20.5.21

«Μαζί ή Τίποτα» του Φατίχ Ακίν: Η δίκη των νεοναζί στη Γερμανία και η σχέση τους με την Χρυσή Αυγή


Συγκινητική, αιχμηρή, και εξαιρετικά επίκαιρη, η ταινία του καταξιωμένου σκηνοθέτη Φατίχ Ακίν - «Μαζί, Ποτέ», «Η Άκρη του Ουρανού», «Soul kitchen», «Ο Ήχος της Πόλης» - έρχεται για να αφηγηθεί μια ιστορία απώλειας και εκδίκησης. Ο Γερμανός σκηνοθέτης τουρκικής καταγωγής, διερευνά τη δική των νεοναζί και και τη σύνδεση τους με την Χρυσή Αυγή. Εξαιρετική στον πρωταγωνιστικό ρόλο η Νταϊάν Κρούγκερ, στην καλύτερη ερμηνεία της καριέρα της. Προβάλλεται σε Ά Τηλεοπτική Μετάδοση.

«Είμαι κατά κάποιον τρόπο ο «άλλος» (στη Γερμανία) με το background μου. Έχω μαύρα μαλλιά, οι γονείς μου είναι από την Τουρκία. Κάπως έτσι, είμαι ο τέλειος στόχος για αυτές τις ξενοφοβικές επιθέσεις. Πριν μερικά χρόνια, υπήρχε μια λίστα, ένα website με το όνομα «Nuremburg 2.0» με ονόματα πολιτικών και καλλιτεχνών. Το όνομα μου ήταν σε αυτή τη λίστα, ως στόχος των νεοναζί. Αυτό με οδήγησε στο να γράψω και να κινηματογραφήσω (την ταινία) επειδή είμαι πιθανός στόχος αυτών των ομάδων. Αυτό που έκανα με αυτήν την ταινία ήταν ενός είδους αντεπίθεσης.» - Φατίχ Ακίν



Μια γυναίκα καταδύεται στην κόλαση μετά τον θάνατο του συζύγου και του γιου της σε βομβιστική επίθεση και αναδύεται στο καθαρτήριο, επιζητώντας την τιμωρία των δύο νεοναζί που κρύβονται πίσω από το αποτρόπαιο έγκλημα.

Το οδυνηρό αυτό ταξίδι με μόνη καύσιμη ύλη την οργή και το πένθος, μετατρέπεται μέσα από τον φακό του Φατίχ Ακίν σε ένα σαφές, ριζοσπαστικό πολιτικό σχόλιο, που φιλοδοξεί να διαλύσει την ομίχλη της εποχής.


Μια αιχμηρή ιστορία εκδίκησης, επίκαιρη και καθηλωτική, η ταινία του καταξιωμένου δημιουργού τιμήθηκε με Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, ενώ η πρωταγωνίστρια Νταϊάν Κρούγκερ απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών.

Έναν χρόνο μετά το νεανικό road trip «Βερολίνο, Αντίο» (Tschick - 2016), ο αξιόλογος σκηνοθέτης Φατίχ Ακίν, επιστρέφει δριμύτερος με το φιλμ: «Μαζί ή Τίποτα» (In the Fade / Aus dem Nichts - 2017).



«Άρχισα να κάνω έρευνα σχετικά με την έννοια της εκδίκησης. Υπάρχει πραγματικά; Ποιος θα την αποζητούσε; Θα την αποζητούσα κι εγώ; Η Κάτια έχει τον δικό της ηθικό κώδικα, τον δικό της ορισμό για τη δικαιοσύνη. Με αυτήν την έννοια η Κάτια συμβολίζει κάτι αδρανές μέσα σε όλους μας - κάτι που πρέπει πάντα να παραμένει αδρανές. Δε με ενδιέφερε η οπτική γωνία των δολοφόνων. Ήμουν πολύ ξεκάθαρος για το πού ήθελα να στρέψω το ενδιαφέρον μου, την ευαισθησία μου. Το «In the Fade» εξελίχθηκε σε μια πολύ προσωπική ταινία για μένα.Παρόλο που πρόκειται για μια ξανθιά, γαλανομάτα Γερμανίδα, ο χαρακτήρας της Κάτια είναι το alter ego μου. Η ταινία μιλά για το οικουμενικό συναίσθημα της θλίψης και τα πολλά της επίπεδα.» - Φατίχ Ακίν

Ο Φατίχ Ακίν, είναι ένας ιδιαίτερα αξιόλογος σκηνοθέτης το έργο του οποίου αξίζει αναμφισβήτητα την προσοχή του θεατή. Ένα κινηματογραφικό σύμπαν, σκληρό, ρεαλιστικό, μα πάνω απ' όλα ανθρώπινο.

