28.5.20

Η ρατσιστική ουρά του Lidl Σάμου και η επιλεκτική στάση της αστυνομίας




Δυο καταγγελίες βγήκαν στο φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες. Δυο καταγγελίες που σαν κοινό παρονομαστή έχουν τις ρατσιστικές πρακτικές κατά μεταναστών με το πρόσχημα της υγειονομική κρίσης του κορονοϊού, με πρωταγωνιστές την εργοδοσία του σούπερ μάρκετ Lidl της Σάμου από τη μια και τον μηχανισμό της αστυνομίας από την άλλη.


 
 

Η ρατσιστική ουρά του Lidl Σάμου

Σύμφωνα με καταγγελία εθελοντή σε καμπ προσφύγων της Σάμου, το σούπερ μάρκετ Lidl στο Βαθύ, στα πλαίσια των μέτρων προστασίας έχει δημιουργήσει δυο διαφορετικές ουρές αναμονής έξω από το κατάστημα. Η μια είναι για τους μετανάστες και η άλλη για τους ντόπιους.



Είναι προφανές ότι αυτή η πολιτική του καταστήματος θυμίζει παλιότερες «μαύρες» εποχές διακρίσεων που χώριζαν τους πολίτες σε πρώτης και δεύτερης κατηγορίας με βάση την φυλή και το χρώμα του δέρματος.

Αυτή η ρατσιστική πολιτική εφαρμόστηκε εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού, την ίδια ώρα που πρόσφυγες και μετανάστες είναι στοιβαγμένοι στα ΚΥΤ και στις προσφυγικές δομές κάτω από απάνθρωπες συνθήκες αντιμετωπίζοντας τεράστιες ελλείψεις τόσο σε ιατρικό προσωπικό όσο και σε υλικοτεχνικές υποδομές. Συγκεκριμένα στο hotspot της Σάμου βρίσκονται πάνω από 7.000 πρόσφυγες σ’ ένα χώρο που η επίσημη χωρητικότητα του είναι για μόλις 648 άτομα, ενώ μέσα σε αυτό υπάρχει μόνο ένας γιατρός και τέσσερις νοσοκόμες. Η κυβέρνηση μάλιστα, δεν έλαβε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία από την εξάπλωση του κορονοϊού μέσα στις δομές, πέρα από την αυστηροποίηση των μέτρων φύλαξης και ελέγχου των καταυλισμών.

Αυτή η απουσία μέτρων προστασίας μέσα στους προσφυγικούς καταυλισμούς λειτουργεί ενισχυτικά για την ανάπτυξη της ρατσιστικής ρητορικής και δίνει πάτημα στο Lidl να εφαρμόσει αυτή τη ρατσιστική πολιτική.

Η ρατσιστική ουρά του Lidl έρχεται σε σύγκρουση με το «ευαίσθητο» πρόσωπο που είχε αποφασίσει να παρουσιάσει η διοίκηση της Lidl Hellas το 2016, καθώς είχε στηρίξει δομές φιλοξενίας προσφύγων προσφέροντας είδη διατροφής για να καλύψει κάποιες ανάγκες τους.

Σήμερα αποδεικνύεται ότι η στήριξη αυτή αποτελούσε ένα παιχνίδι εντυπώσεων από την πλευρά της εταιρείας. Εκείνη την περίοδο είχε αναπτυχθεί ένα εντυπωσιακό κίνημα αλληλεγγύης και στήριξης των προσφύγων, με την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας να στέκεται έμπρακτα δίπλα τους, συλλέγοντας μαζικά είδη πρώτης ανάγκης, ή ακόμη και ανοίγοντας τα σπίτια για να φιλοξενηθούν οικογένειες.

