10.3.21

20 ΜΑΡΤΗ 2021: Αλληλεγγύη σε Προσσφυγες και Μετανάστες/τριες






 Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες/τριες


Αντίσταση στις ρατσιστικές πολιτικές, τον εθνικισμό και τον φασισμό


Το Σάββατο 20 Μάρτη 2021 διαδηλώνουμε την αλληλεγγύη μας σε πρόσφυγες και μετανάστες/τριες που αγωνίζονται να επιβιώσουν παρά και ενάντια στον πόλεμο που τους έχει κηρύξει η Ευρώπη – Φρούριο και η Ελλάδα – Κρατητήριο. 5 χρόνια μετά τη ρατσιστική συμφωνία ΕΕ-Ελλάδας-Τουρκίας, αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές οργανώσεις και συντονισμοί, προσφυγικές και μεταναστευτικές συλλογικότητες, εργατικά συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι, τοπικές κινήσεις, πρωτοβουλίες αλληλεγγύης σε προσφυγ(ισσ)ες και μετανάστ(ρι)ες ενώνουμε τη φωνή μας ενάντια στις δολοφονίες και τις παράνομες επαναπροωθήσεις στα σύνορα, για να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της ντροπής, για να μεταστεγαστούν οι πρόσφυγες σε διαμερίσματα και δωμάτια στις πόλεις, για ισότιμη πρόσβαση όλων στην υγειονομική περίθαλψη εν μέσω πανδημίας καθώς για δικαίωμα στην εκπαίδευση για όλα τα παιδιά. Λιγους μήνες μετά την καταδίκη της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής απαντάμε στις ρατσιστικές επιθέσεις φασιστικών και ακροδεξιών ομάδων σε σχολεία που φοιτούν προσφυγόπουλα και σε δομές στέγασης προσφύγων. Διεκδικούμε λεφτά για στέγαση, υγεία και παιδεία αντί για εξοπλιστικές αγορές του αιώνα. Αντιστεκόμαστε στις φιλοπόλεμες και εθνικιστικές κραυγές. Για την ειρήνη, τη φιλία και την συνεργασία όλων των λαών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Μας κινητοποιούν οι απάνθρωπες εικόνες των θαμμένων στο χιόνι σκηνών των ξεπαγιασμένων προσφύγων στα στρατόπεδα των νησιών και της ενδοχώρας που εναλλάσσονται με τις εικόνες των πλημμυρισμένων ανθρώπων σε άθλια καμπ όπως του Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης. Μας εξοργίζουν οι συνεχιζόμενες καταγγελίες για τις παρανομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στα νησιά και στον Έβρο παρά και ενάντια σε κάθε έννοια διεθνούς προστασίας και δικαίου της θάλασσας τις οποίες Έλληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι καμώνονται πως δεν γνωρίζουν. Οι εξώσεις αναγνωρισμένων προσφύγων, σε μεγάλο ποσοστό ευάλωτων ομάδων, από δομές και διαμερίσματα εν μέσω πανδημίας. Η απάνθρωπη εφαρμογή του δόγματος «Μένουμε Σπίτι» στις άθλιες προσφυγικές δομές μαζί με την απουσία ακόμα και της στοιχειώδους υγειονομικής προστασίας των έγκλειστων ανθρώπων. Η κοροϊδία περί «Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού» (ΠΑΑΥΠ) που αντικατέστησε τον ΑΜΚΑ για τους αιτούντες άσυλο και ακόμα δεν έχει αποδοθεί στους δικαιούχους. Η ανυπαρξία υλικοτεχνικής υποστήριξης των προσφυγόπουλων που μαζί με τα παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών αποκλείονται ακόμα και από την προβληματική «εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση» με πρακτικό αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση της μαθητικής διαρροής. Οι πανηγυρισμοί του κ. Μηταράκη πως «κατάφερε» να μειώσει φέτος τις προσφυγικές «ροές» κατά 80% σε σχέση με πέρισυ, όσο και η εξώφθαλμα «αποτρεπτική πολιτική» του βίου – αβίωτου, που επιφυλάσσεται στην ενδοχώρα αποτελούν για εμάς αιτίες αλληλεγγύης και αντίστασης στις απάνθρωπες ρατσιστικές πολιτικές. Στις 20 Μάρτη ενώνουμε τη φωνή μας με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες-τριες και στέλνουμε δυνατά το μήνυμα πως δεν είναι μόνοι.


