31.10.12

Οπαδοί ενάντια στο φασισμό

του Γιάννη Παππά


Ένα άρθρο για τους οπαδούς σε αντιφασιστικό μπλόγκ εν μέσω μάλιστα και ποδοσφαιρικής παρακμής; Ίσως φαίνεται λίγο περίεργο για κάποιους, όχι όμως για αυτούς που έχουν ασχοληθεί λίγο παραπάνω και γνωρίζουν οτι κάποια από τα παιδιά στην κερκίδα, δεν είναι προεδροταϊσμένοι αργόσχολοι άλλα άνθρωποι με άποψη και αρκετά ριζοσπαστικοποιημένη πολλές φορές. 


Τελευταία απόδειξη τα παρακάτω πρόσφατα γεγονότα:

Original και Fentagin ενωμένοι εναντίον της Χρυσής Αυγής!

Την προηγούμενη εβδομάδα οι ακροδεξιοί του "Πατριωτικού Συλλόγου και Κέντρου Ελληνικών Μελετών «Θερμοπύλες»" προγραμμάτισαν εκδήλωση στην πλατεία Δέγλερη στον Άγιο Ιερόθεο με ομιλητή τον χρυσαυγίτη βουλευτή Χ. Παππά. Εκεί κοντά μάλιστα φημολογείται οτι η Χ.Α. έχει διάθεση να ανοίξει γραφεία, στα πλαίσια της επέκτασής της στις γειτονιές. Λογάριαζαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο και βρέθηκαν προ εκπλήξεως. Σε διπλανό χώρο στεγάζονται τα γραφεία της Original Περιστερίου, των οργανωμένων οπαδών της ΑΕΚ της περιοχής δηλαδή. Πριν την εκδήλωση των φασιστών λοιπόν, οι οπαδοί της ΑΕΚ συγκεντρώθηκαν εκεί και άνοιξαν και ένα μεγάλο πανό με το ξεκάθαρο μήνυμα προς τη Χρυσή Αυγή: «ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ...»!

Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό ότι οι οργανωμένοι οπαδοί του Ατρομήτου Περιστερίου (Fentagin), γνωστοί για τα ριζοσπαστικά και αντιφασιστικά αντανακλαστικά τους, ήρθαν άμεσα σε επαφή με την original, και μαζί οι οπαδοί των δύο ομάδων σχημάτισαν σε λίγα λεπτά μια δύναμη περιφρούρησης 500 ατόμων! Φυσικά η συγκέντρωση των φασιστών ματαιώθηκε  και θα σκεφτούν πλέον πολύ καλά αν και που θα ανοίξουν τα γραφεία τους. Η ματαίωση αυτή αποτελεί μια μεγάλη δικαίωση των αντιφασιστών οπαδών και είναι ενδεικτική της θρασυδειλίας των χρυσαυγιτών.

Gegen… Lazio!

Την προηγούμενη Πέμπτη έγινε στην Αθήνα το ποδοσφαιρκό ματς Παναθηναϊκος – Λάτσιο (1-1 για την ιστορία). Η Λάτσιο έχει παλιά φασιστική ιστορία στο ιταλικό ποδόσφαριο. Πολύ μεγάλη μερίδα των σκληροπυρηνικών οπαδών της είναι νεοφασίστες και λειτουργούν πολύ προκλητικά. Την κερκίδα τους ‘’κοσμούν’’ διάφορα φασιστικά σύμβολα, επιδίδονται πολύ συχνά σε ρατσιστικά και αντισημιτικά συνθήματα ακόμα και εναντίον παικτών που αγωνίζονται στην ομάδα τους.

Κάθε φορά στα εκτός έδρας ματς δε χάνουν την ευκαιρία να προκαλούν τους αντιπάλους οπαδούς και  γενικότερα φασαρίες κάθε είδους. Ε, σε αυτό το ματς οι οπαδοί τους Παναθηναϊκού τους επιφύλαξαν ‘’θερμή’’ υποδοχή. Συγκεκριμένα, κατά την είσοδο των laziali οπαδών στο χώρο του γηπέδου, οι οπαδοί του ΠΑΟ συγκρούστηκαν μαζί τους και οι Ιταλοί χρειάστηκαν (τι πρωτότυπο!) τη συνδρομή των ΜΑΤ για να μπούν στο γήπεδο, ενώ τέσσερις δεν ήταν τόσο τυχεροί και αντί για το γήπεδο πέρασαν την ώρα τους σε ελληνικό νοσοκομείο.. Στο ημίχρονο, οι οπαδοί του Παναθηναϊκού επανήλθαν έξω απο τη θύρα των Ιταλών. Σίγουρα δεν ήταν και η πιο ευχάριστη εκδρομή για τους υμνητές τους Μουσολίνι.