Ήταν αυτό το κλίμα που έκανε τη διοίκηση της Lidl Hellas να λειτουργήσει ευκαιριακά και να προβεί σε αντίστοιχες κινήσεις αλληλεγγύης. Σήμερα όμως που αυτό το κλίμα έχει αλλάξει, το υποκατάστημα της Σάμου προχώρησε σε αυτή τη ρατσιστική πολιτική. Το γεγονός ότι η κεντρική διοίκηση της εταιρείας δεν έχει βγάλει καμία ανακοίνωση για το συγκεκριμένο περιστατικό, δε μπορεί παρά να σημαίνει ότι υποστηρίζει αυτές τις πρακτικές.

Η επιλεκτική στάση της αστυνομίας

Το δεύτερο περιστατικό αφορά καταγγελία που μεταφέρθηκε στη σελίδα της καμπάνιας Covid19: Κανένας Μόνος / Καμία Μόνη.

Σύμφωνα με την καταγγελία του αυτόπτη μάρτυρα Α.Κ.:

«Σήμερα, 19 Μαϊου, λίγο πριν τις 10 το πρωί, άνδρες της ΕΛ.ΑΣ σταμάτησαν λεωφορείο που εκτελούσε τη διαδρομή Α7: Στουρνάρη – Κηφισιά, λίγο πριν τη στάση Παναθήναια. Αφού έλεγξαν τους επιβάτες, ζήτησαν σε τρεις από αυτούς που δε φορούσαν μάσκα να κατέβουν από το λεωφορείο. Επρόκειτο για 3 επιβάτες, μια γυναίκα ελληνικής καταγωγής και δυο άνδρες μετανάστες. Λίγη ώρα μετά και ενώ η συμπεριφορά της αστυνομίας παρέμενε αυταρχική, ζήτησαν από τη γυναίκα να επιστρέψει στο λεωφορείο χωρίς να της παράσχουν μάσκα, άνω κράτησαν τους δυο άνδρες μετανάστες για περαιτέρω ενέργειες. Στη συνέχεια το λεωφορείο ξεκίνησε και δεν είναι γνωστή η εξέλιξη.»

Παρόλο που ο καταγγέλλων δεν πρόλαβε να δει την εξέλιξη του συμβάντος, φανταζόμαστε ποια μπορεί να ήταν η κατάληξη τους. Πρόστιμο 150 ευρώ στον καθένα, σύμφωνα με τις κυρώσεις που έχουν εξαγγελθεί για τις παραβιάσεις των μέτρων. Επίσης, εύκολα μπορούμε να φανταστούμε τον βίαιο τρόπο με τον οποίο πιθανά να αντιμετώπισαν οι άνδρες της αστυνομίας τους μετανάστες.

Παράλληλα, το εν λόγω περιστατικό αποκαλύπτει την υποκρισία με την οποία ένας κρατικός μηχανισμός προχωράει με επιλεκτικό τρόπο για να επιβάλει πρόστιμα, όταν την ίδια ώρα φαίνεται ξεκάθαρα ότι αυτές οι κυρώσεις δεν έχουν να κάνουν με την προστασία της δημόσιας υγείας. 


Κοινή πάλη ντόπιων και μεταναστών

Είναι πιθανό, σ’ αυτές τις συνθήκες της κρίσης του κορονοϊού, η άρχουσα τάξη και ο κρατικός μηχανισμός να αναπτύξουν μια ρατσιστική ρητορική κάτω από τον «μανδύα» της πρόληψης της δημόσιας υγείας. Στα πλαίσια του καπιταλισμού και ειδικά σε περιόδους κρίσης, έχουμε δει τον τρόπο με τον οποίο η άρχουσα τάξη παίζει το χαρτί του ρατσισμού προκειμένου να διαιρέσει την εργατική τάξη για να διαφυλάξει τα κέρδη του.

Απέναντι σε αυτές τις συνθήκες οφείλουμε να δώσουμε τη μάχη ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, παλεύοντας ντόπιοι και μετανάστες για τα κοινά μας προβλήματα κι ενάντια στο σύστημα που θέλει τους εργαζόμενους διαιρεμένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.