18.11.23

Μαζική και μαχητική η πορεία στο Βόλο για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου




Antinazi Zone Βόλου 


Με μεγάλη συμμετοχή και δυναμικό παλμό πραγματοποιήθηκε και στο Βόλο η πορεία για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. 

Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Θόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δυναμικό παρών έδωσε η μαθητική και φοιτητική νεολαία αλλά και άνθρωποι μεγαλύτερων ηλικιών, κυρίως εργαζόμενοι/ες. 


Η αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη, η αντίθεση στη γενοκτονία που διαπράττει το κράτος του Ισραήλ, η αντίθεση στην ελληνική κυβέρνηση που συγκαλύπτει και στηρίζει τα εγκλήματα πολέμου, η πάλη ενάντια στην αυταρχική και ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ,  η ανάγκη για μαζική αντιφασιστική πάλη ήταν τα κύρια πολιτικά στοιχεία στα πανό και τα συνθήματα των φοιτητικών συλλόγων, των εργατικών σωματείων, των κομμάτων και των οργανώσεων της Αριστεράς, του αναρχικού χώρου, των κινηματικών συλλογικοτήτων. 


Αρνητικό στοιχείο, που πρέπει να ξεπεραστεί στο μέλλον, ήταν το γεγονός ότι παρότι η συγκέντρωση στο Θόλο του Πανεπιστημίου ήταν ενιαία και σε αυτή συμμετείχαν όλα τα ρεύματα του μαζικού κινήματος, η πορεία διαιρέθηκε σε τρία μέρη κατά την εξέλιξή της στη Δημητριάδος. 


Το γεγονός αυτό αντανακλά το χρόνιο και βαθύ πρόβλημα του μη συντονισμού ανάμεσα στις οργανώσεις του κινήματος. Ο συντονισμός ανάμεσα στα πολιτικά ρεύματα, παρά τις πολιτικές διαφορές που υπάρχουν και είναι σημαντικές (αυτό που ονομάζεται ενιαίο μέτωπο), είναι τεράστιας σημασίας για να μπορέσει το μαζικό κίνημα της νεολαίας και της εργατικής τάξης να πετύχει νίκες. Βεβαία, εκτός από συντονισμό είναι απαραίτητες τόσο οι πλατιά δημοκρατικές διαδικασίες αλλά και ένα μαχητικό-ανατρεπτικό σχέδιο πάλης που να στοχεύει σε πραγματικές νίκες και όχι απλά σε εκτονώσεις. Ένα σχέδιο πάλης που να βάζει στο στόχαστρο εκτός από την κυβέρνηση του Μητσοτάκη το ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης, τον καπιταλισμό. 


Το Antinazi Zone στο Βόλο συμμετείχε με το δικό του μαχητικό μπλοκ στην πορεία του Πολυτεχνείου. Τις ημέρες πριν την πορεία προσπαθήσαμε να αναδείξουμε την πραγματική σημασία της εξέγερσης του Νοέμβρη του 73, ως ένα γεγονός με επαναστατικά και ταξικά χαρακτηριστικά που αποτέλεσε τομή στην πρόσφατη ιστορία του μαζικού λαϊκού κινήματος στη χώρα μας και συνεχίζει να εμπνέει και να οδηγεί τους αγώνες του σήμερα. 





Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήσαμε εκδήλωση-συζήτηση το Σάββατο 11 Νοεμβρίου, στην οποία μίλησαν ο σ. Αντώνης Νταβανέλος (στέλεχος της ΔΕΑ που συμμετείχε στην εξέγερση) και ο σ. Τάκης Γιαννόπουλος (Antinazi Zone και Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας -Πειραιά). Στην εκδήλωση συμμετείχαν περίπου 25 συναγωνιστές/στριες όλων των ηλικιών και ένα βασικό συμπέρασμα ήταν ότι η μαζική εξέγερση του Πολυτεχνείου - που ξεκίνησε από την νεολαία αλλά αγκαλιάστηκε από ευρύτερα εργατικά και λαϊκά στρώματα - ανέτρεψε τα σχέδια της Χούντας για μια ελεγχόμενη μετάβαση στη «δημοκρατία» όπως έγινε ιστορικά στη Χιλή, την Τουρκία κα και έβγαλε στο προσκήνιο την τεράστια δύναμη των λαϊκών μαζών. 


Εμπνευσμένοι/ες από τη φλόγα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου συνεχίζουμε με μεγαλύτερη όρεξη την πάλη ενάντια στο νεοφασισμό και την ακροδεξιά, ενάντια στην αυταρχική και ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ κι ενάντια στο σύστημα που γεννά φτώχεια, πολέμους και φασισμό. Πάρτε μέρος σε αυτό τον αγώνα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.