Οι φασίστες διαχρονικά στρατολογούν μέσα στα γήπεδα και στους συνδέσμους οπαδών και τα τελευταία χρόνια ακόμα πιο έντονα. Υπάρχουν αρκετοί σύνδεσμοι σε διάφορες ομάδες και της Ελλάδας που φασιστοκρατούνται και γίνονται εκκολαπτήρια χρυσαυγιτών. Τα ρατσιστικά κρούσματα είναι όλο και πιο συχνά στα γήπεδα. Χρειάζεται προσοχή και επαγρύπνηση σε όλα αυτά τα φαινόμενα για να μην αφήσουμε τους φασίστες να ‘’παίζουν μπάλα’’ ανενόχλητοι στα γήπεδα.

Σε αυτή την κατεύθυνση υπάρχουν μεγάλοι αντι-ναζί πυρήνες σε Αθήνα και επαρχία και γενικότερα πολιτικοποιημένοι οπαδοί που μέσα από την αγάπη τους για το ποδόσφαιρο και την ομάδα τους, εκφράζονται κοινωνικά και πολιτικά με συμμετοχή τους σε πορείες και απεργίες,  με κινήσεις αλληλεγγύης, με την εναντίωση τους στο πολιτικό σύστημα και το δεκανίκι του, τους φασίστες. Ενδεικτικές περιπτώσεις οι Navajo (Παναχαϊκή), Che Guevara Club (Πανσσεραϊκός), Αυτόνομη Θύρα 10 (Ηρακλής), Agrinio6 (Παναιτωλικός) αλλά και πολλοί άλλοι οργανωμένοι ή σκόρπιοι οπαδοί σε πολλές ομάδες.

Ο αντιφασιστικός αγώνας και η ενημέρωση ενάντια στο φασιστικό φαινόμενο χωράει και πρέπει να βρίσκεται παντού, στη γειτονιά μας, στο σχολείο μας, στη σχολή μας, στο χώρο εργασίας μας και στο γήπεδο! Όλοι μαζί να σβήσουν οι ναζί!

4 σχόλια:

  1. Να προσθέσω επίσης τους Alternatives (Εργοτέλης), ΑΠΕΙ ΡΩΤΑΝ (ΠΑΣ Γιάννινα), Green Ghetto (Αγροτικός Αστέρας) όπως επίσης και πολλούς ακόμα οπαδούς (πυρήνες ή συνδέσμους) σε διάφορες άλλες επαρχιακές (και μη) ομάδες καθώς και τη σημαντική δράση των Radical Fans United για τον συντονισμό των από πάνω.

    Καλή συνέχεια και στις ομάδες (Αυτόνομη Ποδοσφαρική Ομάδα Πάτρας και Προοδευτική/Έκρηξη Τούμπας) που φτιάχτηκαν σε διαφορετική βάση από ό,τι τα υπόλοιπα σωματεία.

    Τα γήπεδα μας ανήκουν!


    ΥΓ. Διορθώστε το Αγρίνιο. Είναι Warriors-Θύρα 6 ο σύνδεσμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. + Rude Boyz του Ηλυσιακου και οι Barbarians του Λεβαδειακου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επίσης και ΑΠΕΙ ΡΩΤΑΝ του ΠΑΣ Γιάννενα έχουν αντιφασιστική ιδεολογία και οι Sick Boys της Ξάνθης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι Blue Vayeros είναι αντιναζί, όχι οι ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ. Κι οι Super3 και Ιερολοχίτες είναι αντιναζί. Στους Ιερολοχίτες οργανώνει την κερκίδα ο Λεωνίδας (Λεό), που είναι μαύρος από τα νησιά Μπαρμπάντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.