενων και όλου του λαού η ανάγκη για την πάλη ενάντια στο φασισμό.

Επιπροσθέτως, χρειάζεται να αναλάβουμε δράση. Μεταξύ άλλων, είναι σημαντικό να αναδείξουμε τα ψέματα της Χρυσής Αυγής και να αποκαλύψουμε τη δήθεν αντισυστημική ρητορεία της. Να αναπτύξουμε δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο πληροφόρησης στα σχολεία και τις γειτονιές που θα αφορά κάθε κρούσμα ρατσιστικής βίας. Να μπορέσουμε να κινητοποιούμαστε άμεσα και μαζικά έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε ότι η Νέα Σμύρνη θα παραμείνει καθαρή από φασίστες.

Ακολουθούν τα δύο πρώτα κείμενα της Πρωτοβουλίας, η ιδρυτική «διακήρυξη» και το κείμενο που μοιράστηκε για την 28η Οκτωβρίου.




Η ιδρυτική «διακήρυξη» της Πρωτοβουλίας


Τα τελευταία τρία χρόνια βιώνουμε μια εντεινόμενη επιχείρηση εξαθλίωσης και υποβάθμισης της ζωής μας. Η εκρηκτική ανεργία, η διάλυση του κοινωνικού κράτους, η επιβολή αβάσταχτων φόρων στα λαϊκά εισοδήματα συνθέτουν τη ζοφερή σημερινή πραγματικότητα.

Κυβερνήσεις, Τρόικα και εργοδότες, για να επιβάλλουν αυτή τη βαρβαρότητα επιστρατεύουν την κρατική καταστολή, την εργοδοτική τρομοκρατία, την προπαγάνδα των ΜΜΕ. Τους τελευταίους μήνες βρίσκουν συμπαραστάτη τη φασιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής. Μιας περιθωριακής μέχρι πρότινος οργάνωσης που αναπτύχθηκε στο έδαφος της ρατσιστικής κυβερνητικής πολιτικής,  έχοντας τη στήριξη σημαντικού μέρους της Ελληνικής Αστυνομίας και την ανοχή της Δικαιοσύνης. Μέσα σε 2 μήνες από την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή καταγράφηκαν εκατοντάδες περιστατικά αιματηρών επιθέσεων των νεοναζί σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ απέναντι σε μετανάστες, ομοφυλόφιλους, αναρχικούς, αριστερούς, καλλιτέχνες, φοιτητές, εργαζόμενους, οικογένειες. Πυρπολήθηκαν σπίτια, απειλήθηκαν και δολοφονήθηκαν άνθρωποι, απολύθηκαν εργαζόμενοι, βασανίστηκαν αντιφασίστες. Η ρατσιστική δράση της Χ.Α. αποτελεί την αιχμή του δόρατος μιας πολιτικής που στρέφεται ενάντια στην εργατική τάξη, της οποίας οι μετανάστες αποτελούν το πιο ευαίσθητο κομμάτι.

Απέναντι στην κλιμάκωση της ρατσιστικής βίας και στην επιχείρηση εκφασισμού της κοινωνίας μας ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΑΔΡΑΝΕΙΣ. Στόχος μας είναι η αντιμετώπιση του φασισμού με κάθε τρόπο και σε κάθε επίπεδο :

- με την κατανόηση του φαινομένου και την ανάδειξη του αντιδραστικού και συστημικού ρόλου της Χρυσής Αυγής.
-με τη δημιουργία δικτύου πληροφόρησης στα σχολεία και τις γειτονιές για κάθε κρούσμα ρατσιστικής  βίας.
-με την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης και των αγώνων του λαού μας απέναντι στο φασισμό μέσω πολύμορφων πολιτιστικών εκδηλώσεων.
-με την ανάπτυξη δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης ανεξάρτητα από φυλετικούς και θρησκευτικούς διαχωρισμούς.
-με την άμεση και μαζική κινητοποίηση για την αποτροπή οποιασδήποτε φασιστικής παρουσίας και απειλής στην πόλη μας.
-με την ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την ισότητα των φύλων, την αναγνώριση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, το σεβασμό στο σεξουαλικό προσανατολισμό, την αποδυνάμωση της βίας ως στοιχείου των καθημερινών σχέσεων στην ελληνική κοινωνία.
- με τη συμβολή στη δημιουργία ευρύτερου αντιφασιστικού μετώπου με μαζικούς φορείς της κοινωνίας  

Συγκροτούμε λοιπόν την «Πρωτοβουλία ενάντια στο φασισμό, το ρατσισμό και την κρατική καταστολή στη Νέα Σμύρνη» που αποτελείται από ανθρώπους προερχόμενους από κοινωνικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς χώρους της πόλης μας. Λειτουργούμε στη βάση ανοιχτών συνελεύσεων όπου συζητάμε, αποφασίζουμε και δρούμε συλλογικά. 