Η καταδίκη της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής ήταν μια μεγάλη νίκη του αντιφασιστικού κινήματος των προηγούμενων χρόνων. Όμως ούτε όλοι οι αρχιναζί βρίσκονται ακόμα στη φυλακή (βλέπε Λαγός, Παππάς κλπ), ούτε έχει αναστείλει τη λειτουργία της η εν λόγω συμμορία, που συνεχίζει να διατηρεί γιάφκες και ιστοσελίδες μαζί με μερικές δεκάδες δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους. Αυτά θα ήταν μικρότερης σημασίας αν οι ρατσιστικές και εθνικιστικές πολιτικές της κυβέρνησης δεν έτρεφαν παλιές και νέες ακροδεξιές και φασιστικές ομάδες να συνεχίζουν ρατσιστικές επιθέσεις σε σχολεία όπως της Μυτιλήνης αξιώνοντας τον αποκλεισμό των προσφυγόπουλων. Ή στον Έβρο, στο πλευρό νεοπροσληφθέντων συνοριοφυλάκων και στρατιωτικών μονάδων στο όνομα της αποτροπής νέων εισόδων κατατρεγμένων εξαθλιωμένων ανθρώπων. Στις 20 Μάρτη ορθώνουμε τείχος αντίστασης στο φασισμό, απαιτώντας να κλείσουν οι «εκκρεμότητες» της δίκης της Χρυσής Αυγής, να σταματήσουν οι ρατσιστικές επιθέσεις, να ανατραπούν οι πολιτικές που συνεχίζουν να θρέφουν παλιά και νέα αυγά του φιδιού. Να μην αποφυλακιστούν οι καταδικασμένοι Χρυσαυγίτες εν’ όψει της εκδίκασης της υπόθεσης της εγκληματικής οργάνωσης σε δέυτερο βαθμό.


