11.11.20

Για τη δίωξη του πατέρα του 6χρονου αφγανόπουλου

 


Σχόλιο του Antinazi Zone

 

Συνέβη κι αυτό… Ο πατέρας του 6χρονου αφγανόπουλου, που πνίγηκε όταν ανατράπηκε ξημερώματα Κυριακής βάρκα με πρόσφυγες κοντά στο ακρωτήρι Πράσο στη Βορειοανατολική Σάμο, συνελήφθη και κρατήθηκε για 3 μέρες. Φορώντας του τις χειροπέδες τον οδήγησαν στο νεκροτομείο του Νοσοκομείου για την επίσημη επιβεβαίωση ότι επρόκειτο για τον γιό του. Και αφέθηκε μεν αλλά του ασκήθηκε δίωξη για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο (άρθρο 306 – Νόμος 4619/2019)! Η συγκεκριμένη κατηγορία μπορεί να επισύρει ποινή φυλάκισης ως 10 χρόνια.

Δεν πρόκειται όμως απλά για έλλειψη σεβασμού στον θρήνο και την απώλεια, πρόκειται για μια μελετημένη κίνηση ποινικοποίησης των οικογενειών που αναζητούν ασφαλές καταφύγιο για τα ανήλικα ή τα πιο αδύναμα μέλη τους. Πρόκειται για την αποθέωση της αισχρής άποψης, που έχει ακουστεί κατά καιρούς, ότι οι πρόσφυγες χρησιμοποιούν τα παιδιά τους ως ασπίδες για να μπουν στην Ευρώπη και πως πρέπει να τιμωρηθούν γι’ αυτό.

Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να μπει κάποιος στο εσωτερικό των διεστραμμένων μυαλών που μηχανεύτηκαν αυτή τη δίωξη, αλλά θα κάνουμε την προσπάθεια έστω κάποιων λογικών ερωτήσεων:

  • Οι γονείς πρόσφυγες πρέπει να αφήνουν τα παιδιά τους πίσω στις εμπόλεμες χώρες, για να πεθάνουν κάπου αλλού;
  • Πως θα γίνει ασφαλέστερο το δρομολόγιο για τα ανήλικα προσφυγόπουλα, όταν εφαρμόζεται η αρχή των κλειστών συνόρων;
  • Κι αν το προσφυγικό δρομολόγιο συνοδεία ανηλίκων μέσω βάρκας είναι ποινικό αδίκημα, μήπως ισχύει το ίδιο και για τα δύσκολα δρομολόγια μέσα από τα βουνά ή τους έρημους τόπους;

Προφανώς δεν περιμένουμε καμιά απολύτως απάντηση από τους δημιουργούς της Μόριας ή του Καρά Τεπέ κι από όσους εφαρμόζουν επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο και άτυπες απελάσεις. Αυτοί εκθέτουν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλων των ειδών τους κινδύνους και αυτό το ονομάζουν επίσημη προσφυγική πολιτική. Την απάντηση απέναντι στους πολέμους, την προσφυγιά, τη φτώχεια και την εξαθλίωση θα τη δώσουν οι λαοί μέσα από τους κοινούς τους αγώνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.