Σας καλούμε να συμμετέχετε ενεργά στην προσπάθεια αυτή.

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ




Το κείμενο της Πρωτοβουλίας που μοιράστηκε για την 28η Οκτωβρίου

Σου είπε κανείς ποιοι πραγματικά πολέμησαν το φασισμό και ποιοι ήταν οι Έλληνες που συνεργάστηκαν με τους Ναζί;

Η 28η Οκτωβρίου είναι μέρα μνήμης για αυτούς που πολέμησαν το φασισμό το 1940 και για τους 30.000 Έλληνες αντιστασιακούς που εκτέλεσαν οι Ναζί στην Κατοχή. Αντίθετα με την «επίσημη» εκδοχή των σχολικών βιβλίων η αλήθεια είναι ότι το «ΟΧΙ» δεν το είπε ο δικτάτορας Μεταξάς αλλά ο λαός. Τότε οι φασίστες φορούσαν τις στολές των SS, σήμερα που επανεμφανίστηκαν από τις πιο σκοτεινές σελίδες της Ιστορίας φορούν μαύρες μπλούζες.

Όμως δεν πολέμησαν όλοι οι Έλληνες το φασισμό.

Όταν οι ναζί έκαιγαν χωριά στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο, όταν έστηναν μπλόκα στη Νέα Σμύρνη και Καλλιθέα και στη Νίκαια εκτελώντας μαζικά κατοίκους, κάποιοι άλλοι Έλληνες συνεργάζονταν μαζί τους. Ήταν οι προδοτικές κυβερνήσεις των δοσίλογων, τα Τάγματα Ασφαλείας και οργανώσεις όπως η «Χ» που συμμάχησαν με τους εγκληματίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και όχι με την Αντίσταση και τους αντάρτες του ΕΛΑΣ. Η Χρυσή Αυγή μιλά για «προδότες» αλλά δεν τολμάει να ομολογήσει ότι είναι ο τελευταίος νοσταλγός του Χίτλερ. Είναι αυτοί που θέλουν έναν κόσμο χωρίς ελευθερία και δικαιοσύνη. Είναι αυτοί που σπέρνουν πάντοτε το φόβο ενάντια στον ξένο και το μίσος για όποιον δεν συμφωνεί μαζί τους. Οι φασίστες σιχαίνονται αυτόν που σκέφτεται, αυτόν που παλεύει για τα δικαιώματά του, αυτόν που σηκώνει κεφάλι και στέκεται δίπλα σε κάθε καταπιεσμένο.

Ο φασισμός δεν είναι μαγκιά, είναι δουλεία και σαπίλα.

Δυστυχώς οι φασίστες δεν νικήθηκαν οριστικά. Σήμερα παρουσιάζονται ως αντίπαλοι ενός βρώμικου συστήματος ενώ έχουν τα χέρια τους λερωμένα. Είναι αυτοί που βγήκαν από τον υπόκοσμο της νύχτας και της μαφίας για να μαχαιρώσουν μετανάστες και να τρομοκρατήσουν Έλληνες και ξένους. Είναι αυτοί που τα βάζουν με τα εύκολα θύματα, όπως οι μικροπωλητές αλλά δεν συγκρούονται με τους επιχειρηματίες που βγάζουν τα λεφτά στο εξωτερικό ενώ κόβουν μισθούς και επιδόματα στους εργαζόμενους. Οι φασίστες τρομοκρατούν μαζί με το κράτος και τις πλάτες της αστυνομίας όσους αγωνίζονται ενάντια στο σύστημα που γεννά εξαθλίωση, φτώχεια και ανεργία. Γιατί ο φασισμός θέλει ανθρώπους υποταγμένους. Όπως όμως ο λαός αντιστάθηκε το ’40 κρύβοντας με κίνδυνο της ζωής του τους κυνηγημένους Εβραίους, έτσι θα κάνει και σήμερα προστατεύοντας τους διωκόμενους από τα ρατσιστικά πογκρόμ.

Ο φασισμός μας θέλει κανίβαλους αλλά εμείς δεν θα γίνουμε!

Όπλο των καταπιεσμένων είναι η αλληλεγγύη!

ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΑΠΑΘΗΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ, ΔΡΑΣΕ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ σε ΦΑΣΙΣΜΟ, ΡΑΤΣΙΣΜΟ και ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ
antifaneasmyrni.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.