To βίντεο είναι από μόνο του ανατριχιαστικό. Ένας λευκός αστυνομικός πατάει στο λαιμό τον 46χρονο Τορτζ Φλόιντ, επί οχτώ ολόκληρα λεπτά. Τα τέσσερα από αυτά, ο Φλόιντ λέει επανειλημμένα στον αστυνομικό ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει και τον εκλιπαρεί για τη ζωή του.
Οι περαστικοί φωνάζουν στον αστυνομικό να σταματήσει να πατάει τον Φλόιντ, ενώ οι τέσσερις συνάδελφοί του που βρίσκονται στη σκηνή δεν κάνουν απολύτως τίποτα.
Τα επόμενα λεπτά, ο Φλόιντ σταδιακά καταρρέει. Σταματάει να μιλά, το κεφάλι του σταματάει τις κινήσεις, τα μάτια του κλείνουν και το πρόσωπο του ακουμπάει στο οδόστρωμα. Λίγο αργότερα φτάνει ένα ασθενοφόρο και τον παραλαμβάνει. Αλλά πλέον είναι πολύ αργά. Ο Φλόιντ είναι νεκρός.
Ο κατάλογος των δολοφονιών μεγαλώνει
Μια ακόμη δολοφονία μαύρου, για μια ακόμη φορά από την αμερικάνικη αστυνομία, αυτή τη φορά στη Μιννεάπολη. Οι αστυνομικές δυνάμεις στην πολιτεία της Μινεσότα είναι διαβόητες για τη βιαιότητα τους, ενώ στην πολιτεία υπάρχει και ένας μεγάλος κατάλογος δολοφονιών από την αστυνομία. Πρόκειται βασικά για δολοφονίες μαύρων (με πιο χαρακτηριστική αυτήν του Φιλάντο Καστίλ τον Ιούλιο του 2016) αλλά και λευκών, όπως της Αυστραλέζας Τζαστίν Ντάμον τον Ιούλιο του 2017, η οποία δολοφονήθηκε από αστυνομικούς μέσα στο διαμέρισμα της, έχοντας η ίδια τηλεφωνήσει στην αστυνομία για να καταγγείλει σεξουαλική επίθεση που γινόταν σε διπλανό σοκάκι.
Η υπόθεση της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ μοιάζει σε πολλά σημεία, με τη δολοφονία του Καστίλ και σε ακόμα περισσότερα με τη δολοφονία του Έρικ Γκάρνερ από την αστυνομία της Νέας Υόρκης, το καλοκαίρι του 2014. Ο Καστίλ δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια ελέγχου, αφού οι αστυνομικοί τον σταμάτησαν γιατί το αυτοκίνητο του είχε σπασμένα τα πίσω φανάρια. Ο ίδιος εργαζόταν ως δάσκαλος και παράλληλα και ως σερβιτόρος σε εστιατόριο για να συμπληρώνει το εισόδημα της οικογένειας του. Πυροβολήθηκε μπροστά στην οικογένεια του, την ώρα που έψαχνε να βρει τα χαρτιά του, στη διάρκεια του ελέγχου. Ο αστυνομικός που τον δολοφόνησε, κρίθηκε αθώος, γιατί οι δικαστές «αναγνώρισαν», πως πυροβόλησε γιατί φοβόταν πως ο Καστίλ θα «τράβαγε όπλο».
Η δολοφονία του Έρικ Γκάρνερ μοιάζει ακόμη περισσότερο με αυτή του Τζορτζ Φλόιντ. Ο Γκάρνερ πουλούσε λαθραία τσιγάρα έξω από πολυκατάστημα. Ένας από τους αστυνομικούς που επιχείρησαν να τον συλλάβουν τον ακινητοποίησε κάνοντας του λαβή πνιγμού και εμμένοντας σε αυτή, παρά το γεγονός ότι ο Γκάρνερ είχε ήδη παραδοθεί σηκώνοντας τα χέρια του ψηλά και λέγοντας ότι δε μπορούσε να αναπνεύσει.
Όταν η φτώχεια θεωρείται έγκλημα που τιμωρείται με θάνατο
Όσο για το «έγκλημα» του Τζορτζ Φλόιντ ήταν ότι μερικά λεπτά πριν, είχε επιχειρήσει να αγοράσει τρόφιμα από ένα μπακάλικο χρησιμοποιώντας μια πλαστή επιταγή.
Αυτή είναι η κοινή συνισταμένη των τριών δολοφονιών, όπως και των περισσότερων δολοφονιών μαύρων από την αμερικανική αστυνομία. Οι άνθρωποι που δολοφονήθηκαν ήταν φτωχοί που πιθανά να οδηγήθηκαν σε μικροπαραβάσεις του νόμου προκειμένου να επιβιώσουν. Οι μαύροι και οι Λατίνοι αποτελούν ένα μεγάλο τμήμα των φτωχών των ΗΠΑ. Λόγω της ίδιας φτώχειας, οι μαύροι έχουν περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν από τον ιό COVID-19, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των κρατουμένων στις αμερικάνικες φυλακές είναι επίσης μαύροι. Και είναι πολλές φορές πιο πιθανό να κακοποιηθούν ή και να δολοφονηθούν από αστυνομικούς.
Νέα ξεσπάσματα οργής
Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ δείχνει να πυροδοτεί, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο, ένα νέο κύμα διαμαρτυριών ενάντια στην αστυνομική βία και για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μαύρων. Αν και η δολοφονία έγινε το απόγευμα της Δευτέρας 25/5, ήδη χθες (Τρίτη 26/5) έγινε μια πρώτη μαζική διαδήλωση στη Μιννεάπολη, με εκατοντάδες διαδηλωτές να πορεύονται από το σημείο της δολοφονίας προς το τοπικό αστυνομικό τμήμα.
Τα περιστατικά ακραίας ρατσιστικής βίας από την αμερικανική αστυνομία, ξεκίνησαν την περίοδο Ομπάμα. Σήμερα, επί Τραμπ, η αστυνομία συνεχίζει να δολοφονεί ατιμώρητη. Η μόνη δύναμη που μπορεί να βάλει φρένο σε αυτή την κατάσταση είναι ένα μαζικό, καλά οργανωμένο κίνημα, στο οποίο λευκοί, μαύροι και λατίνοι εργαζόμενοι θα δώσουν από κοινού τη μάχη ενάντια στη φτώχεια, το ρατσισμό, την αστυνομία, και εν τέλει στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που τρέφει αυτά τα φαινόμενα.
#sayhisname#georgefloyd#icantbreathe
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.