Στις 20 Μάρτη διαδηλώνουμε ενάντια στον πόλεμο, στον ιμπεριαλισμό και στον εθνικισμό. Η ελληνοτουρκική διαμάχη περί χωρικών υδάτων και θαλασσίων ζωνών φέρνει τους λαούς της περιοχής ένα βήμα πιο κοντά σε θερμά επεισόδια ή ακόμα και στον πόλεμο, ενώ γιγαντώνει τους εξοπλισμούς σε βάρος των κοινωνικών δαπανών σε καιρούς πανδημικής κρίσης της δημόσιας υγείας. Οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί (με ΗΠΑ, Ισραήλ και Αίγυπτο) στους οποίους εντάσσονται η Ελλάδα και η Κύπρος, κάθε άλλο παρά διασφαλίζουν την ειρήνη στην περιοχή. Στον Έβρο και στα νησιά, η στρατιωτικοποίηση και οι ένταση του ανταγωνισμού στοιχίζουν τη ζωή προσφύγων και μεταναστών που χρησιμοποιούνται και από τις δύο πλευρές των συνόρων ως εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής και γεωστρατηγκών σχεδιασμών, και διεκδίκησης θαλασσίων ζωνών εκμετάλλευσης, έρευνας και διάσωσης. Συμπληρώνεται ένα έτος από τα δραματικά γεγονότα στον Έβρο που το «εθνικό μέτωπο» κυβέρνησης-αντιπολίτευσης-ΜΜΕ-Στρατού-Αστυνομίας-Εθνοφυλάκων και όλης της Ακροδεξιάς «αναχαίτισε» πρόσφυγες-μετανάστες, βρίσκοντας το ελληνικό κράτος έτοιμο από καιρό καθώς το Δεκέμβρη του 2020 ψηφίστηκε ο Νόμος για την εμπλοκή του Στρατού σε ζητήματα «εσωτερικής ασφάλειας» και προέβλεπε κοινά περίπολα Στρατού-Συνοριοφυλάκων ενάντια σε πρόσφυγες. Η επιδίωξη αναβάθμισης του ελληνικού κράτους ως «εγγυητή του απαραβίαστου των συνόρων της Ευρώπης Φρούριο» από τους πρόσφυγες και η μετατροπή της Ελλάδας σε Πολεμικό Ορμητήριο των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ ενώ ο Ελληνικός Στρατός θα συμμετέχει περισσότερο και ενεργότερα σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις (συνομιλίες για αποστολή στρατού σε Μάλι και Σαουδική Αραβία), σημαίνει συστηματοποίηση των Επαναπροωθήσεων από Λιμενικό – Πολεμικό Ναυτικό και επέκταση του Τείχους του Αίσχους στον Έβρο, σημαίνει ο Πρόσφυγας να αντιμετωπίζεται ως Απειλή και Εισβολέας.Στις 20 Μαρτίου κινητοποιούμαστε ενάντια στις εξοπλιστικές δαπάνες και τις προσλήψεις δεκάδων χιλιάδων Μισθοφόρων Στρατιωτών-Στρατιωτικών-Συνοριοφυλάκων, την αύξηση της Στρατιωτικής θητείας και την επιδίωξη Στράτευσης φτωχών γυναικών-ανδρών στα 18, στις περιβαλλοντοκτόνες ΑΟΖ και στον εθνικισμό. Απαιτούμε ανοιχτά σύνορα για την προσφυγιά, όπως προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες και οι διεθνείς κανόνες έρευνας και διάσωσης.


Απέναντι στα ρατσιστικά μέτρα, στις φιλοπόλεμες πολιτικές και στον φασισμό, ενώνουμε τη φωνή μας με τους. Με το κίνημα αλληλεγγύης στα θύματα της φτώχειας και του πολέμου. Με τα σωματεία των εκπαιδευτικών και των νοσοκομειακών γιατρών που αντιστέκονται στις πολιτικές εξαίρεσης ανθρώπων από την δημόσια υγεία και παιδεία.


Διεκδικούμε: Να σταματήσουν οι πνιγμοί των ανθρώπων στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Να κλείσουν τα άθλια προσφυγικά hot-spot στα νησιά και να μην κατασκευαστούν νέες φυλακές. Να μεταφερθούν οι πρόσφυγες από τα νησιά στην ενδοχώρα, να τους παρασχεθεί άσυλο και στέγη σε ανθρώπινες συνθήκες. Να σταματήσουν οι παράνομες επαναπροωθήσεις χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών-τριών στον Έβρο και στο Αιγαίο. Νομιμοποίηση των μεταναστών-τριών που ζουν στη χώρα. Ίσα και πλήρη δικαιώματα στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη και τη νοσηλεία σε όλους και όλες. Ισότιμη πρόσβαση των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών-τριών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ίσα δικαιώματα στην κοινωνική πρόνοια. Γενναία αύξηση των κονδυλίων για σχολεία και νοσοκομεία με διορισμούς εκπαιδευτικών, γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, ικανούς να καλύψουν όλους τους κατοίκους της χώρας. Σε συνέχεια της καταδίκης της Χρυσής Αυγής απαιτούμε να κλείσουν όλα τα γρεφεία της και οι ιστοσελίδες της, να αποπεμφθούν οι νεοναζί δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, να συλληφθούν όσοι ναζί διαφεύγουν τη σύλληψη, να μην αποφυλακιστούν οι καταδικασμένοι φασίστες μέχρι την δίκη τους σε δεύτερο βαθμό. Σε πείσμα των σειρήνων των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών της Ελλάδας και του εθνικισμού, διεκδικούμε την απεμπλοκή της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό άξονα ΗΠΑ-Ισραήλ-Αιγύπτου. Το κλείσιμο των βάσεων του ΝΑΤΟ στην χώρα και την έξοδο από το ΝΑΤΟ. Τη δραστική μείωση των εξοπλιστικών δαπανών με αντίστοιχη γενναία αύξηση των κοινωνικών δαπανών. Την ακύρωση των περιβαλλοντοκτόνων σχεδίων εξόρυξης υδρογονανθράκων από το Αιγαίο, το Ιόνιο και την Κρήτη, καθώς και της διέλευσης των αγωγών φυσικού αερίου των πολυεθνικών από το ελληνικό έδαφος.