Στο φιλμ «Μαζί ή Τίποτα», παρακολουθούμε την ζωή της Κάτια, η οποία μοιραία καταρρέει, όταν ο κουρδικής καταγωγής σύζυγός της, Νούρι και ο μικρός τους γιος, Ρόκο, σκοτώνονται σε μια βομβιστική επίθεση. Με τη βοήθεια φίλων και συγγενών, η Κάτια καταφέρνει να αντέξει το σοκ και προσπαθεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της.



Όμως, η αναζήτηση των ενόχων και η διαλεύκανση των κινήτρων πίσω από τη δίχως νόημα τραγωδία περιπλέκει το πένθος της Κάτια και κρατά ανοιχτές τις πληγές της. Ο Ντανίλο, δικηγόρος και καλύτερος φίλος του Νούρι, εκπροσωπεί την Κάτια στην δίκη που ακολουθεί, απέναντι σε δύο υπόπτους.

Πρόκειται για ένα νεαρό ζευγάρι που κινούνταν σε νεοναζί κύκλους, με διεθνείς διασυνδέσεις. Η απόφαση του δικαστηρίου οδηγεί την Κάτια στα άκρα, αλλά δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική: απαιτεί δικαιοσύνη.

Η ταινία λαμβάνει χώρα στην γερμανο-τουρκική κοινότητα του Αμβούργου. Η έκρηξη μιας βόμβας οδηγεί μία γυναίκα να αναζητήσει εκδίκηση για την οικογένειά της. Η γεννημένη στην Γερμανία, Ντάιαν Κρούγκερ πρωταγωνιστεί, ενώ στο καστ συναντάμε επίσης, τον Ντένις Μοσκιάτο, τον Νούμαν Ακάρ και τον Ούλριχ Τουκούρ. Σε ρόλο έκπληξη βρίσκουμε και τον καταξιωμένο Έλληνα σκηνοθέτη, Γιάννη Οικονομίδη.


Εμπνευσμένος από μια σειρά δολοφονιών από νεοναζί με θύματα οκτώ Τούρκους, έναν Έλληνα και μια Γερμανίδα αστυνομικό, καθώς και μία από τις μεγαλύτερες μεταπολεμικές δίκες στην ιστορία της Γερμανίας, ο Φατίχ Ακίν στήνει δεξιοτεχνικά ένα δραματικό θρίλερ που σοκάρει το κοινό, με το αμφιλεγόμενο φινάλε, αλλά και με το επίκαιρο θέμα του.



Άξια σύμμαχός του σε αυτό το κινηματογραφικό ταξίδι, η Νταϊάν Κρούγκερ, η οποία δίνει την καλύτερη ερμηνεία της καριέρας της ως μια γυναίκα που χάνει την οικογένειά της σε μια τυφλή τρομοκρατική επίθεση και ξεκινά ένα σκοτεινό ταξίδι μέσα από τη θλίψη, την οργή και τη δίψα για δικαιοσύνη.

Η ταινία «Μαζί ή Τίποτα» έφτασε μέχρι την shortlist με τις εννέα τελικές Υποψηφιότητες για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, αλλά δυστυχώς δεν κατάφερε να περάσει στην τελική πεντάδα.

Ένα μεγάλο μέρος της ταινίας, γυρίστηκε στην Αττική - Μαραθώνας, Σούνιο, Βαρυπόμπη - καθώς σημαντικός αριθμός Ελλήνων συντελεστών δούλεψαν για την ολοκλήρωση της ταινίας, ενώ σε χαρακτηριστικούς ρόλους συμμετέχουν ο σκηνοθέτης Γιάννης Οικονομίδης και η Γιούλα Μπούνταλη.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε, ότι μετά την Ά Τηλεοπτική της Μετάδοση, την Τετάρτη 19 Μαΐου, στις 22:00 στην ΕΡΤ2, η ταινία «Μαζί ή Τίποτα / Aus dem Nichts / In the Fade» του Φατίχ Ακίν, θα παραμείνει διαθέσιμη για δωρεάν θέαση, στην διαδικτυακή ταινιοθήκη του ERTFLIX.



Μαζί ή Τίποτα / Aus dem Nichts / In the Fade
Σκηνοθεσία: Φατίχ Ακίν
Σενάριο: Φατίχ Ακίν
Πρωταγωνιστούν: Ντάιαν Κρούγκερ, Ντένις Μοσκίτο, Γιοχάνες Κρις, Ούλριχ Τουκούρ
Φωτογραφία: Ράινερ Κλάουσμαν
Μοντάζ: Αντριου Μπερντ
Μουσική: Τζος Χομ
Έτος Παραγωγής: 2017
Χώρα Παραγωγής: Γερμανία, Γαλλία
Διάρκεια: 106 λεπτά
Προβάλλεται την Τετάρτη 19 Μαΐου, στις 22:00 στην ΕΡΤ2, σε Ά Τηλεοπτική Μετάδοση

Γράφει: Γιώργος Ρούσσος
Πηγή:tvxs













 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.