Στις 20 Μάρτη, θα είμαστε όλοι-ες στο Σύνταγμα στις 2 μ.μ. σε ένα συλλαλητήριο αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες/τριες. Για έναν κόσμο χωρίς ρατσισμό, φασισμό, ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, πόλεμο και εθνικισμό!


Μέχρι στιγμής, συνδιοργανώνουν (ο κατάλογος της διοργάνωσης παραμένει ανοιχτός): 

Antinazi Zone – ΥRE 

Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος» 

Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών 

Κίνηση “Απελάστε τον Ρατσισμό” 

Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Αλληλεγγύης Ιλίου 

Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Αλληλεγγύης Κ. Πατησίων – Αχαρνών 

Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών 

Στέκι Μεταναστών 

Συντονισμός για το ΠΡΟσφυγικό-ΜΕταναστευτικό   


Στηρίζουν:   


Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση «Ξεκίνημα» 

Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα 

Επιτροπή Δικαιωμάτων Λαϊκής Ενότητας 

Επαναστατικό Εργατικό Κόμμα 

Πολιτική Οργάνωση «Κόκκινο Νήμα» 

ΝΑΡ γα την Κομμουνιστική Απελευθέρωση 

Νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση


1 σχόλιο:

  1. 21 Μαρτίου η παγκόμια ημέρα κατά του ρατσισμού
    20 την κάνανε διάφοροι δικοί σας ,βγάζοντας το 21 δηλαδή που θεωρείται
    της ΑΕΚ(θύρα).
    Το ΚΕΡΦΕΕΑ που μάλλον αυτό διοργάνωσε πρώτο τις πορείες
    αναγράφει:
    Σάββατο 20 Μαρτίου 2021 στις 12.00

    Θεσσαλονίκη

    άγαλμα Βενιζέλου
    Εγνατία και Αριστοτέλους


    20 Μάρτη Διεθνής μέρα δράσης κατά του ρατσισμού & του φασισμού

    Στις 20 Μάρτη ξεσηκωνόμαστε στην Ελλάδα και σε όλο τον Πλανήτη ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό!

    Αυτά λένε στην ...Θεσσαλονίκη .
    Και στην Αθήνα πάλι το ΚΕΕΡΦΕΑ συην οργανώσεις που δεν αναφέρει:

    Διαδήλωση αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστ(ρι)ες
    Να σώσουμε ζωές από τις δολοφονικές επιθέσεις Μητσοτάκη-Χρυσοχοΐδη. Σάββατο 20 Μάρτη, Διεθνής μέρα δράσης κατά του ρατσισμού και του φασισμού. ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ Αθήνα: Οµόνοια, 3µµ

    Και εδώ βλέπουμε πάλι ψέματα ότι πέφτει δηλαδή στις 20 η διεθνής ημέρα κατά του ρατσισμού.

    Ακόμα και αν κάποιος ισχυριστεί ότι την κάνανε Σάββατο διότι πέφτει 21 Κυριακή
    να πω ότι και η Κυριακή είναι ημέρα για πορείες αλλά και το ότι αναφέρεται και στις 2 ανακοινώσεις ΨΕΥΔΩΣ
    ότι πέφτει στις 20 Μαρτίου η διεθνής μέρα κατά του ρατσισμού.

    *Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.